ODKUKURIKAO  KUKURIKU

ODKUKURIKAO KUKURIKU

16. prosinca, 2012.

ktUFs

 

Nova kolacija će se zvati HDZSDP ili SDPHDZ

 

Komentira: Saša Radović

Oliver Grbić počastio je svekoliki hrvatski puk s dvije afere, takozvane OLIVERGATE 1. i OLIVERGATE 2. Prva afera je seksualne naravi ili bolje reći ljubavna priča s Dijanom Čuljak, a ova druga, OLIVERGATE 2. poslužila je objema posrnulim, najvećim hrvatskim strankama. 

SDP je zbog nesposobne Vlade izgubio kredibilitet hrvatskog puka. HDZ se utapa u ljepljivoj kaljuži kriminala, korupcije i ratnog profiterstva i panično hvata posljednje atome zraka s ozbiljnom prijetnjom da zauvijek potone.

I Milanoviću i Karamarku potrebna je hitna pomoć, transfuzija bilo kakve, pa i bolesne krvi. I vladajućoj vrhuški i takozvanoj „oporbi“ rješenje egzistencije u zajedničkom je marketingu i konstantnoj proizvodnji spinova. Nismo previše bistar narod – dokazali smo to tmurnom današnjicom – postali smo najbolje tržište za prevarante svih vrsta i spin doktora. Od „kruha i igara“ ostale su nam samo igre.

Nedavna masovna zabava puka i odvlačenje pozornosti od trule svakidašnjice bio je vješt spin o porezu na nekretnine i o „svađama“ u Kukuriku koaliciji. I sada slijedi OLIVERGATE 2., prilično proziran, ali za neuki puk – učinkovit spin!

ZLI NOVINARI

JAVNOST se zabavlja „izlistima“. Vješti spin-doktori još su jednom dokazali da mogu manipulirati pukom čak i neinteresantnim prisluškivanjima telefonskih razgovora koji nisu polučili nikakav rezultat. Javna i ostala TV, novine, radio postaje i šuškanje po kafićima puni su „listinga” i priča tko je koga prisluškivao. U priglupom scenariju farse „koja život znači za naciju“ glavne uloge imaju; Oliver Grbić glumi zlog policajca, Mladen Bajić dobrog zaštitnika svekolikog građanstva, a osam novinara „Snjeguljicu i sedam patuljaka“. U backgroundu je moćni i nepotkupljivi USKOK, institucija koja, tu i tamo, proda po koju informaciju zlim novinarima.

Iza kulisa, zadovoljno trljaju ruke predsjednici SDP-a i HDZ-a. Dobro izveden igrokaz osigurava trajanje uzdrmanog mandata Vlade i drži umirući HDZ na aparatima za disanje. Nazire se svjetla budućnost, izlazak iz svih kriza. Milanović priča o nekom svjetlu na kraju tunela. Vjerojatno ne misli na tunel nego na luksuzni barokni ambijent gdje bi se uz svjetlo svijeća na stolovima i obvezni šampanjac mogla dogovoriti najveća koalicija u Hrvata. Dogovorile bi se nove pretvorbe i nove privatizacije. Ne znamo kako bi se zvala nova koalicija, ali skraćenica bi bila SDPHDZ – ili HDZSDP! Kukuriku je odkukurirao.

Svaki novi spin ima i pozadinu. U ovom slučaju u igri je zamagljivanje podatka o prelasku granice od 350.000 nezaposlenih, ali i odbacivanje prijedloga da se Vladi i ministrima skine neki postotak plaća. Ovo drugo, prijedlog o smanjenju plaća, unijelo je paniku u Gornjem gradu i smrknuta lica ministara. Linić kaže da smanjivanje enormnih primanja visokih dužnosnika ne bi koristilo proračunu. O moralu naš novi „Prvi potpredsjednik“ nema pojma, baš kao što nije imao ni onaj bahati, bivši „Prvi potpredsjednik“.

USKOĆKE TAJNE

Novi spin o „izlistima“ ima bogat scenarij i mnoštvo sporednih uloga. Mediji zdušno serviraju detalje. Indeks je prvi objavio sadržaj policijskog izvješća o curenju uskočkih iskaza u medije, dok je to za javnost bilo tajna. Iako se u temi zapostavlja zajednički pečat SDP-a  i HDZ-a, sudionici su vezani pupčanom vrpcom. Između njih lavira nestranački, Mladen Bajić, čovjek svih stranaka i sistema. Zalog njegove dugovječnosti bespogovorna je zaštita bogatih i moćnih.

U igrokazu je Grbićeva policija povezala Bajića s nekoliko novinara koji su objavljivali uskočke tajne. Učinjeno je to po nalogu samog tužilaštva u studenom 2011., na kraju mandata bivše vlade, za neku buduću upravu MUP-a. Najgluplje je od svega što učinaka nikakvih nije ni bilo, policija nije ništa otkrila ni objavila, a novinari do jučer nisu ni znali za policijske provjere. Tresla se brda – rodio se miš! Nikome ništa, ali tjedan dana TV i tisak pršte od žutila. Spin je uspio! Premošteno je tmurno vrijeme tmurnih perspektiva do svetkovina, do Božića i Nove Godine. A onda ćemo slaviti!
Posljednji OLIVERGATE 2. o curenju informacija i prisluškivanjima zapravo i nije afera, pa ni neuobičajen događaj. Slično nam se događa godinama, nešto intenzivnije u posljednje vrijeme. TV i novine redovito su pune informacija koje nisu procurile – nego se prolile iz korumpiranih hrvatskih institucija pravosuđa. Prečesto se u tisku objavljuju podaci iz DORH-a ili iz sudova – koji prejudiciraju presude. Prečesto sudska rješenja prije dopiru do medija nego do optuženika i njihovih odvjetnika.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Snjegović
    #1 Snjegović 16 prosinca, 2012, 16:30

    Šteta što autor ne nudi više pikanterija u aferi pod nazivom OLIVERGATE. Recimo, npr. konfekcijski broj haltera glave glumice…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code