OBNOVA VERBALNOG DELIKTA

OBNOVA VERBALNOG DELIKTA

18. ožujka, 2013.

zdravko-mamic-zao-mi-je-sto 35905

Izjava HHO-a

Piše: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora

Izjava Zdravka Mamića, člana Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Izvršnog direktora GNK Dinamo, koja je dana na radiju Soundset Plavi radio u petak 15. ožujka 2013. ujutro u 8 i 30 sati, izazvala je s pravom veliku pažnju hrvatske javnosti. Osim toga, polučila je i iniciranje kaznenog postupka za širenje međunacionalne mržnje od strana Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH-a). Radi se o izjavi u kojoj je Z. Mamić grubim govorom iz mržnje izvrijeđao ministra znanosti prosvjete i športa u RH Željka Jovanovića samo zbog činjenice da je on pripadnik srpske manjine u RH. Sama izjava (dostavljamo je u privitku prema izvorniku sa Soundset Plavog radija), nastavak je međusobnog vrijeđanja između ministra Jovanovića i nogometnih institucija i pojedinaca. Sve je počelo kada je ministar Jovanović na početku mandata HNS nazvao močvarom koju treba isušiti, potom je poručio čelnicima HNS-a i Z. Mamiću da si mogu pljunuti u lice kada se pogledaju u ogledalo, pa sve do toga da je hrvatski nogomet i ligu nazvao životinjskom farmom. O hrvatskom nogometu govorio je kao o leglu kriminala i mafije, a posebno je u svojim nastupima bio fiksiran na osobu Z. Mamića, prijeteći da će ga na svaki način ukloniti iz nogometa. Ovakav nastup ministra Jovanovića HHO je u prethodnim izjavama označio kao miješanje politike u šport što je neprihvatljivo. Z. Mamić nije ostao dužan Ž. Jovanoviću i ta je spirala mržnje kulminirala Mamićevom izjavom koja je prenesena u većini medija, ali necjelovito, sa istrgnutim dijelovima, kako bi se što više pojačao dojam o govoru mržnje.

KRŠENJE USTAVNIH NAČELA O JEDNAKOSTI

Naglašavamo da u slučaju međusobnog „obračuna“ na relaciji Jovanović-Mamić i obrnuto, vrijede drugačija načela od onih koja vrijede za obične građane. Naime, radi se o službenim osobama, i to Vlade RH i Hrvatskog nogometnog saveza, za koje vrijede stroži kriteriji i veća odgovornost s obzirom na utjecaj koji njihove riječi i postupci imaju na javnost.

Neprihvatljiva je Mamićeva izjava u kojoj govori kako Jovanović „ jednostavno ima krvna zrnca u sebi koja pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko i to je njegov osobni problem“ kao i dio izjave u kojoj govori „zamislite da čovjek koji Srbin, i čovjek koji nikad u životu nije radio u znanosti, u prosvjeti, u športu osim što je bio dizač tegova. On je ministar tako najvažnijeg resora u državi, jer znanost, prosvjeta, školstvo, đaci, sportaši, to je de facto svaki čovjek Hrvatske je u tome i onda daš to takvom čovjeku, bez ikakvog iskustva i sa takvom jednom hrvatomržnjom.” (Transkript je sačinio HHO prema snimci sa radio postaje Soundset Plavi radio, dostupnoj na You Tube) Ona je klasičan primjer govora iz mržnje prema pojedincu zato što je pripadnik manjinskog(srpskog) naroda, što bi ga trebalo unaprijed diskvalificirati. Ova izjava je protivna svim međunarodnim standardima, kako sportskim, tako i civilizacijskim. Ona u osnovi predstavlja i kršenje ustavnih načela o jednakosti svih građana bez obzira na vjeru, spol i nacionalnost. Izjava je jedna u nizu od brojnih rasističkih izjava mržnje kao i govora iz mržnje, koje svakodnevno slušamo na hrvatskim nogometnim stadionima, a koji su usmjereni prema srpskoj i romskoj nacionalnoj manjini, protiv te protiv homoseksualnih skupina i pojedinaca koje se stigmatizira rasističkim govorom. Žalosna je činjenica da je Z. Mamić podlegao toj retorici s obzirom na činjenicu da upravo on kao pojedinac bio najčešća meta govora iz mržnje na stadionima. Samo sedam dana ranije, Bad Blue Boysi su Mamiću skandirali „Mamiću Cigane“ i „Zdravko Mamić srpsko kopile“.

