PREDAVANJE O ŽUŽI JELINEK

PREDAVANJE O ŽUŽI JELINEK

14. prosinca, 2014.

x213192559314735222 5

Maja Arčabić, voditeljica Zbirke mode (modnog pribora i tekstila u Muzeju grada Zagreba) u petak, 12. prosinca  s početkom u 19 sati u Zagrebu (Frankopanska 1) je održala predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse, pod nazivom Žuži Jelinek: Ambasador mode.

Od kad je Žuži Jelinek otišla s ovog svijeta zauvijek o temama odjevanja i mode postaje pomalo dosadno govoriti,  o kojima je baš ona naveliko javno govorila. Stoga jer  bolje je bar malo pogledati u sadašnjost i budućnost, tj. kako naša djeca vide modu danas u svijetu i kako će s njom živjeti.

Predavanje predočava povijest i fenomen jednoga od najpoznatijih zagrebačkih modnih salona koji je četiri desetljeća vodila krojačica Žuži Jelinek, fokusirajući se na dvije  tematske cjeline. Prva se odnosi na organiziranje rada u krojačkom salonu, produkciju odjevnih predmeta, odnos prema klijentima, načine usvajanja modnih stilova i njihovo plasiranje na tržište. Druga cjelina odnosi se na suradnju Žuži Jelinek s domaćom industrijom tekstila i konfekcije koja je počela sredinom 1950-ih godina. Njezine kreacije utjecale su na demokratizaciju mode i nepovratno su izmijenile modnu scenu, jer su modeli tad jednoga renomiranoga salona po povoljnijim cijenama uvelike bili prihvatljivo dostupni širem krugu potrošača.

Krajem 1950-ih godina Žuži Jelinek prva je svoje modele prikazala na revijama u inozemstvu zaista je obišla Europu, Sjedinjene Američke Države i Daleki Istok. Dok je inozemni tisak naziva “najpoznatijom modnom kreatoricom iza željezne zavjese”, novinski članak objavljen u tjedniku Globus 1960. godine s pravom je naziva ambasadorom mode.

Ivan Raos T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code