Papa Benedikt XVI završio službeni posjet Hrvatskoj koji je imao…

Papa Benedikt XVI završio službeni posjet Hrvatskoj koji je imao…

6. lipnja, 2011.

papa

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović: „Posjet je bio veliki državni događaj, velika potpora naporu Hrvatske da uđe u EU.”

Sinoć iza 20 sati Papa Benedikt XVI završio je prvi službeni dvodnevni posjet Hrvatskoj koji je imao i pastoralni i državnički karakter. U Rim je iz Zagreba otputovao sa 45 minuta zakašnjenja zbog nevremena, zrakoplovom Croatia Airlinesa, u pratnji dvaju MIG-ova Hrvatske vojske.

Iz zračne luke, ispratili su ga predstavnici najvišeg državnog i crkvenog vrha u Hrvatskoj.

Evo kako su najviši predstavnici hrvatske vlasti predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, neposredno nakon Papin odlaska, rezimirali njegov dvodnevni posjet.

Josipović: „Posjet je bio veliki državni događaj, velika potpora naporu Hrvatske da uđe u EU. S druge strane, to je bio vrlo važan pastoralni događaj, vidjeli ste naši građani, katolički vjernici su s velikim oduševljenjem dočekali Papu. Ono što bih posebno još istaknuo su one moralne poruke koje je Papa poslao vjernicima i da je i sam još jednom ukazao na pripadnost Hrvatske europskom krugu. Sasvim sigurno mislim da će to biti motivirajuće za hrvatske građane kad dođe vrijeme referenduma.“

Premijerka Kosor je ustvrdila da je Papinim posjetom Hrvatska osnažena novom nadom, a osnažena je, tvrdi, i na putu pregovora Hrvatske s EU: „I za nas je posebno važno što je Sveti Otac naglasio da će Hrvatska i Hrvati, vjerni crkvi, biti iznimno važni u EU gdje će čuvati korijene kršćanstva, a to je nešto o čemu smo Sv. Otac i ja razgovarali.“

Drugog dana boravka u Zagrebu, Benedikt XVI je predvodio euharistijsko slavlje na zagrebačkom hipodromu. Procjene o broju okupljenih vjernika variraju ovisno o izvoru. Prema policijskim procjenama na tome najmasovnijem događaju za dvodnevnog papina posjeta sudjelovalo oko 200.000 ljudi. Hrvatska televizija govorila je o 300.000 vjernika, dok je Katolička izvještajna agencija, IKA, navodila da se na hipodromu okupilo 400.000 vjernika.

Sinoć je Papa Benedikt XVI predvodio u zagrebačkoj Katedrali večernju molitvu kojoj su prisustvovali biskupi, svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi i sjemeništarci, a pomolio se i na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

U govoru, koji je održao u Katedrali, Papa je rekao da se kardinal Alojzije Stepinac znao oduprijeti svakom totalitarizmu, te ustvrdio da je „u vrijeme nacističke i fašističke diktature bio branitelj židova, pravoslavaca i svih progonjenih.“

Dok je razdoblje Drugog svjetskog rata i Kardinalovu ulogu tim vremenima spomenuo tek uzgredno, Papa je znatno više prostora posvetio razdoblju komunizma. Kazao je kako Stepinčevo mučeništvo „označava vrhunac nasilja protiv crkve tijekom užasnog razdoblja komunističkog progona. Hrvatski katolici, a posebno kler,“ ustvrdio je Benedikt XVI, „bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja koji su išli za tim da razore Katoličku crvku počevši od njezinog najvišeg mjesnog autoriteta.“

Zanimljivo je da je hrvatska biskupska konferencija Papin posjet shvatila i kao ohrabrenje da glasno zatraži zabranu abortusa u Hrvatskoj koji je legaliziran još 1976. Biskup Krčki Valter Župan je zahvaljujući Papi na zagrebačkom hipodromu u ime crkve, pred okupljenim vjernicima i predstavnicima državnog vrha, zatražio zabranu abortusa, a taj je zahtjev, u sinoćnjem gostovanju na HRT-u, ponovio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić.

Zagreb je dva dana proveo pod dosad rijetko viđenim mjerama sigurnosti, uz ograničenja javnog i automobilskog prometa po širem središtu grada.

Najutjecajniji javni medij u Hrvatskoj, Hrvatska radio-televizija, dvodnevni program u potpunosti je posvetila Papinu posjetu izvještavajući o svakom njegovom koraku.

IZVOR

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code