POTRAGA ZA JUGOSLAVIJOM U BEČKOM CENTRU ARHITEKTURE

POTRAGA ZA JUGOSLAVIJOM U BEČKOM CENTRU ARHITEKTURE

26. listopada, 2012.

Jasenovac

U bečkom Centru arhitekture (Architekturzentrum Wien) 25. Listopada otvorena je  izložba fotografija posvećena arhitekturi bivše Jugoslavije.

Izložbu pod nazivom „Potraga za YU“ koja se može pogledati do 12. studenog ove godine je koncipirao austrijski fotograf Wolfgang Thaler koji je u suradnji sa srpskim i hrvatskim povjesničarima arhitekture, Vladimirom Kulićem i Marojem Mrduljašem, od 2008. do 2011. godine krenuo u potragu za arhitekturom socijalističkog razdoblja na području bivše Jugoslavije. Tako je nastala opsežna dokumentacija jugoslovenske arhitekture u razdoblju od 1948. do 1990. koja je u rujnu 2012. predstavljena i u knjizi “Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia” berlinske izdavačke kuće Jovis Verlag.

Projekt je u okviru konferencijskog ciklusa „Unfinished Modernization” predstavljen i u Zagrebu, Beogradu i Splitu te na bijenalu “D-0 ARK UNDERGROUND” u Konjicu.

Thalerove suptilne fotografije građevina s područja bivše Jugoslavije po prvi puta nude opsežan pregled napete i osobito bogate modernističke i postmodernističke arhitekture u našoj regiji. One prikazuju arhitekturu koja do sada nije sustavno istraživana niti ikada predstavljena u cijelosti. Izložbeni projekt otkriva iznenađujuće raznolikost arhitektonskog jezika na jednom jako heterogenom kulturnom i geografskom području.

Izložba osim toga nudi uvid u jedno socijalističko društvo koje više ne postoji, a čiji uspjesi moraju biti nanovo ocijenjeni s obzirom na jedinstvenost arhitektonskog naslijeđa. T

7 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code