OŠTEĆEN SPOMENIK HOSOVCIMA U SPLITU

OŠTEĆEN SPOMENIK HOSOVCIMA U SPLITU

19. rujna, 2014.

9 BOJNA ZA WEB Custom

Hrvatska stranka prava najoštrije osuđuje  vandalski čin  oštećenje spomenika  IX. bojni HOS-a u Ulici Ruđera Boškovića u Splitu.

Čin je to kojeg se trebaju  posramiti  i počinitelji i  svi mi koji imamo takve u svojoj sredini. Oštetiti Spomenik koji je posvećen  IX. bojni HOS-a kroz koju je prošlo više od 2.500 ratnika, čijih je 46 pripadnika položilo svoje živote za Domovinu, a oko 300 ih  ranjeno, može samo bolestan um i provokator zadojen mržnjom prema svemu Hrvatskom.

Od nadležnih  državnih institucija (MUP- a i DORH-a) očekujemo da se počinitelji što hitnije pronađu, uhite i primjereno kazne kako nikome i nikada  u Hrvatskoj ne bi palo na pamet ponovno počiniti devastaciju bilo kojeg spomenika iz Domovinskog rata.

Također tražimo da nadležne   gradske službe grada Splita u suradnji sa stručnjacima spomenik IX bojni HOS-a vrate u prvobitno stanje.

Povjerenstvo za branitelje HSP-a
Mirko Čondić, predsjednik. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Ujka Ivo
    #1 Ujka Ivo 20 rujna, 2014, 05:54

    Kod stranih stručnjaka za složenost Dioklecijanovog Sacrum Palatiuma, a posebno pak Apadane (tobože mauzoleja) mogu se vidjeti netaknuti dvostruki kapiteli nad stupovima koji drže unutrašnju strukturu te velebne građevine.prototipa ilirskog gradjevinarstva iz kojeg je izravno proiziša višestoljtna, mada daleko skromnija, gradjevinarska tradicija nazvana ‘Hrvatska predromanika’. Valja uočiti u bazi gornjeg dijela dvostrukog kapitela Apadane – TROPLET u savršenoj funkcionalnoj ulozi. Taj troplet je poveznica kasne ilirske Antike i Predromanike, a time i simbol koji označava stalnost naše plastične simbolike. Oskrnatvitelji su krvlju polili te troplete HOS-a i time posvetili u splitu i produžnu vezi tropleta u zadnje dvjije tisuće godina. Izrodi i izdajnici teško podnose povijesni poraz, ali će, poput madžarona, ostati prezreni, dok će se sve njihove žrtve u memoriji naše časne nacije naći kao – miljokazi pobjedničke epopeje Domovinskog rata – pobjedničkog oružanog otpora izdajnicima.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code