REPUBLIKA SLOVENIJA DRŽAVNI ZBOR N/R DR. GREGOR VIRANT- OTVORENO PISMO

REPUBLIKA SLOVENIJA DRŽAVNI ZBOR N/R DR. GREGOR VIRANT- OTVORENO PISMO

6. lipnja, 2012.

slovenzastava

Poštovani dr. Vrant, obraćamo Vam se sa zamolbom da Državni zbor Republike Slovenije odbije ratifikaciju pristupnoga ugovora Hrvatske za Europsku Uniju. To tražimo iz slijedećih razloga.
Referendum u Hrvatskoj je proglašen pravovaljanim i njegov rezultat obvezujućim za Hrvatsku, ali on to nikako nije. Referendum je neobvezujući i nije pravovaljan. Naime, referendum je proveden po važećem zakonu po kojemu je potreban izlazak natpolovične većine svih upisanih birača, a to nije bio slučaj. Izašlo je samo 43 % birača.

Ustav jest promijenjen i po ustavu u vrijeme održavanja referenduma nije bila potrebna natpolovična većina birača, nego se računa većina od ukupno izašlih na referendum. Međutim ta ustavna odredba se nikako ne može direktno primijeniti, jer ustavni zakon o provedbi ustava striktno i nedvosmisleno nalaže da se zakon o provedbi referenduma mora uskladiti s ustavom, a to nije učinjeno.
Ustavni sud je odbio naš prijedlog za preispitivanje neustavne provedbe referenduma, ali je donio političku odluku i proglasio referendum važećim i obvezujućim što je grubo kršenje ustava i zakona Republike Hrvatske.
Hrvatska čista stranka prava je protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, ali ne javljamo Vam se zbog toga, nego zbog zaštite zakonitosti. Hrvatska bi po zagovornicima ulaska u EU trebala postati uistinu pravna i uređene država, ali kako to može postati kada već sada ulazi na protuzakonit način. To je apsurd koji nastojimo spriječiti i prisiliti aktualnu vlast da poštuje zakone koje sama donosi.
Svjesni smo toga da bi Vaša blokada ratifikacije bila veliki skandal u EU, ali s ovim argumentima upravo Vi biste dali vrlo značajan doprinos poštivanju zakona u EU i to Vam nitko ne bi mogao prigovoriti. Valjda su svi za to, a jesu li to se lako može provjeriti.

Ukoliko je potrebno možemo Vam dostaviti sve podatke i dokaze za naše tvrdnje, a to lako može provjeriti i Vaše veleposlanstvo u Zagrebu.
S poštovanjem !

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a

P.S. Ispričavamo se što tekst nije preveden na slovenski jezik T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code