PLAN 21 ZA PDV 25%

PLAN 21 ZA PDV 25%

24. veljače, 2012.

MAX_7362_resize
Kad se fašnik i stvarnost podudaraju

Priredio: Mihovil Tomić

Nakon dva vikenda odlične zabave, na pokladni  utorak je završio 186. Samoborski fašnik. Krivac za sve nedaće u prošloj godini  odveden je na galge i spaljen, uz spektakularni vatromet.

Za kraj fašnika koncert  su na glavnoj pozornici održali Elemental, a u  Halternativnom fašniku u nekadašnjim ZET-ovim garažama nastupili su samoborski bend Slutim konje i zadarski Postolar Tripper.  Veselo je bilo i u fašničkom šatoru te u samoborskim kafićima i restoranima.

Po običaju fašnički utorak jedan je od najluđih i najveselijih dana u Slobodnoj fašničkoj republici. Fešta je  potrajala  do jutra, u ulaz na sva događanja bio je  besplatan.  

Uz spomenute glazbenike drugog vikenda u Samoboru su nastupili još: TBF, Magazin, Bare i Majke, Jasmin Stavros, Neno Belan i Fuimens, fašnički bend Karizma,  Dead fish iz Koprivnice i Beetanton iz Šibenika i samoborske snage: DJ Odium, Metzo, Ca – Le i Musica ex Machina. Prije toga u dvorani  Glazbene škole Ferdo Livadić učenici i profesori te škole izveli su „Vampirsku sinfoniju“.
Gostujuće maskirane skupine stigle su iz Makarske, Ludbrega i Župe Dubrovačke…, a utjelovili su gusare, „črne“ mačke, vesele kineze i zombije.Veliko finale održano je  se zadnji dan fašnika u utorak 21. veljače.  Glavna nagrada je bila 25 000 kuna, a ukupni fond nagrada za mjesne odbore je 90.000 kuna, pa ne čudi što su se za nastup pripremali mjesecima.

BEDASTOĆE FRCALE NA SVE STRANE

Štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug bili su euforci koji su nastojali spriječiti ulazak Hrvatske u EU. Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola prikazala je na satiričan način poslovanje Hotela pri Štefu. Učenici Strukovne škole bili su amiši koji su jednog svog člana pokušali oženiti, a gimnazijalci su organizirali EUviziju, pa su se mogle čuti i Emilija Kokić i Severina te druge jake snage naše estrade, a sve sa ciljem da napokon Hrvatska dobije pobjednika na Eurosongu.
Već iskusni u javnim nastupima, mjesni odbori čuvari su bogate samoborske fašničke tradicije i baštine, pa su bedastoće frcale sa svih strana, što je publika je nagradila velikim pljeskom. Scenskom izvedbom, satirom i kostimima, pokušali su nadvisiti mjesne odbore koji su nastupili prošle subote .
Nakon „Saborskog kokošinjca“ Velikog i Malog Lipovca, perje je letjelo na sve strane, pa su zaposlili i sve fašničke likove da ga pometu s pozornice. Velika Jazbina i Podvrh predstavili su na desetak alegorijskih kola „Hrvatsko kolo nesreće“, u kojem su nastupili Mamić i njegovi navijači, Gadafi i vječni predsjednik Mesić, Plan 21 za PDV 25% i na kraju EU brod koji tone, u čemu će mu pomoći hrvatski maheri. Božanstvo „Svete fotelje“ i aspirante na nju, od bivših i sadašnjih političara, do sportaša, estradnjaka i bogatuna, predstavile su Celine, a fotelju su osvojile „bebe“ tat, varalica i ulizica. Prošlogodišnji pobjednici, Rudari, dovezli su se u 20-metarskom kruzeru „Kuruzeru“, na kojem su doveli male kompjutoraše, umirovljenike-tajkune i druge atraktivne putnike koji su se iskrcali na pozornici, a nastup je, uz gromoglasan pljesak publike, pred pomahnitalim mornarima završila njihova golišava grupa „Tange na štange“, koja se još nije depilirala.

