ODBOJKAŠI OPET U VISOKOM DRUŠTVU

ODBOJKAŠI OPET U VISOKOM DRUŠTVU

6. srpnja, 2013.

Odbojka Turska-GT

Ekskluzivno iz Mogileva u Bjelorusiji

 

Napisala: Melita Lochert

Fotografija: Zlatan Kovač

Hvatska odbojkaška reprezentacija pobijedila je Izrael 3:0 (25:23, 21:10, 21:14). Prvog dana četvrtog turnira Europske lige u bjeloruskom Mogilevu već je  osiguala nastup u Final Fouru. Pobjedom nad Izraelom hrvatska seniorska reprezentacija otklonila je svaku moguću kalkulaciju o tome tko će iz skupine C Europske lige sudjelovati na Final Fouru.

DOMINACIJA U DRUGOM SETU

Ekipa Igora Šimunčića koja je na mala vrata ušla u Europsku ligu, od koje nitko nije ništa očekivao,  niti je se itko posebno pribojavao, osigurala je nastup među četiri najbolje ekipe Europske lige.
Hrvatska je ušla u meč odlučna da odmah sve riješi, najavljivalo se to posljedenjih dana iako ih uvjeti koji su ih dočekali u hotelu Mogilev nisu mazili. Početna  šestorka Tsimafei Žukovski, Matija Sabljak, Darko Nojić, Ivan Raič, Goran Išek i libero Sven Šarčević  za četiri su minute nanaizali 5:1. Izraelski izbornik Ben Netzer uspjeva zaustaviti hrvatski niz time outom, a Igor Šimunčić ubacuje u igru Frana Peterlina. Zavaljujući uglavnom lošem servisu s hrvatske strane početna razlika se topi, pa u 21 minuti Izrael ima +1.  Do samog kraja seta, bod razlika šeće s jedne na drugu starnu mreže. Na 23:23,  Peterlin poentira za vodstvo, a onda odličnom akcijom Hrvatska uzima prvi set 25:23.
Kao i na prethodnim turnirima u drugom setu hrvatski reprezentativci dominiraju i ponizuju protivnika. Set otvaraju sa 6:0, što se uz odlične servise kapetana Žukovskog povečava na 9:1. Darko Nojić upisuje as servis te na tehnički time out Hrvatska odlazi sa 12:3.  Do kraja seta naša reprezentacija igra koncentrirano i uvjerljivo, pa je i rezultat takav, 21:10.
U trećem setu bilo je oscilacija u koncentraciji, naš servis išao je isključivo na Ohana koji ga je bez problema  hvatao, ali kad radi blok Žukovski – Ćosić, Raičeva dijagonala, Peterlinov i Šarčevićev prijem, Ćosićevo zakucavanje, kad Matija Sabljak servira as i kad sve to još zdušno prati navijanje svih ostalih, onda našoj reprezentaciji ne može ništa Izrael, ali ni mnogi drugi. 21:14  za treći set, ali i 3:0 protiv Izraela, te miran put u Marmaris na završnicu Europske lige.
– Da mi je netko kad smo krenuli u Europsku ligu rekao da ćemo dvije utakmice prije kraja osigurati Final Four naravno da mu ne bih vjerovao – iskren je bio izbornik Šimunčić.
– Mirno, tiho i ponizno ušli smo u natjecanje i ovo nam je nagrada, ali i još jedna prilika da vidimo koliko vrijedimo. Nema ništa bolje za jednu reprezentaciju od toga.

TOP TEMA

Nastupom u Europskoj ligi hrvatska reprezentacija svakako je privukla pažnju. Trenutno je upravo ta reprezentacija top tema europskih odbojkaških krugova.
– Što više pobjeda, to više pažnje protivnika. Bili smo svjesni da rastemo iz utakmice u utakmicu, no limite ove reprezentacije ćemo vidjeti kad krenemo gubiti. Ovo je ponovno ulaz u visoko društvo, a ova generacija uz još neka pojačanja ima izgleda da bude dio tog društva.
Ivan Raič, pokazao je to posebno nastup u Europskoj ligi, izrastao je u velikog igrača. Ni on, kao ni mnogi nije puno očekivao od nastupa u ovom natjecanju.
– Kad smo 1.svibnja  krenuli nitko nije ništa očekivao, posebno ne ovakav rezultat. Stabilna smo ekipa s timskim duhom i osobno me iznenadila činjenica da se uopće nije osjetio odlazak Galića i Zimakijevića. Danas  smo osjećali malo pritisak. Sad smo sretni, mirno čekamo druge dvije tekme – raspoloženo je rezimirala hrvatska šestica.

RAT OD PRVOG POENA

 Hrvatska seniorska reprezentacija nastupom u Europskoj ligi pokazala kako se gine za reprezentaciju. Izbornik Igor Šimunčić odlično je pripremio taktiku, svi su odradili zadatak.
– Gledao bih to sa strožeg aspekta, pa bih rekao da je končano odigrali ono što možemo. U ovoj utakmici je sve izboreno, bio je to rat od prvog poena – izjavio je Šimunčić.
Iako je klupa kratka, uvijek se nađe neko iznenađenje na koje protivnik ne računa.
– Reprezentacija je mjesto gdje se zaslužilo doći. Nitko nije ovdje slučajno i radimo svojevrstan pritisak na igrače da pokažu zašto su ovdje. Pokušavamo razumjeti jedni druge, znati kakve su nam navike i što jedni od drugih možemo očekivati.
Ciljevi koji su postavljeni su ostvareni.
– Cilj je bio plasman na Final Four. Do ovog nas je dovelo to što gledamo utakmicu, po utakmicu. Jedini puta kada smo pogriješili i gledali previše unaprijed bio je u Rovinju i tada smo izgubili. Fran Petarlin najavljuje da od njega možemo očekivati još i bolja izdanja.
– Mislim da sam dobro odigrao, ali mogu ja i bolje.
A otkrio je i tajnu uspjeha ekipe:
– Na terenu je opuštena atmosfera, svi se bodrimo međusobno.
Osim na terenu, reprezentativci su i vrsni pjevači. Odličan dan završili su uz „Sretan ti rođendan“ povodom 18. rođendana Nikole Ščerbakova. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code