„ODISEJ“ TOMISLAVA MARJANA BILOSNIĆA

„ODISEJ“ TOMISLAVA MARJANA BILOSNIĆA

2. listopada, 2013.

Naslovnica20zbirke20Tomislava20Marijana20BilosniC487a20Odisej

  Iz tiska je izišla najnovija pjesnička zbirka Tomislava Marijana Bilosnića naslovljena je Odisej.  Riječ je o zbirci od 130 pjesama podijeljenih u sedam zasebnih ciklusa: Trojanski konj, Molitva Ateni, Helena i junaci, Muze, nimfe i ostala bića, Odiseja, ili svakodnevno vraćanje zavičaju, Odisej i Itaka.

Pogovor zbirci pod naslovom Stihovi kao jezični mahovi svetih pisama, napisao je dr. sc. Igor Šipić, koji je inače i urednik izdanja. Knjigu je u svojoj ediciji objavila zadarska izdavačka kuća 3000 godina Za dar.

 Pjesnička zbirka Odisej uglednoga hrvatskoga književnika i umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića nastavak je njegove duhovno-transcedentne faze pjesništva. Poslužujući se arhetipskom motivikom iz svevremenskog Homerovog epa Odiseja, suvremeni ih autor Bilosnić razgrađuje na posve nov način. Pjesničkom imaginacijom on uspijeva poznatim motivima zadati novi smisao, postaviti ih u suodnos s vlastitim bićem, svojom intimnom, pa konačno i sublimacijom računa na kraju životne plovidbe. Pjesnik stigavši u svoju zamišljenu luku smirenja pjesničkim jezikom propituje svijet i univerzum.

Pjesme objavljene u zbirci Odisej već su ranije tiskane u uglednim hrvatskim časopisima gdje su pobudile interes kritike, za očekivati je da će i ova pjesnička Bilosnićeva zbirka doživjeti uspjeh njegovih ranijih pjesničkih izdanja kao što su Tigar, Molitve, Kuća, ili Afrika, okrunjenih domaćim i međunarodnim priznanjima i prijevodima. T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code