POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA TOMU GOTOVCU

POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA TOMU GOTOVCU

13. studenoga, 2013.

gotovac-007

Spomen-ploča multimedijalnom umjetniku Tomislavu Gotovcu postavljena je u srijedu 13. studenoga ispred bivšeg kina Lika u središtu Zagreba, u znak sjećanja na njegov performans “Zagreb, volim te” održan prije 32 godine.

Spomen-ploču autora Emila Matešića i kipara Krešimira Katušića otkrile su Gotovčeva kći Sarah Gotovac, supruga Zora Cazi-Gotovac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u sklopu 6. Zagrebi! festivala.

U petak, 13. studenoga 1981. godine, točno u podne Tomislav Gotovac izveo je performans tako što je potpuno nag hodao iz haustora u Ilici 8 prema tadašnjem Trgu Republike. Uzdizao je ruke i lijegao na tlo ljubeći ga. Na ulasku na trg zaustavio ga je milicajac zbog remećenja javnog reda i mira, čime je akcija okončana sedam minuta nakon što je počela.

Tomislav Gotovac (Sombor, 9. veljače 1937. – Zagreb, 24. lipnja 2010.) hrvatski filmski redatelj, glumac, performer, multimedijalni i konceptualni umjetnik od početka šezdesetih godina pa sve do smrti snažno je obilježio kulturnu scenu i definitivno proširio pojam vizualne umjetnosti. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code