Pretučeni protivnici hidrocentrala na Limu

Pretučeni protivnici hidrocentrala na Limu

16. kolovoza, 2012.

photo-srbija-lim-esad kurbegovic hidroelektrane na limu 02 u  prijatelji lima  438674538

Petoro članova nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja, od kojih jedna žena, pretučeni su, kako javlja NVO sektor iz Prijepolja, kada je na njih nasrnulo “obezbeđenje” koga je, kako se navodi, predvodio Milan Ćušić, zamenik generalnog direktora energetske kompanije REV, firme koju je osnovala kanadska kompanija Reservoir capital

Kompanija REV leta 2011. godine trebalo je da počne izgradnju dve hidroelektrane ne reci Lim, koje bi trebalo, obećano je, da obezbede struju za 60.000 domaćinstava. Urađena je studija o proceni uticaja gradnje te dve elektrane i zatražena je saglasnost Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Javna rasprava na kojoj su građani pretučeni održana je 15. avgusta ove godine.

“Na javnoj prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu sredinu u neprimerenim uslovima za rad pred prisutnim predstavnicima Ministarastva, građanima odnosno zainteresovanoj javnosti, grupa od nekoliko momaka pretukla je predstavnike civilnog sektora nanevši im teže i lakše telesne povrede”, piše u saopštenju NVO organizacija iz Prijepolja.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, neprimereni uslovi za rad zapravo je potkrovlje zgrade Skupštine opštine Prijepolje, “popularni ‘golubarnik'”.

Povređeni su Esad Kurbegović, zastupnik NVO “Prijatelji Brodareva”, Zoran Ružić zastupnik Centra za istrage, monitoring, antikorupciju i vladavinu prava iz Prijepolja, Dragoljub Simović predsednik Planinarsko skijaškog kluba “Kolovrat”, Amel Kurbegović predstavnik Mreže NVO Brodareva i zastupnik UViDPD “Polimlje” i Jasmina Simović predstavnica Raftig kluba iz Prijepolja.

Photo: Prijatelji Lima

Milan Ćušić, tvrde protivnici izgradnje hidrocentrala, najpre je rekao “da žene napuste salu”, zatim izgovorio: “Obezbeđenje!” i pojavila su se”četiri momka, bildera u crnim majicama”.

Advokat Sreten Đorđević, savetnik protivnika izgradnje centrala, rekao je za “Novosti” da nije bilo razloga za napad i sukob “ali je obezbeđenje, za koje je rečeno da pripada onima koji su za brane, najpre nokautiralo Esada koji je sedeo, a zatim su oborili Amela preko stola i tukli ga pesnicama sve dok ga njegovi nisu izvukli i spasli većih batina”.

U saopštenju kompanije REV piše da je rasprava prekinuta iz bezbednosnih razloga prekinuta, “kada je više ljudi nasilnim putem pokušalo da onemogući održavanje sednice”. Navodeći imena eksperata koji su uz predstavnike kompanije došli na raspravu, kompanija REV tvrdi da su oni bili spremni “da stručnim argumentima odbrane načine na koji će elektrane biti izgrađene, kao i metode u skladu sa kojima će hidroelektrane raditi”.

U martu 2011. godine kada je najavljen početak izgradnje centrala, Ćušić je izjavio kako su akumulaciona jezera koja će na taj način biti stvorena “projekti toliko malih razmera da je njihov uticaj na promenu mikroklime u okolini Prijepolja praktično nemoguć”.

 

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code