PRAVILNO JE PISATI ISTRIAN I BRIONI

PRAVILNO JE PISATI ISTRIAN I BRIONI

8. veljače, 2013.
Print Friendly, PDF & Email

 

aman1654021

Tvrdi Ivan Paulettau razgovoru sa Sašom Radovićem

Piše: Saša Radović

Nekoliko stoljeća najsjeverniji jadranski poluotok naseljavalo je antičko ilirsko pleme Histri, sve do 177. godine prije Krista kad su ih Rimljani porobili i većinom uništili. Rimski dokumenti negiraju Histrima ilirsko podrijetlo zbog svjetlije kose i očiju od crnomanjastih Ilira, te zbog vidnih kulturnih razlika. Po Histrima je imenovana rimska Histria.

Dva i pol milenija kasnije u toj Histriji ili po novijem nazivu, Istri, pokušavam saznati gdje sam i s kim sam. Istria ili Istra, Istrian ili Istranin? Najbolje je pitati najodgovornije, nekada kraljeve ili knezove, danas političke lidere. Ali, avaj, dva istarska (ili Istrianska?) lidera, dvojica najbližih, dugogodišnjih suradnika i prijatelja, predsjednik i potpredsjednik IDS-a, Jakovčić i Kajin – u čvrstom su zagrljaju. Nije to neki bratski ili prijateljski zagrljaj nego tvrdi hrvački. Jedan drugoga žele baciti na pod i uzeti žezlo kraljevine Histrie ili Istarske županije.

Ako upitam spomenutu dvojicu lidera ovog zelenog poluotoka da se opredijele za jedno ili za drugo, sigurno je da mi u žaru borbe neće odgovoriti. Zato idem kod svog prijatelja strogog čuvara istarskih tradicija.

Sjedim za stolom u kući Ivana Paulette, književnika, osnivača i prvog predsjednika IDS-a, bivšeg zastupnika u Saboru i bivšeg političara. Naime, Ivan se 1997. godine povukao iz politike.

Pijem s njim crvenu rakiju od drena, oprezan sam iako mi je prijatelj. Inače, izuzetno tolerantan i spreman prihvatiti drugo mišljenje, kad se spomene nešto o Istri, Ivan mijenja izraz lica i postaje oštar.

–  Tko je Istrian? – pitam.

–  To je stanovnik ovih prostora koji sebe smatra takvim – slijedi odgovor.

–  Dakle, Istrian, a ne Istranin – konstatiram tiho.

–  Pitati nekoga, je li Istrian ili Istranin je necivilizirano, ne možeš nekome mijenjati njegovo ime, reći Marku da je Petar.

–  Varaždinci ili Splićani, htjet će malo jasnije objašnjenje – kažem i znam da će slijediti bujica odgovora.

–  Dva su temeljna razloga što je Istrian, Istrian. Kao prvo, riječ potječe od plemena Histri i geografske oznake Histria. Dakle, HIstrian, ili ako eliminiramo „H“ – ostaje Istrian. Drugi razlog je što su naše none govorile: „Dico, mi smo Istriani“.

–  Tuđmanova politika, a i aktualna politička razmišljanja dovode taj naziv u vezu s odvajanjem Istre, sa snažnijom ili manje snažnom autonomijom – ubacujem potpitanje.

–  To nema nikakve dodirne točke s odvajanjem. Poznato je da Zagreb nameće nove necivilizirane nazive po nekoj svojoj izmišljenoj intelektualnoj nadmoći. Iz Zagreba dobivamo poruge; orjunaši, autonomaši, komunjare… To jedino može poslužiti za ulično nadmetanje i ni zašto drugo. Znamo da postoje nazivi za dva različita stanja, autonomist i regionalist. Autonomisti su za određenu vrstu autonomije bez obzira na nacionalnu pripadnost pojedinca, dok regionalisti žele autonomiju samo za određenu (svoju) etničku skupinu – odgovara Ivan.

Stanka. Ispijamo čašice rakije. Nastavljam.

–  Brioni ili Brijuni? – postavljam zadnje pitanje.

–  Zagreb nam je i tu nametnuo promjenu vjekovnog naziva Brioni s krivom napomenom da su korijeni u talijanskom jeziku. Naziv Brioni ima grčke korijene, spominje se prvi puta 1421. godine (grčki: bryon = morska mahovina). Novi naziv, Brijuni verbalno je nasilje ne samo zbog dvojbene promjene „o“ u „ju“ nego i zbog neopravdane promjene vjekovnog geografskog naziva. I ne samo to, taj novi naziv u svjetskim razmjerima potpuni je promašaj. Tito, bez obzira voli li ga ili mrzi netko, Brione je učinio poznatim svjetskim brandom. U turističkom smislu naziv Brijuni je poslovni zločin. Svijet ne zna za Brijune. Smješno je i žalosno da su i nazivi drugih otoka Brionskog arhipelaga promijenjeni. Brisana su autohtona povijesna imena.

Odlazim od Ivana, malo mi se vrti u glavi od nekoliko čašica. Razmišljam o lijepoj i nesretnoj Istri. Od Histra pa nadalje, uvijek je imala strane vladare, Rim, Langobarde, Gote, Veneciju. Zbog 41 epidemija kuge nekoliko je puta Istra u potpunosti opustošena.

