Pogledajte: Hrvatski aktivisti uhapšeni jer su ispred HRT-a protestovali obučeni u ustaške uniforme

Pogledajte: Hrvatski aktivisti uhapšeni jer su ispred HRT-a protestovali obučeni u ustaške uniforme

1. veljače, 2013.

310110 zagreb-01 ff

Aktivisti Građanske akcije danas su pred zgradom HRT-a nameravali da izvedu umetnički performans, ali tamo ih je čekala policija. Namera aktivista bila je da odeveni u ustaške uniforme uruče “zahvalnicu” emisiji “TV Kalendar” zbog veličanja ustaškog pokreta.

“Ja, krilnik, Jure Francetić došao sam pred ovu svetu dalekovidnicu iskazati svoje divljenje i posebnu zahvalnost direktoru Hrvatske Radio Televizije – Goranu Radmanu, ali i glavnom uredniku emisije TV Kalendar Vladimiru Brnardiću”, stoji u zahvalnici koju su aktivisti želeli da uruče, prenosi “Index.hr”.

 

Prema neslužbenim informacijama dvojica aktivista su privedeni zbog narušavanja javnog reda i mira. Nije jasno zašto su privedeni ako su policiji uredno prijavili umetnički performans.

Iz Građanske akcije kažu da su za danas u 11 sati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Republike Hrvatske prijavili umetnički performans ispred HRT-a sa željom da ponovo upozore na veličanje fašizma putem javne televizije u TV kalendaru urednika Brnardića.

HRT: Svesni smo problema i radimo na tome

“HRT-u je slučaj poznat od pre. V.d. glavnog urednika HTV-a se njime, kao i samim TV kalendarom, bavi već neko vreme. Svesni smo problema, na njemu se radi, no zbog moguće politizacije konkretnog slučaja u ovom trenutku ne bismo ulazili u detalje. U ovoj fazi sve dosadašnje procese još smatramo internima”, odgovorili su tada iz HRT-ovog Odeljenja za odnose s javnošću.

– Iako je policija znala da se radi o performansu, dočekala su nas tri policijska vozila i marica. Zahtevali smo da policija uhapsi i urednika TV kalendara Brnardića ali su oni to rezolutno odbili. Kao što odbijaju da hapse ustašoide na Tompsonovim koncertima ili fudbalskim utakmicama.
 

Građanska akcija reagovala je 18. januara zbog “sramotnog priloga o ustaškom koljaču Juri Francetiću” koji je emitovan u TV Kalendaru 27. decembra prošle godine, te je poslala pismo medijima i upravi HRT-a u kojem traže smenu urednika emisije “TV Kalendar” Vladimira Brnardića.

“Apsurdno veličanje ustaških koljača na HRT-u”

– TV Kalendar je 27.12.2012. pokušao naučiti gledaoce i našu decu da Jure Francetić nije bio jedan od ratnih zločinaca. On je – prema Hrvatskoj Radio Televiziji bio “legendarni borac” koji je izbio na Drinu, on se borio protiv partizana – onih zlih koljača Hrvata – u Bosni i okolini Sarajeva i u Han-Pijesku – saopštili su iz Građanske akcije.

– Apsurdno da je takav iskrivljen prikaz ratnog ustaškog zločinca i koljača Jure Francetića izašao u 21. veku sa javne televizije. Neprihvatljivo je da se – kraj svih narodnih heroja koje je dala Hrvatska – veliča kvisling koji je osramotio hrvatski narod. Hrvatski narod je, ne zaboravimo, dao najviše antifašističkih boraca pod oružjem u Evropi. Tim nasleđem antifašizma trebali bi se ponositi, to je utkano u naš Ustav i temelj naše državnosti – temelj moderne Hrvatske – poručuje Građanska akcija.

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Zenga
    #1 Zenga 3 veljače, 2013, 02:37

    Paklena akcija
    Šta hoće ti bijednici iz te nekakve građanske akcije? Juru Francetića nije suđen, niti osuđen kao zločinca. Ubili su ga srpski seljaci i četnici kad je pao njegov avion blizu nekog njihova sela. Neki hrvatski četnici ili partizani obukli ustašku odoru i došli pred televiziju. Bilo bi zanimljivo otkriti odakle su te “ustaše”, kako se zovu, gdje živu, što su po zanimanju, što po vjeri i naciji i tko su im bili očevi i djedovi?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code