POLICIJSKA POKAZNA VJEŽBA ILI BUDUĆA REDOVNA PRAKSA

POLICIJSKA POKAZNA VJEŽBA ILI BUDUĆA REDOVNA PRAKSA

3. kolovoza, 2013.

dinamo sheriff70-300713
GNK Dinamo – FC Sheriff Tiraspol  1:0

U Zagrebu je, na stadionu Maksimir, u sklopu 3. pretkola kvalifikacija za Ligu prvka odigrana utakmica između GNK Dinamo – FC Sheriff Tiraspol, u utorak, 30.07.2013. u 20:45. Susret pratilo oko 10.000 gledatelja, među kojima i oko 500 pripadnika Bad Blue Boysa (navijačke skupine GNK Dinama). Gostujućih navijača nije bilo.

Utakmici je prethodila posebna medijska nervoza zbog kazne UEFE izrečene Dinamu, kojom je zagrebački klub kažnjen s 25.000 eura i zabranom nazočnosti navijača na istočnoj tribini. Kazna je izrečena zbog nereda BBB-a na utakmici U Zagrebu s Folom Esch, iz Luxemburga.  Dio napisa u hrvatskim medijma gotovo je huškao pripadnike BBB-a na nastavak njihova nesportskog i nasilničkog ponašanja, relativizirajući rasizam, nasilje i pravila UEFE. Već prije utakmice moglo se primjetiti da će atmosfera na stadionu biti eksplozivna budući je policija na južnom parkiralištu koncentrirala desetine policijskih , za prihvat i transport mogućih izgrednika. Posvuda oko stadiona bile su raspoređene jake policijske snage.

U Izjavi HHO-a, br 11. o slučaju GNK Dinamo, od 30.07.2013., upozorili smo kako „Dvojimo o tome, da će izrečena kazna Disciplinske komisije UEFE, GNK Dinamu, postići željeni cilj –  sprječavanje šovinizma, rasizma i homofobije među pripadnicima navijačke skupne BBB. Dapače, s obzirom na činjenicu da oni sebe definiraju kao jedinu „opoziciju“ sadašnjoj vladajućoj strukturi u Dinamu, bojimo se, da će se ovakvo navijanje samo pojačati, s ciljem da se sruši sadašnje rukovodstvo Dinama, te da osobe odabrane po volji BBB-a, ili oni sami, preuzmu upravljanje klubom.“ Na takav je zaključak ukazivalo i ponašanje BBB-a na utakmici HNK Rijeka – GNK Dinamo, odigranoj u nedjelju, 28. srpnja u Rijeci, kada su BBB mobilizirali čak 500 navijača i tamo priredili pravo „piromansko događanje“ (Zbirno izvješće 3. kola HNL-a).

Od početka utakmice bilo je jasno da dijelu  BadBlueBoysa, smještenih na središnjem dijelu sjeverne tribine, nije bio cilj gledanje utakmice, nego nastavak vrijeđanja čelništva GNK Dinama, posebno Zdravka Mamića.

BBB su već od prvog sučevog zvižduka započeli  skandiranjem „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“. Ponovili su to tri puta za redom. Zapadna tribina odgovorila je na ta skandiranja zvižducima. No BBB se nedaju ušutkati nego  odgovaraju s „Jebo vas Mamić…“, te 5 puta skandiraju „Mamiću cigane…“. U 3. minuti utakmice službeni spiker obratio se publici upozorenjem: „Obavijest policije! Upozoravaju se navijači da odmah prekinu s protuzakonitim ponašanjem“. U istom trenutku na sjevernoj tribini pojavilo se nekoliko desetaka redara koji su došli kao dodatno pojačanje, i sa dvije strane stali oko navijačke skupine BBB. Na upozorenje spikera BBB reagiraju zvižducima i od 2. do 6. minute skandiraju „Zdravko Mamić ratni profiter“, a nakon toga nastavljaju s „Tučemo policiju ko’ šugave pse, al’ za tebe Dinamo, pobit ću ih sve!“. U 10. minuti preko razglasa ponovo stiže upozorenje navijačima na sjevernoj tribini (BBB) da prestanu s ponašanjem koje je zakonom zabranjeno.

U međuvremenu, i na zapadnoj  je tribini došlo do manjeg verbalnog okršaja između nekoliko navijača, koji se zamalo pretvorio u fizički obračun s manjom grupicom BBB-a. Navijači BBB i dalje nastavljaju s pjesamama protiv Z. Mamića, a u 19. i 20. minuti BBB skandiraju „I lancem i kolcem, i bokserom u glavu, udari, razvali, za Dinamovu slavu“, „Mamiću Cigane…“ , te „Mamiću znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj“.

U 21. minuti opetovano uzvikuju „Mamiću Cigane…“, što ponovljaju kroz cijelu utakmicu. 

Službeni spiker po treći puta ponavlja upozorenje navijačima da prekinu s takvim ponašanjem, te da će, u suprotnom, biti udaljeni sa stadiona. U 22. minuti BBB skandiraju „Doći će i taj dan, odjebat će narkomant!“.    Tijekom cijele utakmice vodio se pravi rat između BBB-ovaca i ostalih navijača, koji su zvižducima i navijanjem „Dinamo, Dinamo“ pokušali zagušiti huliganske ispade. U 24. minuti BBB skandiraju „Pušite kurčine“, a minutu kasnije „Mamiću. Mamiću, jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi“ i „Braća Mamić, ole-ole. ole, pušite nam kurčine, ole-ole, ole“. U 32. i 33. minuti skandiranje BBB-a: “Mamiću cigane….“ U 42. i 43. minuti BBB skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ što su ponovili još dva puta u 46. minuti.

