(PRE)SKUPI SISAČKI „KIKI – TIMES“

(PRE)SKUPI SISAČKI „KIKI – TIMES“

25. kolovoza, 2014.

 

mlm kib Custom

Pregled medijske scene kraljevstva gradonačelnice KIB i županice MLM

 

Napisao: Josip Frković

Foto: www.smz.hr

Jeste li znali da je jedan od prvih dnevnih listova Hrvatske bio sisački „Zatočnik“? Ako niste, red je pripomenuti da je doista izlazio u drevnom gradu na tri rijeke, negdašnjem središtu starorimske provincije Panonije Savije. Siščane srednje generacije valja podsjetiti da je jedan „Zatočnikov“ urednik bio Josip Miškatović, prezimenjak vrlo poznatog i cijenjenog keramičarskoga obrtnika tijekom Domovinskoga rata, na žalost pokojnoga Srećka Miškatovića. Drugi urednik, istovremeno i nakladnik, zvao se Ivan Vončina. Preteča „Zatočnika“ što je izlazio od 1869. do 1871. bio je „Novi pozor“, a sljednik „Branik“. Tadašnji sisački dnevnik, koji je na hrvatskom jeziku donosio sve moguće novosti, kasnije je preseljen u glavni grad svih Hrvata. Nepuno stoljeće kasnije, za Drugoga svjetskog rata, u Glini je 1944. počeo izlaziti dugovječni tjednik „Jedinstvo“, važan kroničar zbivanja Banovine, Posavine, Pokuplja, Turopolja, zapadne Slavonije i Moslavine. Potrajao je sve do 1991., kada ga kao dioničko društvo u nezavisnoj Republici Hrvatskoj preimenuju u „Sisački tjednik“ i „Novi sisački tjednik“. Početkom obrambenog Domovinskoga rata, u zapovjedništvu ZNG-a/HV-a pokreće se list „Hrvatski bojovnik“ koji polovicom sljedeće godine postaje glasilo Zapovjedništva Prve operativne zone HV-a u Zagrebu. U tamošnjem IPD-u izlazi do srpnja 1992, kad „Hrvatski bojovnik“ seli u informativni program Radio-Siska i udružene radijske mreže.  Paralelno s tim preoblikovanjem tjednika, postupno prestaju izlaziti i brojne tvorničke novine. Prvih godina 21. stoljeća i desetom obljetnicom novog administrativnoga ustroja Sisačko-moslavačke županije, pak, u Sisku izlazi i registratorski uspješno koncipiran „Županijski list“, obiteljsko-politička tiskovina županije i „Vjesnikova“ grafičara Celinščaka iz Capraga.

“SISAČKI VJESNIK“ ZAPISNIČAR BEZ UREDNIKA

Ovaj kronološki pregled sisačkog i banovinskoga razvoja novinstva, zabilježili smo i radi ove, 2014. godine, kada nova koalicijska vlast – uz web stranicu i internetske portale Siska, Petrinje i Kutine, dnevnike „Večernji“ i „Jutarnji list“, te TV-postaje HTV-a, RTL-a, Mreže TV i Nove TV – u plasiranju aktualnih informacija koristi i novo kolorirano glasilo „Sisački vjesnik“. Ne slažem se s mišljenjem čitatelja foruma da se radi o pamfletiću. Riječ je ipak o kakvu-takvu tiskanom mediju. U njegovu se impressumu (jer nije javni medij) ne spominje odgovorni urednik, samo Grafička produkcija „Celinščak d. o. o.“, a kao tiskar 19.000 primjeraka mjesečno izvjesni Matija. Kako je zasigurno riječ o pseudonimu ili pak plaćanju tiskarskih usluga «narukvicom», nije teško zaključiti kako gradonačelnici Kristini Ikić Baniček i njenim zamjeničkim pobočnicima iz SDP – HNS Kukuriku provenijencije Marku Krički i Vladi Andučiću (zlonamjernici to prevode strankom dugih prstiju i hrvatskom nepotrebnom strankom – nap. a.) ne odgovara isticanje kluba „crvenih“ navijača. Najbolje to potvrđuje aferaški slučaj udruge „Kopa Beach“, u kojem su partijski drugari Darka Baničeka, Kristinina životnog partnera, bez natječaja i poreza olako sfrknuli milijune kuna. Mogli su to učiniti, zaraditi i od potopa firmu spasiti i radnici „Metalinga“, ali… Zbog rasipanja državne imovine (tračnice, pragovi, skretnice, mosne konstrukcije, tucanik i drvna masa 182 km pruge Sisak-Karlovac, odnosno 10 milijuna kilograma željeza – op.p.) ceh je platio ubrzo smijenjeni direktor HŽ-Infrastrukture Darko Peričić. Brbljavi ministar cestovnog, željezničkog, morskog, riječnog, podzemnog i zračnog prometa, dr. turizma Siniša Hajdaš Dončić, na zgražanje saborskoga zastupnika Mladena Novaka (HL), ostao je u udobnoj fotelji i na popisu korisnika državnoga COP-a.

