PRIJEDLOG PRORAČUNA ZAGREBA 6,67 MILIJARDI

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZAGREBA 6,67 MILIJARDI

29. studenoga, 2012.

 

x30310840124348514 15
Konferencija za tisak na temu Akti gradonačelnika

Tekst: Franjo Dobrović i  Aljoša Vejnović

Fotografija:www.dalje.com

U srijedu, 28. studenoga, u 11,00 sati, u zgradi Gradske uprave, Trg S. Radića 1 (dvorana 372), gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić je sa suradnicima  Jelenom Pavičić Vukičević i Slavkom Kojićem održao e konferenciju za novinare na temu Akti gradonačelnika.

Prije konferencije u medijima je objavljena vijest kako je kreditna agencija Standard&Poor’s snizila rejting Zagrebačkom holdingu sa BBB- na B+ za dugoročno zaduživanje uz negativne prognoze, a negativna ocjena uvjetovana je velikim brojem zaposlenih te troškovima goriva koji nisu u potpunosti pokriveni. Holding, prema mišljenu Agencije, nije dovoljno napredovao u pronalasku rješenja za jačanje svoje likvidnosti.

– Ako je to stvarno točno, moram reći da ne bih bio iznenađen s obzirom na razinu nekompetentnosti i neodgovornosti čelnih ljudi Holdinga koji su izabrani po političkom ključu i nisu na razini odgovornosti na kojoj bi trebali biti – rekao je gradonačelnik i dodao kako nigdje na svijetu ne postoji da su političari u Upravi društva, a stručnjaci u Skupštini.

JAVNA USLUGA

Gradonačelnik se osvrnuo i na moguće posljedice za građane Zagreba, ako se ispostavi da je informacija o snižavanju kreditnog rejtinga točna.

– Ova Gradska uprava s gradonačelnikom na čelu neće dopustiti da se javna usluga građanima dovede u pitanje i da se smanji njega kvaliteta – zaključio je Bandić. No, Zagrebački holding još se uvijek nije očitovao po ovom pitanju.

Na konferenciji održanoj  uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine rekao je da je kreditni rejting grada Zagreba ostao isti (BBB minus) te je ustvrdio da je Zagreb najracionalniji grad u Hrvatskoj po mišljenju institucija koje prate kretanje financija.

“Proračun je na razini lanjskog, dok se kod drugih jedinica lokalne samouprave bilježi pad prihodovnih sredstava između 10 i 30 posto”, rekao je Bandić predstavljajući prijedlog proračuna za 2013. godinu od 6,67 milijarda kuna o kojem će sutra, u prvom čitanju, raspravljati zagrebačka Gradska skupština.

SOCIJALNA PRAVA

Gradonačelnik  je najavio da u novom proračunu nijedno socijalno pravo neće biti dovedeno u pitanje, a prijedlogom subvencija za dječje vrtiće to su digli i na novu razinu. Pritom je izrazio zadovoljstvo što će na sjednici biti i prijedlog izmjena odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja po dohodovnom cenzusu i s novom skalom.

Podupro je što su u Gradskoj skupštini konačno otvorena vrata suradnji pa neke prijedloge mogu poboljšati i supotpisati.

“Gradska uprava je otvorena za suradnju. To su, konačno, šest mjeseci prije izbora, shvatili i drugi”, istaknuo je i dodao kako je “prije godinu i pol bio neshvaćen, a sada će se i to apsolvirati”. Najavio je da su na tragu rješavanja pitanja sa stanovima izmjenom odluke o najmu stanova u vlasništvu grada i izmijenjenom prijedlogu odluke o prodaji stanova kako bi se sveobuhvatno riješilo pitanje prodaje i najma stanova u gradskom vlasništvu, o čemu će također biti riječi na sutrašnjoj sjednici.

“Trudili smo se i oko kapitalnih investicija kako bi proračun imao i razvojnu komponentu”, rekao je, dodajući kako je proračun i ravnomjeran jer obuhvaća cijelo zagrebačko područje.

SMJERNICE MAKROEKONOMSKE POLITIKE

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić rekao je da su u prijedlogu proračuna “uvažavali smjernice makroekonomske politike i u suženom manevarskom prostoru uspjeli održati grad stabilnim, te tekuća održavanja i nešto kapitalnih ulaganja iako je to područje koje prvo strada u uvjetima krize i recesije”.

Istaknuo je da su za osam milijuna kuna “povećali transfere prema Zagrebačkom holdingu iako nemaju upravu nad njime”. Dodao je kako će od 6,67 milijarda odvojiti 60 milijuna za pokriće dijela proračunskog manjka, a “nakon raspleta sapunice pod nazivom ‘kvaka 337’ i to će biti riješeno te će gradu, a ne državi pripasti 337 milijuna kuna pa će iz tog iznosa pokriti ostatak”.

Na dnevnom redu bit će i prijedlog izmjena i dopuna odluke o komunalnom doprinosu kako bi se privukla proizvodnja u Zagreb jer se investitorima daje popust od 50 posto na komunalni doprinos, a omogućuje se i veći popust za objekte koji su od javnog interesa za grad Zagreb.

Prijedlog  proračuna Grada Zagreba za 2013. godinu na sjednici Skupštine u četvrtak 29. studenog bit će na prvom čitanju. Gradski ministar financija, Slavko Kojić, kratko je objasnio kojim smjernicama su se vodili pri sastavljanju prijedloga proračuna.

– Ovim proračunom uvažamo smjernice makroekonomske politike koje je donijela Vlada i pokušavamo održati grad Zagreb stabilnim. U vrijeme krize bitno nam je osigurati nesmetano održavanje grada i ponešto kapitalnih ulaganja – rekao je Kojić i dodao kako je ovo proračun za izbornu godinu pa je izgledno za očekivati kako će izborni pobjednici korigirati prihvaćeni dokument u skladu sa svojim ciljevima.

Prema prijedlogu proračuna vidljivo je da se Zagreb odrekao velikih kapitalnih projekata jer, kako kaže Kojić, Grad u sljedećoj godini neće moći autonomno aktivirati potencijale za velika ulaganja. Tražit će se moguća partnerstva s privatnim investitorima, ali i s državom.

– Uspjet ćemo ovim proračunom pokriti i dio manjka koji se stvorio prošlih godina i za to je planirano 60 milijuna kuna od ukupno 6, 670 milijarde kuna koliko iznose ukupni prihodi – dodao je Slavko Kojić.

Istaknuo je da su za osam milijuna kuna “povećali transfere prema Zagrebačkom holdingu iako nemaju upravu nad njime”. Dodao je kako će od 6,67 milijarda odvojiti 60 milijuna za pokriće dijela proračunskog manjka, a “nakon raspleta sapunice pod nazivom ‘kvaka 337’ i to će biti riješeno te će gradu, a ne državi pripasti 337 milijuna kuna pa će iz tog iznosa pokriti ostatak”.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code