SABORSKI SVINJAC

Svemirsku uniju predstavio je Slani Dol, koja je kao rješenje za cijeli svemir, na kraju predložila odlazak u Saborsku mirovinu. Mafijaška svita Hrastine predstavila je za izlazak iz recesije eliksir svoje destilerije Hrastinkovec, koji je dobio certifikat EU. A noćni ugođaj na kraju je rasvijetlilo spuštanje Svemirskog broda Voajer, jedinog gradskog mjesnog odbora, Ferde Livadića. A s broda su na pozornicu došle brojne seksa željne i za rasplođavanje spremne svemirke i na kraju obećale povratak sljedeće godine, tako da za budućnost fašničkog pučanstva ne treba brinut.
Žiri je imao težak zadatak, no odlučili su da glavna nagrada vrijedna 25.000 kuna pripadne treću godinu za redom Rudama. MO Podvrh i Velika Jazbina su osvojili 15.000 kuna, a Celine za treće mjesto10.000 kuna.  Nešto manje osvojili su ostali mjesni odbori.  
Turistička zajednica grada Samobora, u suradnji s Udruženjem obrtnika Samobor, ove je godine, na 186. Samoborskom fašniku, ustanovila novo priznanje za doprinos Samoborskom fašniku, pod nazivom „SRAKINO GNEZDO“, priznanje za fašnički najbolje uređeni ugostiteljski objekt, koje će se dodjeljivati na svakom Fašniku.

Izabrana je tročlana Komisija (ispred TZGS Diana Koller, predsjednica i Luka Maglica te ispred UOS ugostitelj Franjo Razum) koja je obišla sve ugostitelje koji su oglasili fašničke programe te još neke koji su se naknadno prijavili ili za koje se znalo da imaju  običaj fašnički urediti svoje lokale.

Prilikom obilaska i donošenja odluke, Komisija se vodila s nekoliko kriterija: uređenje lokala (maštovitost, eventualno odabir teme koja je vezana uz temu fašnika, količina uloženog truda i novca…), jesu li osoblje maskirano (posebno ako je to vezano uz temu uređenja lokala, nose li te maske, koliko su maštovito napravljene i koliko je truda u to uloženo); ima li lokal organizirane posebne programe za fašnik (živa glazba, posebni gosti zabavljači, karaoke, organiziran maskirani ples, nagrađivanje najboljih maski…) te ima li lokal neku posebnu ponudu za fašnik (fašnički meni, posebna fašnička jela ili pića, akcijske cijene za maskirane goste…). Komisija je donije la slijedeću odluku:

1.    mjesto ŠTRUMFOGRADNA, caffe bar Gradna, Samobor
2.    mjesto FEBRUARFEST U SAMOBORU, Samoborska pivnica
3.    mjesto ŠERVUDSKA ŠUMA, caffe bar Katarina, Samobor

Tri prvoplasirana ugostiteljska objekta dobili su nagrade, kristalne tanjure s ugraviranim tekstom: „SRAKINO GNEZDO, 1. (2. ili 3.) mjesto za fašnički najbolje uređeni ugostiteljski objekt na 186. Samoborskom fašniku 2012. godine“. Ove su nagrade dar sponzora Kristal SAKI, Samobor, Proizvodnja i prodaja ručno brušenog kristalnog stakla. Svi ostali ugostitelji koji su sa svojim objektima i programima sudjelovali u ocjenjivanju, dobit će zahvalnice organizatora.

Osim toga, prvoplasirani ugostiteljski objekt dobit će prijelaznu nagradu „SRAKINO GNEZDO“ (CRNO-BIJELA Sraka na postolju, na kojem je tekst „SRAKINO GNEZDO, 1. mjesto za fašnički najbolje uređen ugostiteljski objekt na Samoborskom fašniku i imat će nagradu izloženu u svom lokalu do sljedećeg Samoborskog fašnika odnosno do sljedećeg izbora.

Sve više fašnik i naša stvarnost postaju jedno. T
{gallery}naslovne/fasniksamobor2012{/gallery}

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code