PRIJETNJE OVRHOM UNATOČ PLAĆENIM RAČUNIMA

PRIJETNJE OVRHOM UNATOČ PLAĆENIM RAČUNIMA

19. kolovoza, 2011.

 

Nelikvidnost Zagrebačkog holdinga uzrokovana nesposobnošću vodečih ljudi Zagrebačkog holdinga, te stalnim sukobima gradonačelnika Bandića i Skupštine Grada Zagreba, prijeti blokadom računa građana koji ih finaciraju. Mediji svakodnevno bilježe porast broja građana s blokadom svih prihoda i imovine. U pravilu je riječ o naplati malih računa, koji se silno povečavaju samovoljno određenim odvjetničkim tarifama i izmišljenim troškovima. Kao utjerivači se uglavnom pojavljuju tvrtke financirane iz proračuna ili banke i telekomunikacijske mreže, koje su do svoje pozicije došle nezakonitim preuzimanjem javnog dobra ili dobivanjem koncesija kroz upitne transakcije dogovorene s političkim garniturama dosadašnjih vlasti.

Zagrebački holding je tvrtka s najvećim dubiozama u Hrvatskoj, a državno je odvjetništvo preplavljeno prijavama za sumnjive transakcije. Unatoč prihodima koji se broje u milijardama kuna, holdingu konstantno prijeti blokada i obustava plaća tisućama zaposlenih. Zakon tvrtku obvezuje osigurati redovitu naplatu, što podrazumijeva i utuživanje dužnika. S druge strane, Zagrebački holding ne želi evidentirati izvršene uplate, a građane koji svoje obveze podmiruju na vrijeme vode kao dužnike. Nije poznato zašto to čine, no realno je da je riječ o manipulaciji s kojom se omogućava nenamjensko trošenje novaca. Građanima se čak i pisanim putem prijeti ovrhama, zbog čega su opravdano uznemireni.

 U posjedu smo dokaza o višemjesečnim kašnjenjima s evidencijom uplata. Čak niti osobni odlasci građana do računovodstvenih referenata, uz predočenje potvrda o izvršenoj uplati ne mijenjaju ništa. Prema informacijama dobivenim od samih referenata evidencije uplata, podaci se u interni knjigovodstveni program unose ručno i kasne nekoliko mjeseci. Time se otvara ogroman prostor za pogreške, ali i manipulaciju. Reklamacije se dodatno oduže mjesecima i tako u nedogled. Riječ je o vrlo opasnoj situaciji, jer je pitanje trenutka kada će rješenje svoje nelikvidnosti Zagrebački holding morati potražiti u naplati potraživanja putem ovrhe. Kako je proračun Zagrebačkog holdinga težak nekoliko milijardi kuna, dugovi se sigurno mjere u stotinama milijuna. Sasvim je očito da je dio njih fiktivan i nalazi se u prostoru računovodstvene manipulacije.

 Pokret Volim Hrvatsku već dugo upozorava na posljedice dodvorničke politike kojom se prihvaćaju svi Eu diktati. Jedan od njih je ovakav postupak ovrhe. Još uvijek nismo parlamentarna stranka pa nismo mogli zaustaviti primjenu tog nesocijalnog zakona, no možemo kroz pritisak na nadležne službe tražiti provjeru evidencije uplata i načina obračuna, te zaustaviti naplate i blokade koje prijete građanima, unatoč plaćenim računima. To ćemo i učiniti.

 Roko Šikić, Predsjednik pokreta Volim Hrvatsku, koji je ujedno i nezavisni vječnik zagrebačke Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, slučaj je prokomentirao riječima: „Riječ je o dvostrukom nemaru i bezobzirnosti. Zagrebački holding se poigrava sa sudbinama građana, dok Vlada primjenom nakaradnog zakona uništava i one koji do jučer nisu bili socijalni slučajevi. Na ovaj model manipulacije moraju paziti građani svih gradova u Hrvatskoj, ovo je još jedan način prebacivanja vlastite nesposobnosti na one koji ih hrane. Opet smo ih ulovili s rukom u našem džepu, do kad ćemo to tolerirati?“

 U privitku se nalaze računi iz kojih se vidi da se uplate ne knjiže 4 mjeseca i vode kao dug. Na priloženim računima su prekriveni podaci o uplatitelju. Originale ćemo predati nadležnim službama. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Stanar
    #1 Stanar 21 kolovoza, 2011, 19:11

    Holdingova mjesečna naknada je vrlo blizu bankarske mjesečne kreditne rate za stan,pa sad vi recite…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code