OSNUJTE PUČKE KUHINJE I U MANJIM SREDINAMA

OSNUJTE PUČKE KUHINJE I U MANJIM SREDINAMA

1. svibnja, 2013.

 

Apostoli pucka kuhinja 4

HHO upozorava na dramatičan razvoj socijalne situacije u Hrvatskoj

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) svim građanima Republike Hrvatske čestita 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. Izvršni odbor HHO-a ovom prilikom želi upozoriti na dramatičan razvoj socijalne situacije u Hrvatskoj. Posebno izražavamo svoju zabrinutost zbog činjenice da beskrupuloznim, nerijetko čak i rješenjima na rubu zakona, ponekad i izvan njega, desetine obitelji svakodnevno ostaju bez krova nad glavom, a stotine, pa i tisuće, bez osnovnih sredstava za život. Pritom se sve ovo zbiva pred očima pravosudnih institucija i drugih segmenata vlasti ove države. One kao da su gluhe i slijepe za sva ta dramatična događanja i prekoračenja ovlasti, koja katkad graniče s mafijaškim postupcima.

Broj građana RH koji žive na rubu gladi dramatično raste, a hrvatska država ne osigurava im ni najosnovnije uvjete za „puko preživljavanje“. Postojeće pučke kuhinje, koje uglavnom vode Caritas, Crveni križ i Merhamet, smještene su najčešće u većim gradovima i sve teže podmiruju potrebe naših gladnih sugrađana. Prema pedantnim tvrdnjama europskih statističara, u Hrvatskoj oko milijun i pol građana živi u siromaštvu. Na udaru ovog „socijalnog tsunamija“, posebno su građani RH koji žive u „provinciji“, u malim gradovima ili većim naseljima. U njima uopće nema pučkih kuhinja, a tamošnji Crveni križ, Caritas i druge humanitarne organizacije, muku muče s financijskim sredstvima.

HHO-u se svakodnevno obračaju osobe tražeći pomoć zbog svog socijalnog stanja. U pojedinim selima, prema dopisima koje dobivamo, čak 60% stanovnika su umirovljenici, koji zbog komplicirane politike socijalne pomoći ne mogu ostvariti pravo na socijalnu pomoć, a žive na rubu gladi. HHO stoga apelira na imućnije građane naše države da intenzivnije pomognu humanitarnim organizacijama i institucijama koje pružaju socijalnu pomoć ili održavaju pučke kuhinje.

IO HHO-a poziva Vladu RH, a posebno Ministarstvo socijalne politike i mladih, da pojačaju napore u skrbi za osnovna ljudska prava svojih građana, a koji su ovoga trenutka u dramatičnoj situaciji „pukog preživljavanja“, te da u suradnji s postojećim humanitarnim organizacijama, a možda i sami, osnuju i podupru barem pokretanje pučkih kuhinja, posebno u malim sredinama, po uzoru na druge europske zemlje. Prije nekoliko godina, administracija američkog predsjednika Obame prepoznala je probleme nadolazeće krize, pa je iz državnog proračuna izdvojila čak 60 milijardi dolara kako bi ublažila njene negativne socijalne i ekonomske učinke.

Hrvatska je ustavno definirana kao „demokratska i socijalna država“, a u čl. 49. zapisano je da „država brine o socijalnom blagostanju građana“. Svi međunarodni dokumenti, uključujući i europsku konvenciju o ljudskim pravima, naglašavaju socijalna prava kao temeljna ljudska prava, pri čemu se izričito ističe dužnost države da brine o „pukom preživljavanju“ građana.

Svjesni smo činjenice da Hrvatska ima velike financijske probleme, ali ne takve da ne bi mogla pronaći načina i sredstava, uključujući i one iz fondova EU, kojima bi se ublažili dramatični učinci galopirajuće gospodarske i socijalne krize. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code