SLAVE LIK I DJELO GRADONAČELNICE

Bez namjere da se na silu svrstavamo među značajne žurnalističke enciklopediste Siska i šire regije, vratimo se „Sisačkom vjesniku“, koji se mjesečno bavi ne baš aktualnim zbivanjima u palači Gradske vijećnice kraj Kupe, njenim tvrtkama i ustanovama, ukupnom komunalnom problematikom grada. S obzirom da je u mnogom sličan negdašnjim biltenima, držimo da je SV – s obzirom na realan učinak na demokratske procese – svakako preskup za polupraznu gradsku blagajnu. Baš kao i nezgrapni jugonostalgičarski „Festival Željezara“. Ne zaboravimo, tiska se u 19.000 primjeraka i besplatno distribuira u kućanstva sisačke jedinice lokalne samouprave. S obzirom da ovih ljetnih mjeseci i monsunsko – kišnih ferija na gradskim ulicama susrećemo bivšeg estradnog urlatora, veterana sisačkog novinarstva, negdašnjeg urednika „Jedinstva“ i Radio-Sljemena Božidara Jakolića-Joku, na um nam pade jedna pristala usporedba. Dotični je sada srebrni šarmer – zamijenivši radnu okolinu i dužnost – 70-ih godina dospio u fotelju glavnoga urednika petrinjskoga „Gavrilovića“. U kratkoj karijeri „tvorničara“ njegov je list u svečanom broju uz obljetnicu stoljećima duge tradicije mesoprerade u gradu na Petrinjčici zabilježio apsolutni rekord u novinstvu tadašnje jugo-države. Na 24 stranice, naime, „Gavrilović“ je objavio 70-ak portreta i zajedničkih fotografija na kojima je dominirao – tko bi drugi – nego generalni direktor Živko Juzbašić, kasniji saborski zastupnik i ratni general HV-a. Poslužimo li se sličnim, sisačkim primjerom iz 2014., prelistajmo zajedno „Sisački vjesnik“ broj 6 izišao početkom kolovoza. Na prvoj stranici, čijom „glavom“ dominira grb grada, razdragana gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koju zovu i Kiki, s gradskim ministrom za sve moguće Goranom Grguračem (obrazovanje, kultura, sport, branitelji i civilno društvo), te voditelj gradilišta Dječjeg vrtića Zeleni Brijeg.

VLASNICI KUĆA U ŠIPUŠEVOJ BOJE SE “ŠPRUNGOVA“

U podnaslovu optimistična najava rujanskog otvaranja središnje predškolske ustanove Siska Staroga, s modernom kuhinjom i praonicom rublja, za 120 klinaca. Onih „ispod crte“ više neće biti, tvrde gradski oci. Na drugoj stranici SV-a, Kiki na slici s prof. dr. Borkom Teodorović prilikom primopredaje ključeva dvaju capraških stanova za osobe s intelektualnim poteškoćama. Al i i s Balazs Bekeffyjem iz OTP-banke, za potpisivanja ugovora, koja će ubuduće objedinjeno voditi račune grada Siska. Iz rubrike „Proslava imena i djela gradonačelnice“, dotična se drugarica i njen zamjenik Vlado Andučić na 3. stranici vide s volonterima koji su uređivali okoliš vrtića na Zibelu. S njima je i nova ravnateljica i svima poznata HSS-ova „Tičekica“ Ljubica Ivšić. Na duplerici, 4. i 5. stranici, foto-vijesti o novim parkinzima, obojenim „stop“ oznakama na raskrižjima, rekonstrukciji vodovoda, bike-staza i kolnika Šipuševe ulice, interijeru vrtića Zeleni Brijeg u kojem će obdanište naći 120 mališana svrstanih u osam skupina. U mimohodnoj pratnji plavokose prve gradske dužnosnice kroz Šipuševu, u kojoj je podrumski dubok podvožnjak ispod željezničke pruge napravljen 1973., bili su i gradski ministar gospodarstva i komunalnoga sustava Domagoj Broz, te prometni inženjer „Sisačkoga vodovoda“, Srđan Marić. Vrijednost je radova 3 milijuna kuna, a vlasnici kuća koji su od teških strojeva „Mežnara“ iz dugoreškoga Belaja skoro oboljeli od morske bolesti i zato tražili pomoć inspekcije, zabrinuto su zagledavali zidove i moguće „šprungove“ na fasadama prizemnica i katnica negdašnjih radnika Ciglane Miška Popovića, poznatoga sisačkog graditelja. Taj se zaslužni Siščanin jedva izvukao od optužbi partizanskih komunističkih „oslobodilaca“ i „antifašista“. Navodno je Capin politkomesar Marijan Cvetković intervenirao i tužiteljima s dva razreda pučke škole dokazao da je čuveni graditelj i tvorničar samo iz poslovnih razloga surađivao sa zloćudnim režimom NDH.

