PROSVJED ISPRED UREDA STJEPANA MESIĆA

PROSVJED ISPRED UREDA STJEPANA MESIĆA

15. srpnja, 2014.

tisucu-antifasista-srbu-slavi-dan-ustanka-stigao-mesic-slika-574865 Custom

Autohtona hrvastka stranka prava u ponedjeljak 21. srpnja priprema prosvjedni skup ispred ureda Stjepana Mesića u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu. Prosvjedni skup je najavljen u 12 sati.

U A-HSP-u bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića smatraju jednim od najistaknutijih pristaša održavanja za mnoge sporne proslave ustanka u Srbu. Zato je najavljen ovaj prosvjed.

 Podsjećamo 27.srpnja 1941. u Srbu se dogodio prvi značajniji oružani sukob  srpskog stanovništva i vlasti NDH. Interpretacija tog događaja ostala je dvojbena. U Srbu su 27. srpnja 1941. srpski pobunjenici Torbica, Keča, Omčikus i Radenović osnovali četničkku brigadu s tisuću četnika. Pridružio im se  vođa srpskih komunista u Lici, Đorđe Đoko Jovanić, koji je bio je zapovjednik partizanskog odreda sa 60 srpskih komunista koji su se pridružili četničkom ustanku i sudjelovali u etničkom čišćenju hrvatskih civila u susjednom selu Boričevac. Mjesnog župnika monsinjora Jurja Gospodnetića su navodno živog ispekli na ražnju. 

Do 1991. u SR Hrvatskoj taj se datum obilježavao kao Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske.

U Srbu je 25. srpnja 1990. održan Sabor u Srbu  na kojem je donesena Dekleracija o suverenosti I autonomiji srpskog naroda.  Neposredno poslje toga  izbila je balvan revolucija. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code