POSTAVLJENE I GRANICE U NAMA

POSTAVLJENE I GRANICE U NAMA

27. veljače, 2014.

 

01 TERRAS MAP OF EUROPE Custom

Hit dokumentarac Mama Europa u kinima od 6.ožujka

 

 

Priredio: Ivan Raos

Dokumentarni film Mama Europa Petre Seliškar, nastao u koprodukciji hrvatske produkcije Restart kreće u kino distribuciju 6. ožujka u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku te još desetak kina diljem Hrvatske. Hrvatska publika imat će priliku vidjeti film neposredno nakon nizozemske premijere u Rotterdamu, gdje je prikazan na četiri rasprodane projekcije i hrvatske premijere na ZagrebDoxu koja će se održati 1. ožujka.

 

BAKICE RAVOLUCIJE

Mama Europa film je o granicama viđenim iz perspektive djevojčice Terre. Kad je Petra Seliškar s partnerom Brandom počela snimati film o granicama Europe, njihova kći imala je četiri godine, putovnicu prepunu pečata i svoju vrlo jedinstvenu ideju čemu one služe. U ovom poetičnom dokumentarcu, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, znatiželjna djevojčica tjera nas na preispitivanje granica – onih koje su već postavljene, ali i onih koje smo postavili sami sebi.  Obitelj prelazi schengenske granice, politički uvijek aktualnu makedonsku i grčku, ali i nama posebno vrelu točku između Italije, Slovenije i Hrvatske gdje susreću osebujne likove na čije su živote ove povijesno labilne granice utjecale.

Režiju potpisuje nagrađivana slovenska redateljica Petra Seliškar čiji je film Bakice revolucije, prikazan na velikom broju svjetskih festivala uključujući i amsterdamsku IDFA-u, osvojio Mali pečat na ZagrebDoxu 2007. Kameru potpisuje Brand Ferro, animaciju Daniel Freymuller i Katrin Ebersohn, a glazbu Vladimir Rakić iz Bernays Propagande. Producenti filma su Petra Seliškar i Brand Ferro, a koproducenti Oliver Sertić i Bojan Mastilović.

Film je nastao u produkciji slovenske tvrtke Petra Pan Film i makedonske PPFP, u koprodukciji s Restartom (Hrvatska) i Restartom (Slovenija). Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Dosad je prikazan na petnaestak europskih festivala, uključujući Makedox, Sarajevo Film Festival i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, a proglašen je najboljim dokumentarcem na Filmskom festivalu u Tuzli.

Osim u subotu, 1. ožujka u 19 sati, kad će se zagrebačkoj publici predstaviti ekipa filma, Mama Europa se na ZagrebDoxu prikazuje u srijedu (26. veljače, 16 sati) te u petak (28. veljače, 14 sati).

Kino pretpremijera održat će se 5. ožujka u Dokukinu Grič. Ulaznice za pretpremijeru prodavat će se po promotivnoj cijeni od 15 kuna. Film će se od 13. ožujka prikazivati u Dubrovniku (Kino Sloboda), a od 14. ožujka u Varaždinu (kino Galerija) i u Rijeci (Art-kino Croatia). Distributer je Restart Label.

TRAILER: http://youtu.be/2NrXroBcqJE
SLUŽBENA STRANICA: http://mamaeuropa.info/
RESTARTED LABEL: http://restartlabel.net/
T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code