GLAVOBOLJE ZALJUBLJENA ZAMJENIKA KRIČKE

Na zadnja dva stupca duplerice je i informacija o djelovanju austrijske tvornice betonskih elemenata „Oberndorfer“, čiji su šefovi kod bivših dužnosnika grada maratonski inzistirali na rješenju prometnice kroz staru željezaru. Na slici opet KIB i Andučić s Damirom Haraminom. Slijedi potom serija o navodnim uspjesima „Komunalca“, „Kupe“, groblja „Viktorovac“ i posvud KIB s Goranom Grošem, Slobodanom Ljubičićem i Svetozarom Krotinom. Baš kao i sebi prelijepa Marina Lovrić Merzel na web-stranici županije i na TV SMŽ marljivoga Zdenka Plevančića… Budući da je bivši direktor Sandro Čavrak napustio firmu, novim je čelnikom „Sisak projekata“, iz kojih su dekretom KIB najureni Ksenija Vrebac i Darko Weiss, imenovan bivši novinar „Jutarnjega“ i direktor županijine razvojne agencije „Simore“ Julije Katančević. O novim metrima novoga asfalta u Žabnu, galdovačkoj Gospodskoj ulici i Klobučaku, uvjerio se u društvu šefice i zamjenik Andučić. Na zadnjoj, osmoj stranici šlager SV-a: Siščanka Ema Šarar osvojila brončano odličje na plivačkom europskom prvenstvu. Buket cvijeća i čestitke uputio joj je drugi zamjenik teško zamjenjive KIB, SDP-ov Marko Krička. Zaljubljen u curu iz suparničkoga tabora, koji sve češće – tvrde obaviješteni – kući dolazi s glavoboljama, prouzročenim „manevrima“ u stamenoj gradskoj palači. A toj zgradi ni davna angloamerička avio-bomba što je razorila susjedno vinotočje „Pertinač“ nije uspjela nauditi. Preostaje nam, dakle, da s nestrpljenjem očekujem nov posjet radnika vodovoda s novim vijestima iz „Kiki-Timesa“. Možda se na njegovim stupcima nađe ponešto i o djelovanju gradske udruge udovica Domovinskoga rata, čija navodna čelnica već osam godina za vijence, bukete i svijeće cvjećarki „Sanji“ duguje 15.000, odnosno 10.500 kuna. I dok vlasnica cvjećarnice iz pijeteta prema stradalim braniteljima i ne pomišlja sudu tužiti udrugu žena obudovjelih u ratnom naporu njihovih muževa i očeva njihove djece, prozvana čelnica rasrđena je na kolegice koje su o mućkama s državnim novcem obavijestile novinare. Predsjednica koja je u intelektualnoj superiornosti umislila da je i sama braniteljica (možda samo zbog visoke mirovine – op.p.), uporno ne saziva izbornu skupštinu udruge, a novinare etiketira – glupanima.

 

15 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 31 kolovoza, 2014, 02:22

  “Gost” e jesi se rasprdekao, svaka chast
  Samo smrdi ti pricha do neba
  Te ti ovo, te ti ono
  A sve skupa po onoj
  Nije govno
  Nego se pas posra

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 29 kolovoza, 2014, 19:13

  >>>>još malo istine >>>>u vojarni “Domobranskoj” u Karlovcu koja je davno bila kasarna JNA bio sam godine 1973/4 kada je tamo bio komandant pukovnik Macan,naš istrijan inače a s obzirom na okolnost da sam bio na školovanju u oficirskoj školi u obližnjem Kamenskom u tamno plavoj uniformi RVa ex JNA.Hrvatska VSOA Karlovac ZG dakle poslala mi je na kućna vrata svojega špijuna koji je u tadašnje vrijeme bio tek BEBA mami na sisi i igrom slučaja bratoubilački rat u hrvatskoj lansirao je istoga u djelatnika te službe .Pa špijunirajte majku svoju .Mi kadrovi školovani u ex JNA za vas smo još uvijek udaljeni znanjem i sposobnošću kao planeta Zemlja od Marsa….Koga ćete mi idućega poslati….HAHAHAHAHA….! ?…možda profesora Miroslava Tuđmana ,vrhunskoga neznalicu šefa očevih tajnih hrvatskih službi…HAHAHAHA…1 ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 29 kolovoza, 2014, 19:00

