POTOMAK GUPČEVE LIPE U BILJU

POTOMAK GUPČEVE LIPE U BILJU

26. travnja, 2013.

0000659462 l 0 1rr8f0

U petak, 26. travnja 2013. godine, u 17 sati, gospodin Željko Hren iz Kluba prijatelja mjesta Bilje i stubičkoga kraja, u Bilje donosi sadnicu Gupčeve lipe, jedinog živog svjedoka seljačke bune iz 1573. godine.

Gupčeva lipa nalazi se neposredno do mjesne crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici, a ispod njezinih grana, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao je svoje istomišljenike i ustanike.

Lipa je značajna i kao povijesni spomenik, 1957. godine proglašena je spomenikom prirode i stavljena pod zaštitu države, te ima status zaštićenog spomenika kulture.

Potomak je uzgojen od grančica skinutih s postojećeg stabla za vegetativno razmnožavanje Gupčeve lipe, jer je 2007. godine, s ciljem osnivanja genofonda Gupčeve lipe, sa stabla odrezano pedesetak grančica za daljnje razmnožavanje i osiguranje potomstva. 2011. zasađeno je 57 sadnica Gupčeve lipe i zasnovan prvi Živi arhiv te vrste u Hrvatskoj. Potomci se uzgajaju u Šumarskom institutu u Jastrebarskom.

Gupčeva lipa ima visinu od 9 m, opseg njezina debla iznosi 4,90 m, a prsni promjer 1,57 m. Starošću i dimenzijama, karakterističnim izgledom, impozantnim granama i izbojcima, lipa predstavlja prirodnu rijetkost.

Stoga smo iznimno zadovoljni što će jedan potomak Gupčeve lipe biti posađen na ulasku u Bilje, u Parku hrvatskih branitelja,  kod novog dječjeg igrališta, za što će Općina Bilje dobiti i certifikat o potomstvu.

Ružica Bilkić T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code