Pećanac: Behmen je naredio istragu o ‘Pivari’

Pećanac: Behmen je naredio istragu o ‘Pivari’

17. siječnja, 2013.

Pecanac Nermin1MK

Kantonalni ministar policije Nermin Pećanac ustvrdio je jučer u izjavi za naš list da je nalog za istraživanje kriminala u “Sarajevskoj pivari”, o kojem je on 2001. izvijestio OHR, žaleći se da tužioci neće da procesuiraju dokumentirani kriminal, dao tadašnji premijer Federacije Alija Behmen.  

“Avaz” je jučer objavio da je Pećanac tokom svog prethodnog mandata na istoj poziciji 2001. godine uputio pismo OHR-u u kojem je kazao da se u tužilaštvima ne procesuiraju pojedini slučajevi organiziranog kriminala i korupcije, iako ih policija dokumentira, navodeći kao primjer „Sarajevsku pivaru” u vlasništvu Hilme i Muje Selimović.
 
Krivična djela

Pećanac je i jučer, nakon što smo objavili faksimil dopisa koji je potpisao, tvrdio da se ne sjeća šta je sadržavala krivična prijava za kriminal u „Sarajevskoj pivari”, čije je procesuiranje zahtijevao.

– Što se mene tiče, sve što je potpisano i napisano, to je to – kratko nam je kazao Pećanac u telefonskom razgovoru.

No, potom je aktuelni ministar policije Kantona Sarajevo pokušao “odgovornost” za pokretanje borbe protiv pljačkaške privatizacije i kriminala prebaciti na druge, kazavši da je “nalog” za istragu o “Pivari” dao Alija Behmen, koji je u vrijeme slanja dopisa bio premijer Federacije BiH.

– Trebate nazvati Behmena. On je tada bio premijer Federacije koji je dao nalog da se radi “Sarajevska pivara”. A Tomislav Limov je bio u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za to zadužen – kazao nam je Pećanac.  

Promjena stava

Behmen se jučer nije javljao na mobitel, ali je Limov rekao da Pećanac „sve najbolje zna”.

– Ne znam o čemu se radi, ja sam tada bio zamjenik federalnog ministra. Ako je to bio kantonalni nivo i ako su oni to radili, onda nema niko da to zna bolje od Pećanca – kazao je Limov za naš list.

Inače, jasno je da se Pećanac ne želi sjetiti kriminala u “Pivari”, na čijem je raskrinkavanju nekada insistirao. Do amnezije je, prema svemu sudeći, došlo zbog utjecaja SDA, koja je Pećanca uvela u Vladu, a koja je neraskidivo povezana s tajkunskom porodicom Selimović.

Poznato je da su Selimovići, pod zaštitom SDA, oteli više od 100 državnih kompanija koje su opljačkali i uništili te počinili čitav niz drugih krivičnih djela. Portparol OHR-a Mario Brkić kazao nam je da ova institucija, u skladu sa svojom standardnom procedurom, ne komentira korespondenciju.  

Pitati pravosuđe

Na pitanje hoće li se ponovo pokrenuti postupak protiv “Sarajevske pivare” koji je tada neko zakočio, Pećanac nam je kazao da on to ne zna, da “treba vidjeti šta je urađeno o tome” te da o tome “treba pitati pravosuđe”.

– Ja sam nakon toga otišao iz MUP-a i nisam pratio više predmet – istakao je Pećanac, koji nije mogao kazati hoće li zatražiti informaciju o ovom predmetu.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code