  >>>>>Također SOA Rijeka šalje meni na vrata i nastoji mi se približiti djelatnica riječkoga županijskoga suda kojega je šef gospodin Veljko Miškulin no sa njegovim pok. ocem Vladom Miškulinom radio sam u ex Yugo UDBa još godine 1972.kada sam de facto bio nepunoljetan.Poslovi i radni zadaci bili su direktno vezani za tadašnji politički zatvor GOLI OTOK ,naravno svi za tu ADU ĆELAVU hrvatsku znate HAHAHAHAHAH…?????Eto ti rada hrvatske SOAe centrale Rijeka..Dakako i pored svojih stručnih znanja ,needucirani jesu da bi oni za glavu skratili onoga tko ugrožava hrvatske interese poput Slavka Linića a isti i nisu pod životnom zakletvom da bi oni svoj život dali za Hrvatsku.Bi ,malo morgen.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 29 kolovoza, 2014, 18:46

  >>>>>>Uglavnom ovaj “špijun” izbačen iz hrvatske policije i ženom koja je još uvijek u službi ,susjed mi je inače,učestalo je dolazio k meni u kuću.No dolazio je na najgluplji način jer sam ga prokužio da dolazi sa uspostavljenom vezom na mobitelu,nije razgovarao,no onaj tko ga je poslao hteo je da čuje kako i što ja odgovaram na njegova pitanja tj. što o čemu aktuelnom misli.Po struci je isti ex policajac TOKAR iliti metalo struga i bilo bi mi drago da se ovdje prepozna.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 29 kolovoza, 2014, 18:39

  >>>>>>Predhodno je opisan rad VSOAe a sada o SOA.e dakle civilnoj tajnoj službi ,pišem iz svojega doživljenog iskustva.Pošalje meni SOA na vrata ex policajca kojega su odande izbacili jer je imao kiks i nešto pokrao no žena mu je preko nečijega koljena ,znam i čijeg, ipak avancirala i još je uvijek u hrvatskoj policiji na nekim tajnim zadacima.Ne interesira me kojim jer u suprotom bih preko srpskih tajnih službi točno znao što radi i kud se dnevno kreće uključivši i njenoga ljubavnika iz te iste službe. >>>>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 29 kolovoza, 2014, 18:32

  Evo hrvati tko su i kako rade hrvatske vojne tajne službe zaključite po slijedećem napisanom istinitom događaju.Meni osobno koji jesam educiran u vrhunskim vojnim učilištima ex JNA sa završenom tajnom obaveštajnom akademijom kao i pilotskom školom sa 25 godišnjim praktičnim terenskim iskustvom diljem Europe i Azije u kontrašpijunaži, naše hrvatske, vojne tajne službe pošalju meni dripca iz domobranske kasarne Karlovac sa namjerom da on mene špijunira.Dakako dripac je nekada radio u poduzeću “Metal” u Opatiji razvlačivši žice i nakon par meseci ratišta postao djelatnik vojne tajne službe.Nakon što sam mu dopustio da mi se približi izveo sam ga van po lokalima sa svojim Jaguarom XJ6 te nakom nekoliko njegovih ŽUJA seansi od mene plaćenih ispričao je o sebi i o Domobranskoj kasarni u Karlovcu što sme i nikako nebi smeo.HAHAHAHAHAHA…!>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 29 kolovoza, 2014, 18:00

  Dakle tajne su službe uvijek i na svaki način dužne unaprijed znati gdje će” planuti” to im je osnova svrhe postojanja, naravo isto i spriječiti.Tajne službe nisu “vatrogasci” da djeluju kurativno već iste djeluju preventivno.Ako pak nešto izmakne kontroli ima ljudi i sredstava da se rovari u smislu traženja dokaza i to na svim kontinentima.Danas i juče i prek juče da su hrvatske tajne službe na ovakav način djelovale bem sve one koji bi ijedan euro iz Hrvatske iznijele.Naravno i strane račune ex ministra Linića nebi našla privatna osoba iz Rijeke.Oni pak koji jesu bili u službama ex Države ima da se sete kako je u tome smislu prošao Firet Abdić i mnogi još.Dakako Fikret je Alahu Đenazu dužan u zahvalu što je živu glavu izvuko ako ništa onda po osnovi eskivacije atentata na riječkom predjelu Preluk neposredno prije lokacije gdje je glavom platio na pragu svoje kuće UDBaš Branko Bijelić god 2004.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #8 Guest 29 kolovoza, 2014, 17:38

