PROMOCIJA „VILIKONA“ JASNE HORVAT

PROMOCIJA „VILIKONA“ JASNE HORVAT

19. travnja, 2013.

Vilikon web

U utorak 23. travnja s početkom u 20 sati u knjižari Ljevak trg bana Jelačića 17, Zagreb, bit će promocija novog romana.

Uz autoricu sudjeluju: Jagna Pogačnik i Nives Tomašević.

Roman Vilikon, četvrti je u nizu romanskih ostvarenja Jasne Horvat − autorice koja je 2011. godine za roman Az primila prestižnu nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te time privukla pozornost književnih kritičara i teoretičara.

U romanu Vilikon, strukturiranom po magičnom kvadratu broja 12, čitatelju se obraćaju tri pripovjedača: Marko Polo, Kublaj-kan i sama autorica. Prolazeći po redovima magičnog kvadrata broja 12, pripovjedači se zaustavljaju na pojedinim poljima ovoga kvadrata i donose leksikonske natuknice o vilama – nevidljivima ženama iz Kraljevstva Hrvatskog. Broj leksikonskih natuknica pri tome ovisi o numeraciji svakog pojedinog polja, a raznovrsnost pripovjednih glasova pridonosi magičnosti ovoga romana. Leksikonske natuknice prekidaju intiman razgovor Marka Pola i Kublaj-kana te istodobno donose vrijednu etnografsku studiju hrvatskih vjerovanja u nadnaravne pojave. Upravo spojevi egzaktnog i lirskog, leksikografskog i književnog potvrđuju osebujnost novog strukturalizma kakav je prezentiran u romanu Vilikon, ali i sposobnost književnog teksta da vrlo jednostavno iznese složene dionice te tako pridonese populariziranju kulturne baštine.

Jasna Horvat (1966.) redovita je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, teoretičarka kulture i spisateljica. Uz kvantitativnu ekonomiju i statistiku kao uža područja znanstvena rada, njezina istraživačka radoznalost usmjerena je i na teme vezane uz nakladništvo, semiotiku, glagoljicu, komunikaciju i književnost kao specifični komunikacijski medij.

Počinje pisati za djecu potkraj devedesetih, tijekom suradnje s osječkim dječjim kazalištem Branko Mihaljević. Kao rezultat ove suradnje objavljuje knjigu dvaju dramatiziranih tekstova Izgubljena vila (Matica hrvatska, 2002.), a zatim i Alemperkina kazivanja (Naklada Ljevak, 2005.). Knjiga pisama Ireni Vrkljan Pismo u pismo (Naklada Ljevak, 2008.) potvrda je autoričine spisateljske svestranosti, a romani AZ (Naklada Ljevak, 2009.), Bizarij (Naklada Ljevak, 2009.), Krijesnici (Algoritam, 2009.) i Auron (Naklada Ljevak, 2011.) ustrajne naklonosti konceptualnim književnim formama u kojima se na osebujan način spajaju literarni i književni diskurs.

Roman Az nagrađen je prestižnom nagradom Josip Juraj Strossmayer Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine, a autorica Pečatom Grada Osijeka 2011. godine dodijeljenim joj za osobita ostvarenja na području književnosti.

Objavljeno:

 

  • Nevidljivo nakladništvo (suautorstvo s Nives Tomašević), Sveučilište u Zadru i Naklada Ljevak, Zagreb, 2012.

  • Osnove statistike (suautorstvo s Josipom Mijoč), Naklada Ljevak i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb 2012.

  • Auron, Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.

  • Az, Naklada Ljevak, Zagreb, 2009. (nagrada HAZU Josip Juraj Strossmayer za 2010. god.)http://hr.wikipedia.org/wiki/Jasna_Horvat – cite_note-0

  • Bizarij, Naklada Ljevak, Zagreb, 2009.

  • Krijesnici, Algoritam, Zagreb, 2009.

  • Pismo u pismu (suautorstvo s Irenom Vrkljan), Naklada Ljevak, Zagreb, 2008.

  • Alemperkina kazivanja, Naklada Ljevak, 2005.

  • Izgubljena vila, Matica hrvatska, Osijek, 2002.

  • Statistika pomoću SPSS/PC+, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, 1995. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code