PUSIĆ: ODNOSI HRVATSKE I SLOVENIJE ZA STABILNOST REGIJE

PUSIĆ: ODNOSI HRVATSKE I SLOVENIJE ZA STABILNOST REGIJE

7. rujna, 2012.

 pusic

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” da odnosi Slovenije s Hrvatskom mogu doprinijeti stabilnosti cijele regije, osvrćući se na problem Ljubljanske banke s kojim slovenska vlada povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om.

Na pitanje kako Hrvatskoj susjedne države na zapadnom Balkanu gledaju na sporove između Slovenije i Hrvatske, Pusić je rekla da se sporovi rješavaju i podsjetila da su dvije vlade imenovale svoje financijske stručnjake koji traže rješenje za pitanje Ljubljanske banke i njenih hrvatskih štediša, ali je dodala da Hrvatska prema zemljama u regiji koje se približavaju EU-u ima drukčiji pristup.

“Iskreno rečeno, nama susjedne države boje se da ćemo im raditi ono što nama radi Slovenija”, rekla je u razgovoru za “Dnevnik” od četvrtka.

“Mi imamo drukčiji pristup jer smo zemljopisno i demografski uronjeni u regiju”, rekla je ministrica Pusić, dodavši da je napredak tih zemalja u ostvarivanju njihovih europskih ambicija i sigurnosno pitanje.

“Za našu je stabilnost i sigurnost od izuzetne važnosti da zemlje u regiji koje nisu u EU-u na tom putu napreduju. Imamo tisuću kilometara granice s BiH. Nemoguće je zamisliti stabilnost Hrvatske, a mislim i Slovenije, bez stabilnosti ostatka regije”, izjavila je Pusić za slovenski list.

Ponovila je stajalište kako smatra da pitanje Ljubljanske banke nije povezano s budućim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji i ratifikacijom pristupnog ugovora, no kako se nada da će se za to naći “racionalno” rješenje jer cilj ni jedne ni druge strane nije “dovesti drugu stranu u beizlaznu situaciju”.

Hrvatska i Slovenija sada za pitanje Ljubljanske banke pokušavaju naći bilateralno rješenje, no sa slovenskim stajalištem da je riječ o sukcesijskom pitanju ne slaže se niti BiH čiji štediše poput hrvatskih do svojih depozita pokušavaju doći sudskim postupcima, upozorila je Pusić.

IZVOR:www.nato.hr

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code