RAZOTKRIVANJE: ŠTO SKRIVA KNJIGA SAVE ŠTRBCA?

RAZOTKRIVANJE: ŠTO SKRIVA KNJIGA SAVE ŠTRBCA?

26. kolovoza, 2013.

RAZOTKRIVANJE-ŠTO SKRIVA KNJIGA SAVE ŠTRBCA foto

Tragom medijskih priča o tome tko sve sjedi u Povjerenstvu za poraće kojim predsjedava ministar branitelja Fred Matić, došli smo do zanimljivih podataka o jednom članu tog Povjerenstva i to u knjizi zloglasnog Save Štrbca.  U njegovu uratku pod naslovom ‘Rat i riječ’ objavljenoj 2011. u Banjoj Luci, predsjednik srpske udruge ‘Veritas’, biranim riječima  piše o pukovniku Ivanu  Grujiću, zamjeniku Predraga Matića u Ministarstvu branitelja, dopredsjedniku Povjerenstva za istraživanje zločina u komunizmu, i člana upravnog vijeća Hrvatskog  memorijalno– dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iščitavajući dijelove objavljene Štrbčeve knjige na ćirilici,  jasno je kako autor, proslavljen kao krivotvoritelj činjenica iz Domovinskog rata, biranim riječima opisuje svoj odnos s drugim čovjekom ministarstva hrvatskih branitelja. Šrbac piše kako mu je Grujić bezbroj puta zahvaljivao što mu je spasio život, svaki put mu ponavljajući kako je on njegov veliki dužnik i kako bi htio da mu se ‘revanšira’.

Ali, to nije bio kraj hvalevrijedne suradnje između njega i aktualnog doministra u hrvatskoj Vladi, nekada osobnog vozača šefa Udbe Josipa Perkovića. Dakle, čovjek Josipa Perkovića imenovan je na čelno mjesto koje bi trebalo iskazati sućut žrtvama OZNA-e i UDBA-e. Kakve li ironije!  Grujić je ovime, od Udbaša transformiran u humanitarca.

Spasio je i Grujić Štrbcu glavu, barem tako Savo tvrdi. Sve navedeno stoji u poglavlju knjige pod nazivom ‘Simultana razmjena’ u kojemu Štrbac, na sebi svojstven način, opisuje kako je tekla razmjena hrvatskih i srpskih zarobljenika. 

Predsjednik velikosrpskog Veritasa nije se, doduše, držao Grujićeva savjeta jer je u vrijeme ovogodišnjeg obilježavanja ‘Oluje’, silom pokušao ući u Hrvatsku. Vraćen je s granice kod Dvora na Uni. 

S obzirom da je član upravnog vijeća Hrvatskog  memorijalno–dokumentacijskog centra Domovinskog rata, ostaje vidjeti u kojemu će se smjeru odvijati suradnja između pukovnika Grujića i Save Štrbca, posebno nakon njihova ‘nježnog’ odnosa koji je Štrbac opisao.

Pitamo se kako će pukovnik Grujić, bivši djelatnik osječke UDBA-e, imati hrabrosti pogledati u oči i razgovarati sa obiteljima žrtava čije grobove treba locirati i ekshumirati?

No, kao i sve ostalo krivo u Hrvatskoj, tako je krivo i njegovo imenovanje na čelnu funkciju glavnog operativca Povjerenstva. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code