PREDSJEDNIČE, GDJE JE NOVAC OD SOKOJA?

PREDSJEDNIČE, GDJE JE NOVAC OD SOKOJA?

2. veljače, 2012.

IJklavir
Poslije pregovora u Beogradu preuzeli ste ga u Mađarskoj

Piše: Franjo Dobrović

HDS ZAMP stručna je služba koja, temeljem ovlaštenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, obavlja djelatnost ostvarivanja i zaštite autorskih glazbenih prava. Jednostavnije rečeno, HDS ZAMP bavi se poslovima izdavanja odobrenja za sve vrste javnog korištenja glazbe na području Republike Hrvatske, ubiranjem autorskih naknada kao i raspodjelom već prikupljenih sredstava autorima u obliku autorskih honorara.  Službena ZAMP-ova godišnja izvješća možete pronaći na internetskim stranicama : http://www.zamp.hr/autori/pdf/godisnjak_2010.pdf .

GODIŠNJI PRIHOD 100 MILIJUNA KUNA

Otac ZAMP-a je predsjednik Ivo Josipović. Na zadnjoj sjednici Sabora 1. listopada 2003. godine, pod SDP-ovom vlašću, progurao je pod, krinkom usklađenja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU,  “Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima” (NN 167/2003). Zakon je vrlo perfidan, selektivan i vrlo kompliciran  s ciljem da određenoj skupini ljudi , temeljem zakonskih ovlasti, da neograničenu moć i golemi profit.Temeljem tog zakona privatnoj udruzi građana (HDS-Hrvatskom društvu skladatelja, čiji je Ivo Josipović član) data je ovlast sa zakonskom snagom u sljedećim segmentima :

– da slobodno određuje visine naknada po raznim osnovama autorskih glazbenih prava (naknade na uvoz raznih proizvoda, naknade za ugostitelje, hotele, obrtnike, taksiste , prijevoznike, trgovine, radio i tv postaje, mobilne operatere, itd.),

– da slobodno daje popuste i uvjete plaćanja,

– privatna udruga građana koja uspije dobiti rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH (bivši djelatnici HDS-a su visoko pozicionirani djelatnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, skraćeno DZIV) za obavljanje djelatnosti prikupljanje naknada  za autorska djela za određene skupine autora i zakonom su im date takve ovlasti da mogu po hitnom postupku ishoditi sudska rješenja za oduzimanje proizvoda, zabranu održavanja koncerata i privatnih priredbi. U svim sudskim sporovima svi obveznici su u vrlo podređenom položaju u odnosu na ZAMP,

– bez države kao regulatora, što je slučaj u većini EU zemalja, ostavlja se tim preferiranim udrugama velika mogućnost ucjenjivanja i reketarenja obveznika,

– godišnji prihod te udruge (HDS-ZAMP) je preko 100 milijuna kuna koje uprihodi temeljm tih naknada a ne moraju detaljno prikazati prihode i rashode. Prema našim analizama samo mali dio novaca dobivaju autori. Vrlo uski krug autora (odabranih) primi značajnije iznose a ostali mrvice,

– najveći dio sredstava izvlači se na razne načine temeljem raznih fiktivnih troškova. Tako npr. tvrtki Emporion Grupa koju je ZAMP angažirao za obradu podataka odlazi 20-30% ukupnog prihoda. Desetak djelatnika HDS-a koristi i plaća najam 1000 četvornih metara uredskog prostora Emporion Grupi dok HDS-ZAMP ima samo nekoliko stalno zaposlenih osoba,

– raznim savjetnicima i pojedinim, ali ne poznatim i popularnim autorima, isplaćuju se značajni iznosi temeljem ugovora ( bilo bi  zanimljivo da ZAMP pokaže temeljem čega je isplaćivan sumnjiv novac). Vrlo su upitne pravične metode popularnosti  i slušanosti pojedinih autora (podobne radiopostaje RH po potrebi lažiraju liste emitiranja pojedinih izvođača),

