OSNOVATI CENTAR ZA MLADE

OSNOVATI CENTAR ZA MLADE

2. svibnja, 2014.

 

Inova 2012 01 velika Custom

10 točaka za smanjivanje nezaposlenosti mladih

 

Tekst: stranka ZA GRAD

Povodom Praznika rada, stranka ZA GRAD izradila je plan od 10 točaka za strukturno saniranje problema nezaposlenosti mladih te predlaže mjere za ublažavanje posljedica loših socio-ekonomskih prilika za mlade u Zagrebu i Hrvatskoj. 

Mogućnosti za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj, kao i prilika za njihovo socio-ekonomsko osamostaljivanje, pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec. Nakon Španjolske i Grčke, Hrvati su sa stopom od 50 % treći po nezaposlenosti mladih u Europi. No, ovo nije problem samo države i njene ekonomije, već se problem ogleda i u osobnom razvoju mladih.

JEDAN OD PRIORITETA

U takvoj lošoj situaciji glavni grad Zagreb još uvijek nema Gradski program za mlade koji bi trebao služiti kao temelj javne politike za mlade.

“Potpuno je nevjerojatno da glavni grad jedne države ovako nestrukturirano ‘brine’ o mladima. Odluke koje se donose nemaju zajednički nazivnik, pa samim time ne pridonose poboljšavanju statusa mladih,” izjavila je Kristina Lauš iz stranke ZA GRAD.

Grad Zagreb, kako objašnjavaju u stranci ZA GRAD, treba ponuditi nove modele za rješavanje nezaposlenosti mladih. Iako je 2011. godine Grad supotpisao Sporazum o lokalnom partnerstvu za zapošljavanje u kojem je poticanje zapošljavanja mladih jedan od prioriteta, provedba Sporazuma je manjkava. Grad Zagreb se nije istaknuo u njegovoj implementaciji te je na začelju liste gradova koji se ističu provedbom sličnih mjera.

Slijedom navedenoga, stranka ZA GRAD donosi prijedlog 10 mjera nužnih za kvalitetan razvoj mladih i njihovo učinkovitije pozicioniranje na tržištu rada:

1. Potrebno je ostvariti suradnju između srednjih strukovnih škola i gradskih poduzeća koja bi mladima omogućila praktičnu primjenu stečenih znanja, odnosno stvoriti partnerstvo s obrtnicima.

2. Predlažemo uvođenje gradske Garancije za mlade, po uzoru na škotski Glasgow, koja bi definirala mjere zapošljavanja mladih te pomogla anulirati neizvjesnost mladih vezanih za zapošljavanje nakon izlaska iz obrazovnih institucija.

3. Modeli poticanja samozapošljavanja i poticanja poduzetništva trebaju se temeljiti na jasnim pokazateljima potreba Grada Zagreba.

4. Mjere poticanja zapošljavanja ne bi trebale biti namijenjene javnim, gradskim i državnim tijelima, već bi se trebao stvoriti širi krug korisnika istih.

EDUKATIVNI SADRŽAJI

5. Inzistiramo na donošenju Gradskog programa djelovanja za mlade u kojem bi bili definirani strateški prioriteti za afirmaciju mladih u Gradu Zagrebu te jasno podijeljene ovlasti za razvoj mladih Zagreba među gradskim tijelima.

7. Važno je što prije osnovati Centar za mlade kao mjesto namijenjeno za edukativne sadržaje koji bi povećali kvalitetu življenja mladih u Zagrebu.

8. Predlažemo akcijsko istraživanje potreba mladih s obzirom na gradske četvrti kao temelj javne politike za mlade koja će biti responzivna, učinkovita i djelotvorna.

9. Sugeriramo poticanje dijaloga između gradskih tijela, savjeta mladih i samih mladih o stvaranju prepoznatljivog branda Zagreba koji bi trebao privući mlade i ponuditi im grad kao platformu za izražavanje kreativnosti i potencijala.

10. Očekujemo kvalitetnu pripremu projekata Grada Zagreba za europske natječaje/fondove koji bi u sebi sadržavali komponentu zapošljavanja mladih i ulaganja u mehanizme za ostvarivanje njihove dobrobiti. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. ah zalosti
    #1 ah zalosti 8 svibnja, 2014, 11:03

    pa zar te hebene hrvatske visokoskolske institucije nisu u stanju obrazovati i odgojiti mlade ljude i usmjeriti ih na rjesavanje problema u vlastitoj zemlji i tu uciniti zivot boljim i ljepsim, nego kako otici u unozemsvo i biti tudje sluge. Ja ne zivim dugo vani i mogu vam reci da jebem tu srecu da se mogu najesti, kupiti auto i nekakvu kucu na kredit, kad se osjecam kao da zivim na nekoj drugoj, meni stranoj planeti

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code