  >>>>>Napisah ovdje već da će se hrvatska trodioba vlasti osamostaliti tj. u punome smislu zaživjeti tada kada hrvatske tajne službe dostignu svoju internu neovisnost o aktuelnoj stranci na vlasti.Kapaciteta ima iako iste službe jesu pod budnom paskom one svjetske službe koja im je instalirajući Watson X analysis onemogućila samostalno djelovanje upravo instalirajući im navedeni softwer stavivši ih tako u status najamne radne snage podređene svojim interesima a pod krinkom svijetskoga terorizma.Ali molim svekoliku hrvatsku javnost da se zapita što nama kao maleckoj Državi veličine polovice grada Milana uopće znači svijetski teroriza……?..Ne znači svekolikoj hrvatskoj javnosti ništa no znači onima koji jesu primili proviziju dozvolivši da se navedeni softwer u Hrvatskoj instalira.Dakako i o tome sve znam,napisah pre neki dan a vi čitajte…….! ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 29 kolovoza, 2014, 17:14

  Što se tiče kazne koja je već unaprijed dogovorena a za sve nečasne radnje koje je svojim uspješnim trikovima izvela ex županica mogu reći to da je eto još uvijek na djelu onaj deo hrvatskoga pravosuđa kojega osobno nazivam ŠLJAM tj. koji sudi po svojoj pokvarenoj savjesti kao i trenutnoj potrebi svojega đepa.Osobno uza sve rečeno imam nepokolebljivo povjerenje u to isto hrvatsko pravosuđe jer sam eto ,igrom slučaja imajući posla sa navedenim šljamom ipak istoga uspio eskivirati dakako svojom educiranošću i zahvaljujući onim poštenim dijelovima istoga pravosuđa koji nikada i u nijednoj situaciji neće prijeći suditi van postojećih pozitivnih zakonskih propisa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Guest
  #10 Guest 29 kolovoza, 2014, 16:59

  Nekome bih vrlo rado uputio pitanje poradi čega pljuje po bisti Tita kada je isti imao vremena pljuvati po istoj punih 16 godina obnašanja vlasti no pljuvatelj se nikada nije usudio pljuvati po istoj dok mu je vrhovnik bio živ i zdrav.No sada kada se je pljuvatelj definitivno uvjerio da se vrhovnik iz mrtvih vratiti neće krenuo je pljuvati iako je i sam bio arhivar službe koju je ista bista osmislila po uzoru na staljinove čistkei gulage..Tako je uostalom aktivni pljuvatelj l sam ljubeći Titovu bistu u uredu svoga ljubljenoga vrhovnika započeo svoj politički proboj a što je tijekom godina o sebi falsificirao, poput svojega doglavnika plagijatora inače objaviti ćemo ako i kada uspije ponovno nnamagarčiti polupismene članove svoje političke opcije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Guest
  #11 Guest 29 kolovoza, 2014, 16:46

  Buon giorno tutti dal Quarnaro, maggior citta turistico che si chiama ABBAZIA…..Opaki Guest tj. JA vam skrećem pozornost svima vama na to da sam prije koji dan na ovome portalu najavio da će ex županica guliti kumpire poput Čobankovića.Evo današnji dnevni tisak me potvrđuje .U zamjenu za ostavku na mjesto županice dogovoren je dugotrajni sudski postupak sa ishodom najblaže moguće kazne tj. guliti kumpire.Ne pitajte me odkud mi informaije o svemu što pišem no sve ide po sistemu OZNA SVE DOZNA.Nevezano za ovaj članak podastrijeti ću video snimak druženja dvoje riječana, grobničana diljem USA a isti jesu za hrvatsku javnost dva suprotna svijeta po imenima Kolinda Grabar Kitarović i Slavko Linić.nemate vi hrvati pojma ni o čemu kao i o tome što se u bliskoj udućnosti vama sprema.>>>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. klarens
  #12 klarens 29 kolovoza, 2014, 05:18

  Sve je to KIKIRIKI

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. revizor
  #13 revizor 27 kolovoza, 2014, 20:24

  zna li se koliko je “žuta” ulupala para u svoj “kiki-times”?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code