PRVI REZULTATI PROVJERE  DIPLOMA U GRADSKOJ UPRAVI I HOLDINGU

PRVI REZULTATI PROVJERE DIPLOMA U GRADSKOJ UPRAVI I HOLDINGU

28. ožujka, 2014.

white-red

Vezano uz zapošljavanje u Gradskoj upravi, praksa je već dugi niz godina, da se prilikom zapošljavanja provjeravaju kvalifikacije, odnosno vjerodostojnost i pravovaljanost javnih isprava o stečenom obrazovanju. S obzirom na recentne slučajeve u Zagrebačkom holdingu d.o.o., te prijave kandidatkinje na natječaj objavljen za radno mjesto u Uredu gradonačelnika, a koja je kao dokaz priložila diplomu o završenom studiju za koju je provjerom na Pravnom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu utvrđeno da se radi o lažnoj diplomi, gradonačelnik Grada Zagreba 17. ožujka 2014. naložio je dodatnu provjeru vjerodostojnosti i pravovaljanosti javnih isprava o stečenom obrazovanju svih službenika i namještenika bez obzira na radni staž i vrijeme zapošljavanja. Provjeru izvršavaju tijela nadležna za poslove upravljanja ljudskim potencijalima odnosno upravljanja kadrovima. Traženo podrazumijeva dodatnu provjeru svjedodžbi o završenom srednjoškolskom obrazovanju, uvjerenja o višoj stručnoj spremi, diplome o stečenoj visokoj stručnoj spremi i stručnom zvanju, odnosno utvrđenje pravovaljanosti svih javnih isprava o stečenom srednjem, višem i visokom obrazovanju, specijalističkom diplomskom stručnom studiju te poslijediplomskom studiju. Također prema istom nalogu vrši se provjera vjerodostojnosti i pravovaljanosti javnih isprava o stečenom obrazovanju svih zaposlenika Zagrebačkog holdinga d.o.o.   

Povodom objavljene vijesti o oduzimanju stručnog naziva diplomirani kriminalist, službeniku Robertu Ljutiću zaposlenom u Uredu gradonačelnika, koja Odluka je službeno objavljena u Narodnim novinama broj 38/2014.od 26. ožujka 2014. ističe se slijedeće: Postojeći raspored Roberta Ljutića izvršen je nakon što su, kao i za sve ostale službenike i namještenike izvršene provjere vjerodostojnosti dokumenata kojima se dokazuje kvalifikacija. S obzirom na okolnost objave u Narodnim novinama, raspored za Roberta Ljutića biti će izvršen sukladno nespornoj, stečenoj kvalifikaciji više stručne spreme, u kojem je rasporedu bio do stjecanja visokoškolske naobrazbe.

Napominjemo da se u konkretnom slučaju ne radi o kaznenom djelu falsificiranja diplome, već se prema Pravilniku o stegovnoj odgovornosti Visoke policijske škole, radi o prekršaju – teškoj povredi studentskih obveza koje su u nadležnosti rečene škole, prema njenom Statutu, a u vezi sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Sukladno kvalifikaciji navedenog, poslodavac nema zakonsku obvezu otkaza službeniku, nego premještaj na odgovarajuće radno mjesto. Po pitanju statusa Roberta Ljutića u odnosu na visokoškolsko obrazovanje isključivo je nadležna Visoka policijska škola.                                                                                                    

                                                                                             

 

PROČELNIK

                                                                                                Vidoje Bulum, dipl. iur., v.r.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. ???
    #1 ??? 29 ožujka, 2014, 07:20

    Jalova je to borba s plagijatorima na hrvatski način. U najgorem slučaju, samo će biti degradirani! A, pare? Gdje su pare i hoće li ih vratiti? Pojeo vuk magare…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code