Svaki novi vladar „oslobađa“ Istru od prijašnjeg, tako je i 1945. godine Istra „oslobođena“. Stoljeća stranih vladavina nisu slomila identitet, jezik i tradiciju. Istranin ili svejedno, Istrian, tih je, povučen, stabilan, tolerantan, radin i nadasve čvrstog karaktera. No, sve te čvrste moralne komponente Istra gubi 1990. godine. U okružju i granicama Hrvatske koja je od svoga osnutka stvarana na kriminalnim temeljima, bilo je lako ući u tamni svijet ratnog i pretvorbenog profiterstva. Novostvoreni istarski politički šljam povezuje se s hrvatskom metropolom, pa i s podzemljem Europe. Crni kapital procurio je prema Istri i mnogostruko se povratio na privatne bankovne račune istarskih i inih lopova. U bescjenje rasprodana, djevičanski netaknuta biserna obala – pretvorena je u skupa građevinska područja betonskih apartmana. Ni blage padine i stoljetne šume u unutrašnjosti, banda lopovska nije poštedjela. Kao u horror pričama redaju se crne afere: Arenaturist, Dragonerqa-Barbariga, Skiper, Rockwool, Kamioni, Bankomat, Kaštijun, TDR, Dajla, prljava priča o Plominu… Magična Istra postala je Crna Istra.

U svojoj naivnoj želji da lijepoj Istri dam svoj prilog u zaustavljanju moralnog rasapa napisao sam i izdao knjigu „Histria terra nigra – vratite opljačkano“. Detaljno su opisane najveće istarske afere. Mnogo crnih milijuna! U svakoj demokratskoj državi gdje postoji tužiteljstvo uspio bih u naumu. Nažalost, Hrvatska nema tužiteljstvo, nego takozvani DORH.

Vraćam se u mislima na onu dvojicu ljutih boraca za vlast u Istri. Oni su glavni junaci u mojoj knjizi.

Istranin ili Istrian, sasvim je svejedno – Hrvatska ima pred sobom mnogo važnijeg posla!

Anno Domini MMXIII.T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Maximus
  #1 Maximus 3 rujna, 2019, 17:41

  Istina je puno drugačija..od svega što znamo..ovisi tko piše…
  Histria ili Istros ( starogrčki : Ἰστρίη , trakijski riječni bog , Dunav ), bila je grčka kolonija ili polis (πόλις, grad) blizu ušća Dunava (poznata kao starogrčki otok), na zapadnoj obali Crnog mora , Histria potječe od latinske riječi “Hister”, što znači “Dunav”, rijeke u kojoj se grad nalazio u blizini, i “-ia”, sufiksa koji je dodan u riječ da označava da je to mjesto ili mjesto, kao u Galliji ili Iberia. Sveukupno Histria znači “Na Dunavu”, “Smješteno blizu (ili pored) – Dunava”. U antičko doba nosila su i imena Istropolis , Istriopolis i Histriopolis (Ἰστρόπολις, Ἰστρία πόλις). [1]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Histria_(ancient_city)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Saša Radović
  #2 Saša Radović 12 veljače, 2013, 09:31

  Poštovani,
  Hvala na komentaru, ali ja prihvaćam i drukčija mišljenja. Na kraju članka napisao sam svoje mišljenje:”Istranin ili Istrian, sasvim je svejedno – Hrvatska ima pred sobom mnogo važnijeg posla!”
  Smatram da je hrvatski reći, Istranin, a istrijanski, Istrian! Nažalost, moje znanje je bilo manjkavo u smislu – da naziv Brijuni, slavensko stanovništvo odvajkada zove. Potrudit ću se da to ispitam.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • ptica
   ptica 8 lipnja, 2017, 17:11

   Afere su u Istri postojale i do 90 -tih godina , ali se o tome kao i o ostalim pljačkama od strane KPH nije smjelo pričati.
   Pogledajte molim razgovor sa slovenskim ekonomistom koji je otvorio arhive UDBE u Ljubljani ( R.Pezdir)
   Ove nove su većinom vezane za lokalne čelnike IDS-a .

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Istrijan s Brijuna
  #3 Istrijan s Brijuna 10 veljače, 2013, 18:54

  .
  Ove Pauletine “filološke” mudrolije nemaju veze s vezom.
  Drugo, valjda smiju Hrvati u Istri, gdje su od stoljeća sedmog (Rižanski placet) imati svoje jezično-fonemske oblike za ranije romansko-grćke toponime.
  Dakle, kao što je Pola prešla u Pula, istim su pravilom i Brioni prešli u Brijuni. Tako ih obližnje slavensko stanovništvo odvajkada i zove.
  Treće, Istria je čisti talijanski (ranije romanski) oblik onoga što je za Hrvate Istra. U hrvatskom standardu je stoga Istranin, istarski a u hrvatsko-čakavskom je Istra, Istrijan, istrijanski, itd.
  Gospodine Radoviću, molim Vas, o ozbiljnim stvarima razgovarajte s ozbiljnim ljudima a ne s dokazanim antihrvatskim provokatorima.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Istria
   Istria 2 srpnja, 2019, 23:11

   Prije srbija i sad hrvati..svi moraju da ti promjene ime… vjerorovato za par godina i Pula vise nece biti…nego sta …Pulj …Pui… Zjagrjeb…

   Odgovorite na ovaj komentar

<