PORAZ ZA PORAZOM U GRADU HRVATSKIH POBJEDA

PORAZ ZA PORAZOM U GRADU HRVATSKIH POBJEDA

3. listopada, 2014.

 

e1572b51e1a7ce0eda0dd2d9819522f0 700x550 Custom

Poslije Rafinerije u Sisku se više nema što zatvoriti

 

Napisao: Dragutin Bauman

Jučer  ŽELJEZARA, danas prijetnja zatvaranja RAFINERIJE, tko je slijedeći?

Jučer Željezara, danas Rafinerija, što je sutra na redu? Nitko, jer u uništenom sisačkom gospodarstvu više ništa nije ostalo! Gorka je to činjenica o sisačkoj stvarnosti i kalvariji kroz koju prolaze žitelji grada Siska, Grada hrvatskih pobjeda, Grada koji je u ne tako dalekoj prošlosti imao udio od 27% hrvatskog gospodarstva, Grada, koji je bio kralježnica metalurške i petrokemijske industrije u Hrvatskoj, Grada, u kojem je navedena industrija bila razvijana zbog niza komparativnih prednosti koje Grad na tri rijeke ima i to je neprijeporna činjenica. Sramotna je bila šutnja stručne javnosti, posebno stručnjaka i znanstvenika iz područja metalurgije u vrijeme kada je, tada inozemni, američki vlasnik, CMC prodao Željezaru, odnosno  demontirao željezarine pogone i premjestio ih u SAD i Meksiko, nakon čega, priznalo se to ili ne, od sisačke Željezare ostali su ostaci ostataka. Naime, u Željezari su se do tada više od pola stoljeća proizvodile bešavne čelične cijevi čija je kakvoća bila sukladna visokim standardima ISO 9001 i API – Q1 standarda, posebno API (American Petroleum Institute) 5L i 5CT licence za čelične bešavne cijevi koje se primjenjuju u naftnoj industriji, a te licence bile su brand, zaštitni znak Željezare, Grada Siska i države Hrvatske, jer niti jedna željezara u zemljama tranzicije tu licencu nije posjedovala. Vrijednost je to koja je prodajom Željezare bespovratno izgubljena i može se slobodno reći da je dio rasprodanog hrvatskog obiteljskog blaga. Konačno, sve kompanije koje su tijekom proteklog desetljeća kupovale sisačku Željezaru, a to su bile: Trubo Impex (Željezara Sisak Nova d.o.o.), MECHEL Sisak d.o.o., CMC Sisak d.o.o. i na posljetku ABS d.o.o. Sisak, kupovale su je između ostalog i da postanu vlasnici te prestižne licence. Stoga, na žalost, samo sa sjetom može se reći:

“Prestižne API 5L i 5CT licence više ne stanuju u Sisku!“

SRAMOTNA ŠUTNJA STRUKE

Danas po istom scenariju svjedočimo događajima u sisačkoj Rafineriji, ponovno inozemni vlasnik, mađarski MOL, ponovno prijetnja zatvaranja još jedne sisačke tvrtke, Rafinerije, ponovno struka sramotno šuti i ništa ne poduzima, a radnici, pa tko više u Hrvatskoj mari za radnike, prepušteni su na milost i nemilost nekompetentnim hrvatskim političkim i gospodarskim elitama koje proteklih dana jeftinim politikantstvom petljaju, da će nastali problem riješiti, spriječiti zatvaranje sisačke Rafinerije? Nepodnošljiva je nebriga države Hrvatske prema gradu Sisku, Gradu hrvatskih pobjeda i prema žiteljima grada Siska. Žitelji grada Siska, radnici Željezare, Rafinerije i ostalih gospodarskih subjekata kojih na žalost više nema, jer su zatvoreni a radnici otpušteni, su u postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatskih redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata dali veliki doprinos u stvaranju nezavisne, slobodne i demokratske države Hrvatske, posebno najbolji među njima koji su položili svoje živote na Oltar Domovine i ta spoznaja obvezuje državu Hrvatsku da konačno nešto poduzme i spriječi zatvaranje Rafinerije Sisak. Ukoliko to država Hrvatska ne učini, radnici sisačke Rafinerije ostat će bez posla, ne svojom krivicom, već zbog maćehinskog odnosa države Hrvatske i okrutnog neoliberalnog kapitalizma i postat će nove ŽRTVE zajedno s članovima svojih obitelji kao i jučer radnici Željezare Sisak i članovi njihovih obitelji. Čime su to zaslužili grad Sisak i njegovi žitelji da prolaze ovakovu kalvariju i zar je moguće da je nakon što su tijekom Domovinskog rata zaustavili pod zidinama sisačke utvrde novovjeke barbare, srbočetničke horde, „nagrada“ uništavanje sisačkog gospodarstva, zatvaranje sisačkih tvrtki, otpuštanje radnika, socijalna bijeda, tuga i jad? Sramota da ne može biti veća, zbog nebrige države Hrvatske.

MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE

Jučer ŽELJEZARA, danas prijetnja zatvaranja RAFINERIJE, tko je slijedeći? Nitko, jer sisačko gospodarstvo je uništeno!

I to je sisačka stvarnost priznali to ili ne, zahvaljujući maćehinskom odnosu države Hrvatske prema gradu Sisku, Gradu hrvatskih pobjeda.

Ovim tekstom javno ustajem prosvjedom protiv zatvaranja Rafinerije Sisak i očitujem suosjećanje s radnicima Rafinerije, jer potpisnik ovog teksta četiri desetljeća je radio u Željezari koju od Rafinerije dijeli samo cesta.

U Zagrebu, 1. listopada 2014.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Klarens
  #1 Klarens 7 listopada, 2014, 19:23

  Ajmo se igrat
  ======================
  Nitko stariji od 25 nema se pravo baviti politikom
  ======================
  Politicharima (buduchim) priznaje se dvostruki stazh
  Nishta preko toga
  ======================
  I rezultati nakon samo 5 godina
  DESETOROSTRUKO POZITIVNIJI
  =====================

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Klarens
  #2 Klarens 7 listopada, 2014, 19:18

  Shto gore to bolje
  ——————————–
  Novi = stari moto KPJ
  ——————————–
  Upropastiti vlastiti narod
  ZASHTO
  i zakoga ????????????
  ——————————–
  Tu je tvoja zemlja
  Tu je tvoj dom
  ——————————–
  A KPH???????????????
  ———————————
  Udri po svojima
  ———————————
  Zashto i za koga
  ———————————
  Zar Hrvati mogu biti SAMO ustashe ?????????
  Ili SAMO partizani ???????????????????????
  =======================================
  A shto sa nama , 98% nas, tko nas shljivi !!!!
  Kao trava na vjetru trebamo se svijati kako pushe
  =======================================
  REVOLUCIJA
  ———————-
  KONTRAREVOLUCIJA
  =======================================
  Na hrvatskom
  PREOKRET !!!
  =======================================

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Narodnjak
  #3 Narodnjak 3 listopada, 2014, 08:57

  U svemu tome ima i jedna važna činjenica na temelju koje ćemo nadgradjivati našu stvarnu stvarnost: Zdravodrugovi su sve učinili da ostanu na vodećim položajima u ‘repupljici’ pa makar to bila i država. U ovih dvadesetak godina oni su u hrvatskoj srušili ama baš sve što su gradili s Titom i poslije Tita. Očito je da nemaju šta više rušiti i – urušenje njihove vladsti je onaj ‘katarsis’ koji čini grčke dramske tekstove tragedijama. Ali samo za aktere. Jer, onaj tko ruši – taj ne gradi.POZOR: Sigurno je da će oni iz koritas za smeće slati poruke o ‘KONTRAREVOLUCIJI’ a to samo i jedino ukoliko budu dovoljno – AUTOKRITIČNI. Tko će ih uopće i za što pitati, a kamo li – slušati? Možda Bandić u svojoj ‘spalionici smeća’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. C.I.O.S.
  #4 C.I.O.S. 3 listopada, 2014, 08:20

  Nema frke.. Tko kaže da nema posla? Sad će doć “Carlito” Bandić sa smećem iz Zagreba na reciklažu i spaljivanje.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code