– vlasnici radiopostaja i privatnih televizija su dužni medijski štititi, pogodovati i promicati rad  udruge HDS – ZAMP i njenih članova  bez naknade ili sa značajnim popustom u odnosu na uobičajeni cjenik ili to u pravili prebijaju s računima za autorske naknade. Oni koji se ne ponašaju servilno i u skladu prema HDS-ZAMP zahtjevima moraju plaćati znatno veće naknade, te time dolaze u izrazito nepovoljniji položaj u odnosu na one koji prihvate takvu perfidnu igru.

ZA SVADBU 200 KUNA ZAMP-U

Tako na primjer, ukoliko organizirate svadbu morat ćete, uz sve troškove koje idu uz najvažniji dan u svačijem životu, izdvojiti i 200 kuna jednokratne pristojbe za ZAMP ukoliko želite da vam se izvode pjesme.Tu su nam informaciju  potvrdili i vlasnici poznatijih sala za vjenčanja, koji su dodali kako ZAMP-u pristojbu plati ili bend koji svira ili objekt u kojem je organizira svadba ukoliko plaća godišnju pristojbu.

Svjedoci smo u ne tako davnoj prošlosti da kada se u medijima pokušalo nešto objaviti o radu ove udruge , njihovih članova ili o transparentnosti prikupljanja i raspodjele prikupljenih sredstava,i to prije svega u elektronskim medijima, isti se ne bi usudili to objaviti ili ako bi pak nešto objavili, onda je PR služba HDS-a  uspijevala to vrlo brzo blokirati pod prijetnjom raznih tužbi ili znatno većih naknada prema tom mediju. Jedini, zasad, kritički osvrt na  problematiku ZAMP-a bio je objavljen na manjim  nezavisnim portalima i u lokalnim novinama.
Svako moderno društvo i odgovorna osoba prihvaća zaštitu autorskih prava ali ne na ovakav način gdje uska skupina uglađenih pravnika manipulira i reketari cijelo društvo.

Primijećeno je da je Josipovićev osobni kapital brzo rastao u vrijeme dok je u ZAMP-u i Društvu hrvatskih skladatelja bio na funkciji tajnika.
Tvrtka Marka Vojkovića “Emporio” vodi analizu emitiranja pjesama, te vrši obračun u ime ZAMP-a kako bi se naplatilo emitiranje i reproduciranje glazbe i pjesama na račun ZAMP-a. Od prikupljenog novca dio je išao “Emporiu” i navodno osobno Ivi Josipoviću, a dio je doznačavan na račune skladatelja i tekstopisaca pjesama.
Na sugestiju Josipovića, “Emporio”  je njemu, ZAMP-u i HDS-u predložio ugovor po kojem bi tvrtki “Emporio” honorar bio srazmjeran postotku naplaćenog iznosa od izvođenja i emitiranja pjesama što je bila znatno veća zarada za Emporio i Josipovića osobno, koji je na taj način izvlačio novac s računa ZAMP-a i HDS, te ga prebacivao na račun Emporia gdje je bio ortak s Markom Vojkovićem.
Vojković vrlo dobro zna kako je isisavan novac prikupljen od autorskih honorara
u ZAMP-u i koliko je od toga završilo u džepu idejnog tvorca Zakona o autorskim pravima (honorarima). Uz pomoć Josipovića Emporio i Marko Vojković su dobili na korištenje urede ZAMP-a i HDS-a u Rendićevoj ulici u Zagrebu.

