PETAR GUDELJ U MIMARI

PETAR GUDELJ U MIMARI

21. studenoga, 2012.

petru-gudelju-objavljena-zbirka-dusa-tilu-slika-126336

Utorak, 20. studenoga u Muzeju Mimara u 20 sati,  Teatar poezije po autorskoj zamisli i režiji  Gorana Matovića  u okviru   Zagrebačkih  posveta održan je  multimedijalni  događaj pod naslovom Petar Gudelj Sve što si donio iz planine. U živoj dionici Zagrebačkih posveta  poznati umjetnici grade  scenski portret velikog pjesnika  udjelom govora glumaca, glazbe, filma…

 U programu su sudjelovali: Vedran Mlikota, Vesna Tominac Matačić, Siniša Ružić, Petar Gudelj, Goran Matović i Olovni ples. U filmskom zapisu o značaju Petra Gudelja govore: Annie Le Brun, Ljubomir Simović, Enver Kazaz, Miroslava Vučić i Ervin Jahić.

Za ovu scensku prigodu  sastav Olovni ples uglazbio je dvije pjesme Petra Gudelja.

 Ne pišem samo ja. Mojom rukom pišu svi moji živi i mrtvi. Slike što izlaze iz moje grafitne olovke teku iz njihovih očiju.

  Pjesnik se služi riječima i služi riječima. Na neki svoj način jest svećenik, druid, šaman, vrač. Alkemičar u potrazi za nemogućim.

 Kad pišem o drvetu, ja sam drvo, kad pišem o zmiji, ja sam zmija, kad pišem o vuku, ja sam vuk. Kad munja u mojoj pjesmi pogodi drvo, to sam ja pogodio i rascijepio sâm sebe.

Petar Gudelj

Književnik Ivan Lovrenović precizno određuje poziciju Petra Gudelja u hrvatskoj književnosti, riječima: Ima hrvatska književnost osim Andrića i drugih recentnih primjera kako je nesposobna integrirati pisce zato što su poetički, ili samo po građanskoj biografiji-drugačiji, drugačije formatirani ili, možda, socijalno marginalni, odsutni iz života metropole …Tko je za hrvatsku književnost, i gdje je u njoj, recimo, Petra Gudelj, autor fascinantnoga pjesničkog opusa, jednoga od najosebujnijih i pjesnički najsamosvojnijih u cijelome hrvatskom pjesništvu Dvadesetog stoljeća? T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code