RASPAD GENERALTURISTA

RASPAD GENERALTURISTA

3. veljače, 2012.

logo-generalturist
Po svemu sudeći, u četvrtak je završila priča o poslovanju Generalturista. Ta putnička agencija, najstarija u Hrvatskoj – osnovana još 1923. godine, prema pisanju medija posljednjih je mjeseci suočena je ozbiljnim financijskim problemima. Zbog toga se posljednjih desetak dana u medijima spominjala mogućnost da tu agenciju preuzme pulski Uniline. No, kako je u četvrtak objavljeno iz te tvrtke, nakon završenog prvog dijela dubinske analize i uvida u stvarno stanje poslovanja, Upravni odbor Unilinea odlučio je zaustaviti daljnje aktivnosti u pogledu preuzimanja Generalturista.

FOTO: VJESNIKOVA ARHIVA
»Situacija koju je revizorski tim Unilinea zatekao uvidom u Generalturistovo poslovanje pokazala je da bi sanacija i restrukturiranje bili znatno teži od očekivanog. Procijenjeno je i da bi vremenski rok za realizaciju planiranog bio izvan zadanih okvira. Ovom odlukom prestaju daljnje aktivnosti due diligencea kao i mogućnosti da Uniline preuzme Generalturist«, priopćeno je iz tvrtke u vlasništvu Borisa Žgombe.

U četvrtak su se medijima obratili i Generalturistovi zaposlenici, upozorivši dopisom na kritično poslovanje i velike dugove prema hotelijerima i agentima, generirane otkako je obitelj Pećarević preuzela vlasništvo. »Obitelj Pećarević dobila je Generalturist (zapravo , zamijenila za udio u Dinersu) koji je te 2003. predstavljao firmu s oko 300 zaposlenih, više od 20 autobusa, veliko zemljište u Radničkoj ulici, veliku zgradu u Praškoj 5 u Zagrebu i gotovo 500 milijuna prometa godišnje. A u tih osam godina uspjeli su dovesti Generalturist do toga da nam Uprava pismeno zabranjuje rad, rezervacije aranžmana više nisu moguće, a postoji velika vjerojatnost da putnici koji su nam ukazali svoje povjerenje, neće moći iskoristiti uslugu koju su uredno platili na našim prodajnim mjestima, ili će te iste troškove morati opet platiti na licu mjesta«, ističe se u tom priopćenju. »Uzrok financijskih poteškoća Uprava Generalturista navodno nalazi u investicijskim ulaganjima koja se nisu oplemenila, kao što je kupnja jedrilica i njihova naknadna prodaja u bescjenje, kupnja nekretnina, stanova, zemljišta u zagrebačkoj i dalmatinskoj županiji, kao i katamarana Krilo, te raskid ugovora uz velike financijske penale, kao i mnogi drugi poslovi koji su njihovim pogrešnim procjenama, a možda i zbog neznanja i nemara uzrokovali dug veći od 85 milijuna kuna«, upozoravaju zaposlenici i napominju: »Postavlja se pitanje zašto nismo reagirali ranije jer već više od dvije godine toleriramo svakojako kršenje naših prava iz Zakona o radu i ugovora o radu. Radili smo u dobroj vjeri, vjerujući u bolje sutra za Generalturist, za nas koji volimo rad u turizmu, za to smo se školovali i vidimo našu budućnost u turizmu. S obzirom da ovo više nije turizam jer i Kazneni zakon za mnoge radnje koje su se odvijale ima mjerodavne norme, smatramo potrebnim putem medija upoznati hrvatsku javnost i državne institucije sa stanjem u tvrtki«.

Kako bismo u Vjesniku potvrdili sve te navode, nazvali smo Upravu Generalturista, gdje se javila tajnica, koja se predstavila kao Sanja Žitko i rekla da trenutno tamo nema nikoga od Uprave. Iako smo ostavili broj mobitela da se raščiste pitanja o stanju u toj agenciji, do zaključenja broja nitko se nije javio
DANIEL PATRIK BRČIĆ/ VJESNIK T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Opatijac
  #1 Opatijac 13 veljače, 2012, 16:11

  Najstarija turistička agencija Generalturist odlazi u stečaj. Naime, Uprava Generalturista dala je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka nad ovom agencijom, okončavši tako agoniju u kojoj je tvrtka posljednjih tjedana. Time su konačno potvrđene najave kako je stečaj neminovan zbog loših poteza Uprave i prebacivanja imovine na druge tvrtke. U pismu koje su javnosti poslali iz Uprave, na čelu s predsjednikom Uprave Zoranom Pečarevićem, ističe se kako su sadašnja recesija i kriza na ograničenom tržištu izuzetno pogodili Generalturist kao outgoing turističku agenciju.U Upravi su također naglasili kako su u korist Generalturista opterećene i nekretnine povezanih društava, koja su jamci za kredite Generalturista. Putnici koji su uplatili svoje turističke aranžmane, a zbog stečaja ih neće biti u mogućnosti konzumirati, osigurani su policom Croatia osiguranja za osiguranje i jamčevinu turističkih aranžmana. (www.novilist.hr)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. freelancer
  #2 freelancer 4 veljače, 2012, 07:31

  Nekadašnji turistički div danas je slučaj za Državno odvjetništvo – Nema plaća, rezervacije ukinute, putovanja upitna!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. putnik
  #3 putnik 3 veljače, 2012, 15:07

  kažu da svako putovanje započinje ulaskom u putničku agenciju.čini mi se da u ovom sučaju to nije tako.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code