U raznim turbulentnim transakcijama prijašnjih godina zabilježen je podatak da su ZAMP i HDS  doznačili po nalogu Josipovića novac u Posmrtnu pripomoć kako bi Josip Kregar uzeo kredit za kupovinu stana uz 2% godišnje kamate.
Slučajno ili ne, Josipović je tada u Posmrtnoj pripomoći bio predsjednik Nadzornog odbora. Već iz ovih elemenata i opisanog činjeničnog stanja je više nego očito da nam trenutačni predsjednik RH ima kamatarskih sklonosti. Potvrdu ovih navoda možete i osobno pronaći u pažljivijem čitanju ugovora koji se nalaze na njihovim internetskim stranicama, a dostupni su svakom korisniku u PDF formatu.

ULAGANJE U PILANE GORSKOG KOTARA

Josipović i Emporio su iza ovih unosnih poslova kupili dvije pilane u Gorskom Kotaru. Radnicima nisu više od šest mjeseci davali plaću, a radnici nisu u tom trenutku niti znali tko su stvarni vlasnici. O toj aferi pisao je svojedobno “Globus” navodeći da je o svemu tome OTV snimio reportažu. Josipović je tada navodno upao u reket te je molio Vinka Grubišića da reportažu (koje nije bilo) o pilanama ne emitira , a on će mu za protuuslugu oprostiti njegov dug ZAMP-u od 700.000 kn (za emitiranje pjesama i plaćanje autorskih prava).U toj situaciji se Josipović postavio kao vlasnik ZAMP-a i HDS-a  iako u svakodnevnom i prikazanom stanju  poslovanja 10 % od naplaćenog iznosa pripada ZAMP-u a 90% kompozitorima i tekstopiscima.

Tijekom 1990. i 1992.godine Ivo Josipović je bio u pregovorima s predsjednikom Saveza kompozitora Jugoslavije u Beogradu. Dogovorili su se da se s njihovog računa digne novac hrvatskih autora pjesama i tekstopisaca koji su emitirani u Srbiji posljednjih godina i preda Josipoviću tj. HDS-u. Novac je Josipović preuzeo u Mađarskoj i on nije nikad došao na račun HDS-a i ZAMP-a..U ovom događaju teško se oteti dojmu da je preuzimanje novaca teklo po već viđenom scenariju kao kod bivšeg predsjednika RH ,S.Mesića, samo su tada u pitanju bili čekovi australskih Hrvata koji su “zamračeni” i nikad nisu došli na svoje odredište.

Sandra Vojković, muzikolog, nekadašnja tajnica HDZ-ova ministra kulture Zlatka Viteza, bila je do nedavno zaposlena kao direktorica HDS-ove diskografske kuće Cantus d.o.o. koja bi, po definiciji, trebala promovirati nekomercijalnu klasiku i jazz, za koje nisu zainteresirane ostale diskografske kuće. Cantus je također član udruge diskografa. Za razliku od svih ostalih, ima status neprofitne tvrtke pa je oslobođen plaćanja poreza. U redovima glazbene elite Cantus je poznat kao izdavač niza Josipovićevih skladbi iz žanra eksperimentalne klasike kakva se izvodi na zagrebačkom Muzičkom biennalu što ga ZAMP sufinancira prihodima, naravno, od HDS-ovih autorskih prava.Ti prihodi, naime, ne leže na računu, nego ih Emporium koristi za raznovrsne profitabilne poslove. Prije kupnje već spominjanih delničkih pilana novac HDS-a oplođivao se kroz kredite štedionice Posmrtne pripomoći, gdje je Ivo Josipović bio član Nadzornog odbora. Akcija ZAMP-a za naplatu autorskih prava pojačala bi se svaki put kad bi se Emporium zbog loših investicija našao u poslovnim teškoćama i zaprijetio gubitkom u HDS-ovu proračunu.

UZIMAJU LOVU I OD DEMO BENDOVA

Nedavno je u Jutarnjem listu objavjen tekst u rubrici „prljavi novac“ pod nazivom «Samo ZAMP uzima 10% od ulaznice za demobendove» , autorice Sandre Bolanče. Od ZAMP-a demobendovi nemaju ništa , a daju im postotak od prodanih ulaznica . Cijeli članak možete pročitati na linku:  http://www.jutarnji.hr/zamp-uzima-10–od-ulaznica-za-demobendove/991006/ .