Početkom drugog poluvremena počinje skandiranje „Mamiću Cigane…“, ali i ponovnim upozorenjem BBB-ima da će biti udaljeni sa stadiona, a u tom je trenutku delegat UEFE htio prekinuti utakmicu. Od te je namjere odustao nakon što su se pojavle snage oklopljenih specijalnih policajaca sa štitovima, koji su počeli zaokruživati BBB. U 52., 53. i 55. minuti BBB skandiraju: „Mamiću Cigane“, te „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave“. U 57. ponovo skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „Mamiću Cigane…“ što ponavljaju i u 61. minuti.

U 61. minuti spiker prenosi poziv policije BBB-ovcima da mirno napuste stadion. Gledatelji s zapadne je tribine tu obavijest  pozdravljaju aplauzom, a minutu  kasnije BBB odgovaraju s „Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“,   te „Mamiću Cigane“, što ponoviljaju i u 65. minuti. Spiker ponovo poziva izgrednike da napuste stadion.

U međuvremenu, policija je zaokružila donji dio središnjeg dijela sjeverne tribine, a navijače, koji su bili na gornjem djelu iznad BBB-a, udaljili su na druge djelove tribine, te iza BBB-a ostavili prazan prostor.

U 65. minuti policja počinje odvođenje prvog dijela okruženih huligana sa sjeverne tribine, koje privodi u ograđeni donji dio stadiona, gdje ih prihva

a interventna policija. U 68. min. ostatak BBB skandira „Mamiću Cigane…“, zatim „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Policija je postupno izvela preostale pripadnika BBB-a, te je ukupno privedeno je oko 400 navijača, od kojih je, prema policijskom izvještaju, u različitim policijskim postajama zadržano njih 70-ak, jer nisu imali osobne dokumente,i ili su bili maloljetni. Oko 300 osoba policija je fotografirala i uzela im osobne podatke, a potom ih pustila kućama s upozorenjem da će se postupak protiv njih nastaviti nakon uvida u materijale snimljene sigurnosnim kamerama na stadionu Maksimir. Kako se dio BBB-ovaca uspio razići na različite strane stadiona, policija je ostala na stadionu, ali su raspršene grupice BBB-a izgubile volju za daljnjim navijanjem. 

Policija je posao odradila „kirurškom preciznošću“, kao i redari, te zaposlenici zaštitarske tvrtke „Sokol Marić“. Prema našim informacijama policija je postupala polako i postupno, nastojeći svakako izbjeći fizički sukob s navijačima, a posebno su nastojali da ne dođe do međusobnog obračuna između Bad Blue Boysa i ostatka navijača.

Nameće se, poslije svega, pitanje, hoće li se, poslije ovakvog postupanja policije na ovoj utakmici, i ubuduće ovako postupati, ne samo na međunarodnim, nego i na utakmicama domaćeg prvenstva? Ili je, sve ovo, bila samo jedna „pokazna“ vježba, odnosno predstava za međunarodnu sportsku zajednicu.

Hrvatski tiskani mediji i portali vrlo su šturo obavijestili o tome što se doista događalo na stadionu, pa je HHO osjetio potrebu, detaljnije obavijestiti hrvatsku javnost o tome što se doista događalo na Dinamovom stadionu.

 

HNK Rijeka- MŠK Žilina 2 : 1

 

Utakmica 3. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu odigrana 1. kolovoza u 19.00 sati na stadionu Kantrida, pred oko 8.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), i stotinjak gostujućih navijača zvanih Šošoni (MŠK Žilina).

Na samom početku, očito u znak solidarnosti s BBB, u 1. minuti Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, te „Mamiću Cigane“. Ta skandiranja ponovila su se i u drugom poluvremenu u 70. i 71. minuti. Inače, utakmica je protekla u sportskom tonu, a obilježilo ju je sjajno i temperamentno navijanje Armade.

Sjajan dojam ove sportske priredbe pokvarili su manji incidenti. Prvo je bilo skandiranje slovačkoj momčadi i navijačima „Slovačke pičke“, u 10.-oj i 68.-oj minuti, te paljenje baklji u 2. (dvije baklje), 28. (dvije baklje), 60. (5-6 baklji) minuti.

HNK Hajduk- FC Dila Gori 0:1

Utakmica 3. pretkola kvalifikacija za Europsku ligu odigrana 1. kolovoza u 21.00 sat na stadionu Poljud pred oko 28.000 gledatelja, među kojima je bilo nekoliko tisuća pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), bez gostujućih navijača.

Utakmica je protekla u sjajnoj navijačkoj atmosferi koju je pokvarilo tek skandiranje u 33. minuti “ Hrvatska policija, mito i korupcija“. Navijači Hajduka, a posebno Torcida, očito su ozbiljno shvatili prijetnju UEFE i njenu najavu politike nulte tolerancije prema nesportskom navijanju.

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvinimir Čičak, predsjednik T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code