PROTIV BEČKE AUSTRIJE NIJE ZABILJEŽEN NI JEDAN INCIDENT

PROTIV BEČKE AUSTRIJE NIJE ZABILJEŽEN NI JEDAN INCIDENT

25. kolovoza, 2013.

Nenad Bjelica als neuer Austria-Coach vorgestellt-Offiziell praesentiert-Story-365586 630x356px 3 jdRTIuYG5E4Sc

U okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmice pret- kola za Ligu prvaka i Europsku nogometnu ligu. Temeljem vlastitog uvida i uvida u medije došli smo do sljedećih zapažanja.

GNK Dinamo – FK Austria Wien 0:2

U Zagrebu je 21.08.2013. na stadionu Maksimir, pred  25.000 gledatelja, odigrana utakmica 4. pretkola između GNK Dinama i FK Austrie. Utakmica je prošla u korektnom navijanju publike koji je jedino narušio jedan topovski udar u 18. minuti. Taj su udar aktivirali navijači Austrije kojih je bilo više od 1000, u posebno ograđenom prostoru na južnoj tribini. Ovoga puta nije primjećen ni jedan incident među navijačima GNK Dinama.

HNK Rijeka – VfB Stuttgart  2:1

Na stadionu Kantrida 22.08.2013. održana je utakmica između  HNK Rijeke i FC Stuttgarta pred oko 12.000 gledatelja, od kojih oko 2.000 navijača Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te oko 400 navijača Stuttgarta.

Pred sam početak utakmice navijači Stuttgarta aktivirali su jednu baklju i jednu veliku prskalicu.

U 17. minuti navijači Stuttgarta upalili su 3 baklje i bacili topovski udar, na što su navijači Rijeke odgovorili paljenjem jedne baklje.

U 28. minuti Armada je priredila pravu bakljadu paleći 30-ak baklji, čemu su dodali  i 2 topovska udara.

U 55. minuti navijači Stuttgarta aktivirali su jednu baklju, a šest minuta kasnije (61.min.) Riječani odgovaraju paljenjem 5 baklji.

Utakmica je, inače, bez ovih incidenata suprotnih zakonima RH i međunarodnim standardima koje propisuje UEFA, kao i Akcijskom planu Hrvatskog nogometnog saveza, prošla u fantastičnoj navijačkoj atmosferi.

U sprječavanju navijačkih nereda i ispada, važnu ulogu imaju i mediji pa ovom prilikom želimo upozoriti na neke napise i komentare.Hrvatski mediji su, naime, prikazali ovu utakmicu kao izraz pravog navijanja i „melema za oči i uši“ nakon „očišćenog“ Maksimira. Kao dokaz prave atmosfere u prvi su plan istakli upravo bakljadu na utakmicama. Koliko daleko ide to nerazumijevanje što je sportsko, a što nesportsko navijanje vidljivo je i iz komentara objavljenog na portalu Indeks, 23. kolovoza, autora Zvonka Alača, u kojem se, između ostaloga, naglašava kako „ove slike“ (bakljada) ruše zakone donesene u Nyonu i zagrebačkom Hiltonu, te riječku utakmicu podiže na nivo uzora pravog navijanja. Ne trebamo se dakle čuditi navijačima koji „medijsku atmosferu“ prenose i na nogometne terene širom Hrvatske.  

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvinimir Čičak

predsjednik T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code