PROTEST DJELATNIKA SPLITSKOG HNK

PROTEST DJELATNIKA SPLITSKOG HNK

25. listopada, 2012.

 

Splitski HNK protest-2

Više od godinu dana nisu dobili plaće i honorare

Piše: Noa Kolar, Split

Zbog nelegalnog produženja mandata v.d. ravnatelju splitskog HNK Dušku Mucalu, te teškog stanja u toj ustanovi u srijedu su na trg pred kazalištem izašli prosvjedovati djelatnici teatra, njih više od 150; od krojačica i frizerki do redatelja i opernih diva. Svi traže jedno – sređivanje stanja u teatru i financijsku “injekciju” grada koja bi im pomogla u plaćanju honorara. Novci im nisu “sjeli” na račun već više od godinu dana.

MUCALU PRODUŽEN MANDAT

– U ovom trenutku kazalište nema niti jedne kune da bi se mogli platiti troškovi za predstave. Honorare se čeka više od godinu dana i ovo više nema nikakvog smisla. Splitska se gradska vlast ponaša neodgovorno i nepodnošljivo prema instituciji koja je stara 120 godina. Moraju preuzeti odgovornost, izjavila je kazališna redateljica Nenni Delmestre koja se točno u podne pridružila svojim kolegama na prosvjedu.

Glumce je na prosvjed “natjerao” aneks ugovora koji je gradonačelnik Splita Željko Kerum potpisao sa v.d. intendantom HNK Split Duškom Mucalom i to bez pitanja Gradskog vijeća. Time je Mucalu samovoljno produžio mandat unatoč tome što mu je on istekao 6. listopada. Kolege iz zagrebačkog kazališta predložile su im prosvjed, a u znak potpore i oni su danas prosvjedovali zbog splitskih kolega.

PRIJAVE DORH-u

– Propalo je pet natječaja za izbor intendanta. Kraj je mjeseca listopada,  a mi još ne znamo repertoar za studeni. Naše se kazalište sustavno uništava i zato smo danas ovdje pred kazalištem. Gradski vijećnici pogrešno misle da mahanje zastavama i šalovima Hajduka nešto rješava. Mene zanima hoće li danas Gradsko vijeće donijeti zakonitu odluku na temu HNK Split jer su im do sada sve odluke bile nezakonite. U tome im je svesrdno pomagalo Ministarstvo kulture, kazao je Vjeko Santrić predsjednik Radničkog vijeća

Kako je novinarima najavio Santrić DORH-u će podnijeti kaznene prijave protiv gradonačelnika Željka Keruma, dogradonačelnice Anđelke Visković, predsjednice Gradskog vijeća Nevenke Bečić, ministrice Andree Zlatar Violić, te njenog pomoćnika Vladimira Stojsavljevića i zamjenika Berislava Šipuša. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code