OSTALA JE JOŠ GLATKA RATIFIKACIJA

OSTALA JE JOŠ GLATKA RATIFIKACIJA

23. siječnja, 2012.

CROATIA-EU

Što su svjetski mediji  javili  o rezultatu referonduma

Priredio: Franjo Dobrović

Sve svjetske agencije u nedjelju navečer javljaju o pozitivnom ishodu referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ističući zadovoljstvo hrvatskog državnog vrha odlukom građana Republike Hrvatske.
– Zadovoljstvo vlada u nedjelju navečer zbog jasnog rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u EU, javlja austrijska novinska agencija APA dodajući da su ‘trojica predsjednika’ (Ivo Josipović, Boris Šprem i Zoran Milanović) u Hrvatskome saboru zajedno nazdravila šampanjcem.
Agencije donose i izjave hrvatskog državnog vrha o ‘velikom danu za hrvatski narod’.
– Hrvati su rekli ‘da’ za ulazak njihove zemlje u EU, ali izlazak na referendum nije bio velik, piše francuska novinska agencija France presse.
– Nakon Slovenije, Hrvatska će biti druga od šest bivših jugoslavenskih republika koja će ući u EU, a time se otvara i perspektiva za ulazak svih zemalja zapadnog Balkana, dodaje AFP.
– Hrvatska je u nedjelju glasala za ulazak u EU, piše britanska novinska agencija Reuters, koja također prenosi izjave hrvatskih čelnika. Britanska agencija podsjeća da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. trebala postati 28. članica Unije.
Vijest o hrvatskom ‘da’ za EU prenijele su i slovenska novinska agencija STA, kao i druge agencije iz regije.

KAJ VELE NA DEUTCHE WELLE

Deutche Welle, redkcija na hrvatskom odmah u noći nakon referenduma objavila je poduži tekst koji prenosimo u cijelosti.Europska je unija pozdravila ishod:

„Pozdravljamo pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Ovim glasovanjem hrvatski su građani dali snažniju potporu europskoj integraciji, čestitamo Hrvatskoj i njezinu narodu na njihovu izboru. Članstvo u Europskoj uniji otvorit će im nove prilike i pridonijeti osiguranju stabilnosti i prosperiteta njihove zemlje“, stoji u priopćenju i poruci predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja.
U priopćenju koje je objavljeno u nedjelju navečer (22.1.) u 22.30 sati dodaje se da hrvatska vlada „s mandatom naroda sada može dovršiti preostale pripreme za članstvo“.
Barroso i Van Rompuy su izrazili veselje zbog „glatke ratifikacije u hrvatskom parlamentu kao i uskoro u svim parlamentima zemalja članica Europske unije, kako bi 1. srpnja 2013.godine Hrvatska postala 28. članica Europske unije“.
I Barroso i Van Rompuy, dva čelna čovjeka dviju europskih institucija, Europske komisije i Vijeća, dodaju kako skoro pristupanje Hrvatske šalje i snažnu poruku cijeloj jugoistočnoj Europi.
Prema završnim riječima Barrosova i Van Rompuyjeva priopćenja, „hrvatsko pristupanje pokazuje da je uz političku hrabrost i odlučne reforme članstvo u Europskoj uniji dostupno“. Barroso i Van Rompuy zaključuju riječima: „Pozitivno glasovanje dobra je vijest za Hrvatsku, dobra je vijest za regiju i dobra je vijest za Europu“.
Među prvim političkim strankama iz Europskog parlamenta reagirali su zeleni. U ime europskih zelenih u priopćenju je njemačka zastupnica Franziska Brantner poručila da su se Hrvatski birači jasno izjasnili za europsku budućnost svoje zemlje. Brantner smatra da će rezultat referenduma ojačati modernističke snage i u susjednim zemljama te da će pridonijeti stabilizaciji regije.
Brantner je mišljenja da je javna rasprava u proteklih nekoliko tjedana oko ulaska Hrvatske u EU bila dobra i da je osnažila demokratski legitimitet pristipnog procesa. Brantner je rekla da je šteta što se hrvatska vlada odlučila održati referendum u tako kratkom roku tako da javnost nije imala prostora za raspravu u onakvoj širini kakva je bila potrebna. Zbog toga je, nastavlja Brantner, vrlo važno da se započete reforme vezane uz EU nastave na još transparentniji način i uz još veće sudjelovanje civilnog društva.

REFERENDUM KAO KATALIZATOR

„Za hrvatsku vladu rezultat bi trebao biti katalizator za još bržu provedbu preostalih reformi, posebice na području reforme pravosuđa, reforme vezane uz antikorupcijske mjere, zaštitu manjina i domaće procesuriranje ratnih zločina“, naglasila je Brantner i dodala kako će europski zeleni i dlaje od Europske komisije i Europskog parlamenta tražiti temeljiti monitoring hrvatskog procesa reformi.
Hrvatska zajednica u Bruxellesu koja je iz dana u dan sve brojnija, jer se sve više hrvatskih građana zapošljava u europskim institucijama, proslavila je u Bruxellesu sa svojim europskim prijateljima pozitivan ishod referendum i time uklanjanje posljednje prepreke na putu do članstva, jer u Bruxellesu nitko ne očekuje probleme kod preostale ratifikacije ugovora o pristupanju u nacionalnim parlamenata 27 zemalja članica.

SLAB ODAZIV U BiH

Agencija Fena javlja o slabom odazivu birača u Bi H. “Do 16.00 sati na 24 biračka mjesta u Bosni i Hercegovini ukupno je izašlo oko 4.800 birača koji danas glasuju na referendumu o pristupanju Republike Hrvatske  Evropskoj uniji, potvrdila je Feni  koordinatorica za provedbu referenduma o pristupanju RH Evropskoj uniji u BiH Marijana Mikulić.

Ona je naglasila da je u Sarajevu izašlo oko 1.000 birača, u Mostaru oko 3.000, Banjoj Luci oko 280 i u Tuzli oko 500 birača.

“Glasanje na svim biračkim mjestima protiče bez problema. Očekujemo da u 19 sati zatvarimo biračka mjesta, a nakon toga će Državna izborna komisija objaviti rezultate”, kazala je Mikulić.

Pravo sudjelovanja na referendumu imaju 263.703 hrvatska državljana s prebivalištem na području BiH. “ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code