POSLIJE ZATVORA OTKAZ DR. PAHIĆU

POSLIJE ZATVORA OTKAZ DR. PAHIĆU

10. studenoga, 2014.

rodiliste pahic-230909mirokiscropix Custom

Sisačka crvena grofovija se užurbano osipa

Napisao: Josip Frković

Kula od karata maštovite i dugotrajne crvene SDP-ove grofovije političkom korupcijom osiromašene Sisačko-moslavačke županije ubrzano se osipa. Počelo je, na žalost, u ionako bolesnu zdravstvu, u kojem je – prema hvalisavim tvrdnjama bivših partijskim moćnika – „županija detaljno obnovila paviljon ginekologije i porodiljstva iz 1940.“. Druga strana iste te medalje ubrzo je odgonetnuta: Bolnica je novac osigurala zamašnim, 45-milijunskim kreditom, dok je jedna od moderno opremljenih soba za majke novih Siščana ponijela ime velikog prijatelja tajkuna Željka Žužića, kontroverznoga Stipe Mesića. Također, dugo je u toj ustanovi lažno najavljivano osnivanje odjela onkologije, dok je iz političkih probitaka gotovo 3 milijuna kuna uloženo u 50 kilometara udaljeno kutinsko područno rodilište.

SISAČKO “BERDO”

Daleko od Siska, daleko od srca dijagnostičkih i drugih bolničkih službi OBS-a, pa je struka obnavljanje prostorija prvoga plača malih Moslavaca nazvala diletantizmom. Bilo je na sisačkom „berdu“ i mnogo drugih skandala i afera, čije su odjeke uspješno stišavali glagoljivi političari i ravnatelj. Slijedom toga, javnosti je ostala tajna tko je krivac za zašivanje 25 cm dugoga kirurškoga instrumenta rasteznika rebara u abdomen, te za teške i dugotrajne bolove od kojih je nesretni pacijent preminuo. Dugogodišnji ravnatelj, potom i sanacijski upravitelj sisačke Opće bolnice dr. Ive Pedišića, te svojedobni kandidat SDP-a za gradonačelnika, kirurg dr. Damir Pahić, od 7. studenoga više nije ni zaposlenik te zdravstvene ustanove koja je, netom iza početaka zagrebačke bolnice „Sestre milosrdnice“ na Jelačić-placu, prije više od dva stoljeća, osnovana na gornjogradskom „berdu“ Vojnoga/Novoga Siska.

GUSTO REŠETO NOVOGA UPRAVITELJA

Prema prvim informacijama, kuvertu s dokumentacijom raskida ugovora o radu potpisanu od trenutnoga sanacijskoga ravnatelja Miroslava Dubovečaka dr. Pahiću navodno je predala tajnica bolničkoga ravnateljstva. Ima li otpušteni i krivice u gomilanju gubitaka bolnice, saznat će se uskoro. U široj javnosti dr. Pahić bio je poznat po značajnom novčanom dobitku u kvizu HRT-a, od kojega je kupio skupocjeni osobni automobil „jaguar“.  Još poznatiji postao je dr. Pahić kad se doznalo za njegove kriminalne poteze protiv službene dužnosti, odnosno profitabilnu prodaju svoga informatičkog računalnoga programa bolnici. Posao je u tvrtki DM-soft od 2006. do 2011. nastavio njegov sin, čime su Pahići protuzakonito, suprotno Zakonu o javnoj nabavi, stekli preko 663.400 kuna. Dr. Pahić, međutim, pokajnički se nagodio s DORH-om, pa je u zagrebačkom Županijskom sudu njegov predsjednik Ivan Turudić izrekao relativno blagi pravorijek od deset mjeseci zatvora. S obzirom na pokajnički status, zatvorska je kazna preimenovana u rad za opće dobro tijekom tri stotine dana. Slijedom spomenutih okolnosti, dr. Pahić je – pod teretom sudskoga pravorijeka -polovicom rujna podnio ostavku na dužnost sanacijskoga upravitelja OBS-a. Podsjetimo, povjerenje mu je, usprkos istražnim radnjama i procesuiranju, ukazao partijski drug dr. Rajko Ostojić. Spomenimo da je novi sanacijski upravitelj specijalist ginekologije dr. Miroslav Dubovečak zaposlenike i organizaciju bolnice odlučio prosijati kroz gusto sito. Bivši je inače štedljivi sindikalni povjerenik najprije u sef spremio službenu kreditnu karticu, odabrao provjerene suradnike, kvalitetne i štedljive organizatore rada bolničkih odjela i službi. Svima njima dao je zadaću maksimalne štednje, te što kvalitetnije medicinske usluge pacijentima. Među prioritetima novom su upravitelju bolja organizacija i tehnička opremljenost. Od 1034 zaposlenika 34 posto djelatnika spada u paramedicinsko osoblje. Nepovoljna je to struktura, u kojoj će mnogi kvalitetni kadrovi novi posao potražiti i pronaći u glavnom gradu. Onako kako su mnogi liječnici ranijih desetljeća cijeli radni vijek proveli na kotačima, putujući do bolničkih odjela Siska.T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 14 studenoga, 2014, 17:25

    Svima koji se ne usude uputiti svoj komentar po ovome članu kažem samo to da GAZDA NIKADA NE MIJENJA SVINAC VEČ SAMO SVINJE….No, gazda svinjac može i prodati.Ako ga i proda svinjama opet isto….Dakle razvrzajte što je pisac želio reći….HAHAHAHA….! To, da ide po onoj ” Sjsši Kurta da uzjaši Murta…narodu uvijek iste tegobe ostaju….!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code