DESETI ZAGREBDOX

DESETI ZAGREBDOX

16. veljače, 2014.

 

 

Wagnerov san Custom

Od 23. veljače do 2.ožujka u Ceneplexxu Centra Kaptol

 

 

Napisale: Ivana Sansević i Maja Gujinović

Jubilarno deseto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centra Kaptol. Kao i prijašnjih godina festival među službenim programima donosi i Glazbeni globus. Od punka do opere, od bluesa u zadimljenim klubovima Chicaga do velikih koncerata superzvijezda glazbene industrije, Glazbeni globus i ove vas godine vodi na glazbeno putovanje i nudi nevjerojatno audiovizualno iskustvo! Pet dokumentarnih filmova u programu pokrivaju širok raspon žanrova koji će zadovoljiti sve glazbene ukuse publike ZagrebDoxa.

GLAZBENI ŽIVOT

Američki redatelj Jonathan Demme, koji je 1991. godine osvojio Oscara za film Kad jaganjci utihnu a nakon toga je režirao još jedan Oscarom nagrađeni film, Philadelphia (Tom Hanks za najbolju mušku ulogu), s uspjehom snima i glazbene dokumentarce. U njegovu zadnjem filmu Enzo Avitabile – glazbeni život upoznat ćete talentiranog napuljskog saksofonista i kantautora Enza Avitabilea, koji spaja ljubav prema svjetskoj glazbi i jazz-fusionu sa zaboravljenim glazbalima i mjesnim narodnim ritmom bubnja. Od nereda u njegovu studiju u radničkoj četvrti do posjeta siromašnom predgrađu Marianella, gdje je odrastao, Demme s kamerom iz ruke prati energičnog glazbenika koji je surađivao s velikim zvijezdama poput Jamesa Browna i Tine Turner.

Film s oskarovskim predznakom u programu zove se Pet metara od slave. Film je nedavno ušao u utrku za prestižni zlatni kipić u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, a do sada je osvojio desetak nagrada na međunarodnim festivalima. Nagrađivani redatelj Morgan Neville pod svjetla reflektora napokon postavlja neispričane priče pratećih vokala nekih od najvećih glazbenih legendi 21. stoljeća. Dosad neopjevane junake velikih pozornica i njihove jedinstvene životne priče otkrit ćete kroz rijetke arhivske snimke i intimne intervjue s glazbenim velikanima: Bruceom Springsteenom, Steviejem Wonderom, Mickom Jaggerom, Stingom – sve to naravno uz izvrsni soundtrack.

Punk i feminizam ujedinili su se u liku Kathleen Hanne, glavne pjevačice pankerske grupe Bikini Kill i dance-punk trija Le Tigre koja je privukla pozornost Sjedinjenih Država kada je postala glas pokreta riot grrrl. U ovom punokrvnom rock-dokumentarcu publika ima priliku vidjeti kako je Hanna svojom glazbom i tekstovima pokrenula pravu žensku revoluciju i postala jedna od najotvorenijih feminističkih ikona u kulturnom svijetu. Punk pjevačica redateljice Sini Anderson odgovorit će i na pitanje zašto je taj snažan glas odjednom utihnuo 2005. godine. Dvadeset godina arhivskih snimki, razgovori s Hannom i članovima bendova Sonic Youth i The Beastie Boys otkrivaju skrivene detalje iz života te neustrašive liderice.

PRSTEN NIBELUNGA

Na potpuno drugoj strani glazbenog spektra čeka nas Wagnerov san američke redateljice i četverostruke dobitnice Grammyja Susan Froemke. Film sniman pet godina prikazuje nevjerojatno zahtjevan postupak postavljanja na scenu najambicioznijeg projekta opere Metropolitan – operno remek-djelo, četverodijelni Prsten Nibelunga Richarda Wagnera. Sniman u New Yorku, Montrealu i Quebecu u društvu opernih zvijezda poput Debore Voigt i vizionarskog redatelja Roberta Lepagea, film daje rijetko viđenu stranu umjetničkog procesa.

Za sve ljubitelje bluesa nezaobilazan je američki film Rođeni u Chicagu – dirljiv dokumentarni film o prvoj generaciji izvođača bluesa koji su s delte Mississippija stigli u Chicago, te njihovim gorljivim sljedbenicima, mladim bijelim klincima iz srednje klase. Oni su slijedili trag glazbe sve do zadimljenih klubova u srcu čikaškog geta, gdje su ih ohrabrivali i podučavali velikani, njihovi glazbeni mentori, kako bi uskoro i sami počeli muzicirati. Rođeni u Chicagu, osim što prikazuje djelić povijesti tog žanra, dokumentira i jedinstven proces u glazbenom svijetu – predaju znanja mlađim generacija.

Cijena ulaznice za dnevne projekcije iznosi 20 kuna, a za večernje 25 kuna. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code