PREDSTAVLJEN PROJEKT ‘MOJ ZAGREB’

PREDSTAVLJEN PROJEKT ‘MOJ ZAGREB’

13. rujna, 2013.

rupa u dugavama
Možete prijaviti sve osim svađe sa susjedom ili bračnim partnerom

 Piše: Ante Matić
 
U nekoj „pametno sobi“gradske vijećnice gradonaćelnik Milan Bandić 9. rujna predstavio je zanimljiv projekt nazvan „ Moj Zagreb“. U to istoj sobi on će moći gledati radi li se ili zabušava kad projekt zaživi. Putem ekrana moći će se pratiti i stanje u javnom gradskom prijevozu, te gdje su ekipe Zimske službe. Građani će, nada se, gradonačelnik, pomoći gradu idojavljivati kad otkriju razna optećenja i probleme, kao, primjerice rupe na cesti.

Uočili ste rupu na cesti? Javite se Zagrebačkim cestama. Zagrebačke ceste kreću u krpanje rupa.
Razbijene autobusne nadstrešnice, oštećene dječje sprave u parku i kontejneri za smeće samo su dio prijava koje Zagrepčani od danas službeno, a već nekoliko mjeseci testno mogu dojaviti gradskim službama za sanaciju putem internetske stranice  Moj Zagreb. Otkako je Grad pokrenuo ovaj servis, stiglo je nekoliko tisuća zahtjeva za intervencije čime su Zagrepčani dokazali da im je stalo do njihov. Svi dojavljeni problemi Zagrepčana kao i komunalnih redara mogu se pogledati na stranici, a čim nadležne službe izađu na teren i utvrde o čemu je riječ dostavi se i komentar kada će problem biti saniran. Osim putem računala, građani probleme mogu prijaviti i putem pametnih telefona, a dvije lokacije prijavio je i sam gradonačelnik (na njih su mu tog dana ukazali sugrađani).
 
GRAĐANI POSTAJU DOJAVNICI
 
Na tom zaslonu „velikog“ brata, plavim ikonama označene su prijave komunalnih redara, a u drugim bojama dojave građana. Do sada je zaprimljeno 1853 primjedbi, njih 289 je odbačeno jer su van nadležnosti gradskih službi dok je 456 ukazanih problema već sanirano.
Ovaj sustav nalazi se u zgradi Gradske uprave gdje će gradonačelnik i nadležni zaposlenici imati uvid u sve primjedbe. Osim prijava, na velikom ekranu u takozvanoj ‘pametnoj sobi’ prikazivati će se i svi radovi u gradu i komunalne akcije po gradskim četvrtima. Na ekranu će se moći u svakom trenutku pustiti i slika iz kamera kojima se na 75 lokacija vrši video nadzor nepravilnog parkiranja. Gradonačelnik će moći nadgledati i sva veća javna gradilišta na kojima će se postaviti kamere kako bi u bilo kojem trenutku vidio radi li se ili se zabušava.
 
MOĆNO OKO „VELIKOG“ BRATA
 
– Ovdje možemo pustiti i kartu javnog gradskog prijevoza te pomoći GPS-a vidjeti gdje su autobusi i tramvaji. Na isti način možemo vidjeti i raspored kamiona Zimske službe za vrijeme čišćenja gradskih ulica od snijega- najavili su iz Gradske uprave.
Unatoč tomu što će se ovime mnoge stvari staviti pod video nadzor i omogućiti lakšu kontrolu, gradonačelnik je najavio da će i dalje obilazit grad.
– Premda je 21. stoljeće, ali ću ja imati posla i dalje, no svima će nam biti lakše – kazao je Bandić najavivši da unatoč modernizaciji neće prestati obilaziti grad i razgovarati sa sugrađanima o svim neriješenim problema.
Sve je to, kažu, u službi grada i za dobrobit njegovih građana. Naravno, svoju važnu ulogu u tomu svemu imaju i građanke prijestolnice svih Hrvata.
Pritom ne treba zaboraviti ni redovnu besplatnu liniju koja je i dalje otvorena za one koji ne koriste internet i besplatne mobilne aplikacije : 0800 2554

Usluga je primarno namijenjena za prijavu komunalnih nepravilnosti koje je potrebno sanirati kao što su:
Ceste /javne površine
o Neispravna prometna signalizacija
o Oštećenja javnoprometnih površina (kolnik, nogostup, pješačke zone)
Smeće:
o Glomazni otpad (divlji deponiji)
o Neispravni spremnici za otpad
o Onečišćenja javnih zelenih površina
o Onečišćenja javnoprometnih površina

Voda /Odvodnja

o Začepčljeni slivnici:

Zelene površine:
o Oštećenja javnih zelenih površina
o Oštećenje parkovne opreme

Ostalo:

o Neispravna javna rasvjeta
o Neispravni stupići i ograde
o Oštećenja na parkiralištu
o Oštećenja nadstrešnica (autobusne / tramvajske stanice)
o Oštećenje stuba
o Oštećenja urbane opreme i uređaja
o Oštećenja / nedostatak natpisnih ploča
Usluga nije namijenjena rješavanju problema kao što su problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa susjedima, za hitne intervencije, za probleme sa bukom, žalbe na rad tijela, bespravnu gradnju, remećenje javnog reda i mira. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code