POSTOJI I SUD U STRASBOURGU

POSTOJI I SUD U STRASBOURGU

15. listopada, 2012.

 

MilanBandic-LT-540px

Poručio je Vladi i Ministarstvu financija Milan Bandić
Fotografija: Index.hr

Piše: Jan Jirasek

Gradonačelnik grada Zagreba  Milan Bandić  te pročelnik Slavko Kojić  iznijeli su  na konferenciji za  novinare u Gradskoj upravi podatke kako su svake godine redovito uplaćivali u državni proračun sredstva od poreza na dohodak iako to nisu trebali po zakonu koju je počeo vrijeditiod 2009. godine.

‘ Do 2007. godine uredno smo uplaćivali sredstva u državni proračun jer je novela zakona bila takva, no od 1.1 2009. godine te obveze smo oslobođeni, no radi mira u kući jer su nam prijetili uplaćivali smo po  10, 20 milijuna kuna godišnje’, kazao je Slavko Kojić  na tiskovnoj konferenciji koja je prvotno održana na temu: Jesen u Zagrebu – ‘5. Yes Zgb’, peti međunarodni multikulturalni susreti. U sjeni prestavljanja kulturnog programa grada Zagreba za ovu jesen, u prvi plan došlo je pitanje blokade računa grada Zagrabe zbog potraživanja Ministarstva financija.

Račun Grada Zagreba još uvijek nije blokiran, kazao je Bandić i naglasio kako ne vjeruje u taj scenarij s obzirom da Grad Zagreb puni između 40 i 50% državnog proračuna te da nikakav dopis ili rješenje  o financijskoj blokadi grada još nije dobio.  Naglasio je kako grad od države nije dobio ni lipe iz fonda uzajamne pomoći.

‘Vjerujem u trodiobu vlasti i institucije pravne države i pozivam Ministarstvo financija na razboritost. Mi smo vrlo dobro pravno potkovani i podnijeti ćemo protutužbu da nam vrate dosad uplaćeni novac. Povukli su mačka za rep’,izjavio je gradonačelnik te napomenuo kako gotovo tri i pol godine ima gotovo cijelu Gradsku skupštinu okrenutu protiv njega i u svojih 13 godina na čelu Grada Zagreba nije doživio ovakav teror.

Gradonačelnik Bandić je već početkom godine tražio provođenje  revizije  financijskih izvještaja u Holdingu, kako bi se utvrdilo na legalnost korištenja proračunskih sredstava, na što su ga upozorili i iz Ministarstva financija no ta revizija do dana današnjega nije objavljena. To sve govori kako je sam gradonačelnik itekako svjestan ozbiljnosti najave ove Vlade i Ministarstva financija kako će gradovi višak sredstava morati vratiti u državni proračun.

Gradonačelnik se osvrnuo i na ministara financija Slavka Linića za kojega je kazao kako je slične stavove kakve on sam ima u ovoj situaciji, zastupao i sam Linić kada je bio gradonačelnik Rijeke,no ‘očito mu trebaju pare nakon vladavine HDZ-a’. Rješenje Ministarstva financija  nazvao je presudom koja izgleda kao ona iz 1946.za ratne zločince koji su dobili smrtnu kaznu.

U slučaju negativnog ishoda, odnosno financijske blokade grada, gradonačelnik je odlučan u obrani svake gradske lipe te da će, ako to bude potrebno, ići do Strasbourga. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code