Polako ali nezadrživo izlaze u javnost pojedinosti čovjeka koji se  u SKH  upisao 1980.  nakon Titove smrti, a Račana i SDP  napustio početkom devedesetih, a onda se ponovno u stranku učlanio  2007. godine. U Domovinskom ratu nije sudjelovao ni u umjetničkoj satniji.

Predsjednik  Ivo, ima mnogo sličnosti s onim pravim „dragim Ivom“, kako ga je u vrijeme njegove najveće moći zvala gospođa Kosor. T

27 komentara

Uskoči u raspravu
 1. dina
  #1 dina 21 lipnja, 2012, 20:10

  [quote name=”znatizeljnik”]a tko je taj vito tursic, novi predstojnik predsjednickog ureda, osim sto je bio i pravni savjetnik koliko vidim u zampu. zna li itko nesto vise mozda?[/quote]

  ako nisi znao – taj famozni predstojnik je studirao 10 god.pravo,pa došao odma u ministarstvo znanosti, kod svih ministara kao bio neophodan kadar, a valjda nakon toliko godina studiranja nešto i viška naučio, šogor mu jasen mesić, pa bio u zampu, pa mu tamo jedno vrijeme i supruga, sada supruga radi u novinama o bebama….a nešto sve kao slučajno i po zaslugama….

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. JOURNALIST
  #2 JOURNALIST 27 veljače, 2012, 16:07

  Josipović: “Nemam nikakve veze s tim što je moj prijatelj dobio milijune od ZAMP-a, Babić laže!” , piše index.hr

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. gustirna
  #3 gustirna 25 veljače, 2012, 22:04

  idemo pogoditi sto ce sada napraviti ljubitelj us ambasada drug crveni bajic jer i on voli crvenu PravDU.naravski nista.nije lud da ide protiv svojih a bledi jovo je ‘per tu’ sa haskim tuziteljstvom a drug crveni bajic je vec tamo i prijavljen.kao mangup iz lore.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Bora
  #4 Bora 18 veljače, 2012, 16:05

  Nakon dvije godine Josipovićevog mandata, ACTA mu zasjenila popularnost? ,piše na http://www.komentar.hr

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Barmen
  #5 Barmen 16 veljače, 2012, 23:01

  od zampa do actae : zamp iznad zakona na stetu naroda zahvaljujuci ivi josipovicu ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. DUBROVAČKA REPUBLIKA
  #6 DUBROVAČKA REPUBLIKA 15 veljače, 2012, 12:42

  “Zakon koji bi trebao biti pravedan prema svima favorizira samo jednu skupinu autora dok potpuno obespravljuje sve ostale”, tvrdi Obradović u svom radu dodajući da se ZAMP pred javnošću pokriva prvenstveno jednim od tvoraca tog zakona, autoritetom predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića, čiji intervju drži i na svojoj web stranici.
  Time se, smatra Obradović, pokazuje da sprega moći i vlasti može ozakoniti otimačinu prihoda od turističkih, ugostiteljskih i obrtničkih djelatnosti, kao i od svih kupaca nosača memorije, a da se oni ne mogu braniti niti izbjeći plaćanje nametnutih im naknada čak ni kad ne koriste nikakva autorska djela.
  Obradovićev rad posebno je bitan u posljednje vrijeme u kontekstu ratificiranja globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), koji izaziva opće negodovanje,piše na internetskoj stranici Portaloko.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. ACTA II
  #7 ACTA II 12 veljače, 2012, 10:29

  “Službene web stranice službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja, Instituta hrvatske glazbe pa i predsjednika Josipovića danas su ponovo bile bezrazložnom metom napada skupine Anonymus”,objavljuje društvance iz ZAMPA-a & HDS-a , a prenose mediji …

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code