PET VELIKIH PROJEKATA U ČETIRI GODINE

PET VELIKIH PROJEKATA U ČETIRI GODINE

28. svibnja, 2013.

Obrtnicki9-610
Najavio je gradonačelnik Milan Bandić u Novom Zagrebu

 

Piše: Mihovil Tomić

Na natječaju za izradu idejnog rješenja Obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici a prvu nagradu dobio je autor Ivan Galić iz NOP studija. 
U Obrtničkom centru  će biti  internat za nastavnike i učenike, trgovački centar gdje će obrtnici nuditi svoje proizvode, višenamjenska dvorana za izložbe, sajmove i skupove, prostor za obrtničku komoru, prostorije za Udruženje zagrebačkih obrtnika, parkirališta i velika podzemna garaža.

Obrtnički centar gradit će se na zapadu Zagrebačkog velesajma na parceli površine 16.600 metara četvornih, ukupna brutto površina bit će 39 tisuća četvornih metara. U susjedstvu će mu biti kompleks Uriho s domom za osobe s invaliditetom, Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija, nova škola i vrtić. Škola i vrtić bit će gotovi iduće godine u rujnu, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je kako se stanovništvo se  u naselju Kajzerica  u posljednjih 10 godina utrostručilo.

 

GALIĆ POBJEDIO JEDOGLASNO

Na Natječaj su prijavljena četiri rada, a prvonagrađeni rad izabran je jednoglasno, rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda Zoran Hebar, istaknuvši da se zbog izuzetne kvalitete posebno isticao te da je stoga Ocjenjivački sud odlučio ne dodijeliti drugu nagradu, već samo treću. Obrtnički centar će imati  cca. 28.000 četvornih metara  izgrađene površine, od čega će Učilište zauzimati 5.700 m2, praktikum i lokali oko 10.000 m2, polivalentna dvorana 2.800 m2, a prostori Obrtničke komore i Udruženja zauzimali bi oko 5.500  četvornih metara. . 

Prvonagrađeni autor Ivan Galić naglasio je da je Obrtnički centar samo dio transformacije ovog dijela grada, a zajedno s ostalim planiranim sadržajima dobit će na kvaliteti i raznolikosti. Idejno rješenje Centra osmišljeno je na način da se istaknu i odijele tri glavna sadržaja, ali i da se dobro uklopi i poveže u cjelinu s drugim predviđenim objektima. Dio s lokalima, dodao je, bit će svojevrstan shopping centar u kojem će svoje proizvode promovirati i nuditi obrtnici, a koji će, za razliku od postojećih, naglašavati identitet samih obrtnika. 

Ovaj Centar je nešto što su obrtnici  čekali 100 godina i napokon je pred realizacijom, sa zadovoljstvom je ustvrdio predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, uz posebnu zahvalu gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskim službama, te svima koji su sudjelovali u ostvarenju ideje.

-Obrtnici više za svoje revije neće morati plaćati od 500 tisuća do milijun kuna godišnje-izjavio je Ivan Obad na posebnoj konferenciji za novinirane zakazanoj povodom pjavmne prezentacije projekta Obrtničkog centra.

 

KRUNA SURADNJE OBRTNIKA I GRADA

Nakon natječaja na  redu ishođenje građevinske dozvole. Od Ivana Obada smo doznali da je ovo prvi ovakav centar u Hrvatskoj, dok ih u Sloveniji ima četiri. 

Prema riječima predsjednika Udruženja obrtnika Zagreb Vlade Crkvenca, Ideja o gradnji Obrtničkog centra s učilištem rodila se i pokrenuta je u Udruženju, a ovo je kruna suradnje obrtnika s Gradom Zagrebom, koja je započela dodjelom stipendija prije 12 godina i kontinuirano se nastavlja na obostrano zadovoljstvo. 

Mladen Vedriš, član Ocjenjivačkog suda je čestitao svima, jer ovo je velik iskorak za Grad i gospodarstvo budući da su obrtnici razvojni potencijal i tradicija. Grad Zagreb trebao bi, kao glavni grad, preko razvojnih i kvalitetnih projekata iskoristiti velik dio sredstava iz EU fondova, a realizacija ovog projekta iskorak je u tom pravcu. 

-Zgrade u Ilici 49 i na Mažuranićevom trgu obilježile su početak 20. stoljeća, a ovaj kompleks na Kajzerici obilježit će arhitekturu 21. stoljeća, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.dodajući-u realizaciju ovog značajnog projekta za Grad i naše obrtnike uloženo je mnogo zajedničkog truda i rada, a sve u skladu s Razvojnom strategijom Grada Zagreba. Bit će to grad u gradu u Novom Zagrebu. Gradonačelnik Holjevac prešao Savu, a nama je ostavio obavezu da vratimo Zagreb na Savu. A ovaj projekt je upravo to, vraćanje grada njegovoj rijeci. Uz predviđene sadržaje u kompleksu na Kajzerici, po mojem mišljenju nedostaje samo kongresni centar, a nakon što ga izgradimo možemo se posvetiti redizajnu Zagrebačkog velesajma,- rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da je okvirni rok za završetak gradnjeObrtničkog centra i  svih predviđenih sadržaja na Kajzerici četiri godine.

Pet velikih projekata u četiri godine. T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code