IO HHO upozorava da u našoj javnosti ne postoji pravi senzibilitet za slobodu govora te je uvijek isticao svoje načelo da je protiv kriminalizacije klevete, pa i govora iz mržnje, i to stoga jer se ne želimo vratiti u razdoblje kada su vlasti određivale što se smije, a što ne smije govoriti, te što je verbalni delikt, a što nije. Često je važnije dopustiti slobodu koja se zlorabi nego kliznuti u diktaturu. U tom kontekstu, HHO je zgrožen činjenicom da dvojica novinara, koja su i u vrijeme komunističke diktature pisali tekstove nakon kojih je uslijedio politički i kazneni progon osoba o kojima su pisali (D. Butković i D. Hedl), i danas traže povratak istog političkog modela.

IO HHO-a pozdravlja promptnu reakciju Hrvatskog nogometnog saveza koji je u izjavi od petka osudio Mamićev nastup kao protivan športskim principima te je odlučio pokrenuti disciplinski postupak protiv Z. Mamića zbog kršenja kodeksa HNS-a.

NEDOPUSTIV POSTUPAK PROGONA

Međutim, IOHHO-a drži neprimjerenim izjave političara dane u trenutku pokretanja kaznenog postupka protiv Zdravka Mamića, od strane DORH-a budući se time vrši pritisak na pravosudne dužnosnike s ciljem pokretanja sudskog postupka.

Način pokretanja postupka protiv Z. Mamića baca sjenu na postupak u cjelini budući je Z. Mamića iz prostorija GNK Dinamo u petak u 16:00 sati na „obavijesni razgovor“ privelo čak 6 policajaca u više vozila, kao da se radi o najtežem kaznenom djelu što je u suprotnosti sa načinom na koji se građanin za ovakva djela poziva na obavijesni razgovor. Policija je Z. Mamića zadržala u 24-satnom pritvoru, nakon čega je saslušan u DORH-u. Dežurna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu odbila je zahtjev DORH-a da se Mamiću odredi pritvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. Da je sud prihvatio ovaj zahtjev DORH-a Z. Mamić mogao je biti pušten uz kauciju, što predviđa novi ZKP. Ako ne bi imao novaca za kauciju slijedom pravne logike morao bi ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude.

BEZ REAKCIJA NA STALNO VRIJEĐANJE MAMIĆA

Ostajući u potpunosti pri osudi sadržaja izjave Z. Mamića usmjerene protiv Ž. Jovanovića, Odbor želi upozoriti da način na koji su državni organi inicirali ovaj postupak, predstavlja presedan u novijoj hrvatskoj povijesti i da se u načinu iniciranja sudskog progona vidi i pokušaj obnove kaznenog djela verbalnog delikta iz vremena komunističke diktature. U prilog ovoj tezi  govori i činjenica da je ovo prvi sudski postupak za kazneno djelo širenja nacionalne mržnje na temelju izgovorene riječi koji je pokrenut po službenoj dužnosti od pada komunizma.

Također, primjećujemo da hrvatske institucije vlasti nisu na isti način reagirale na bezbrojne pojedinačne govore mržnje i govor iz mržnje izgovorene s najviših razina vlasti, od Hrvatskog sabora do običnih građana. Ni državne institucije, zadužene za progon kaznenog djela šovinizma, rasizma i drugih oblika govora mržnje i iz mržnje nisu reagirale na šovinističke i rasističke ispade koje svakodnevno vidimo na našim nogometnim stadionima.

Cinično je i paradoksalno da u trenutku dok sud odlučuje o pritvoru za Z. Mamića, u Vinkovcima na utakmici između HNK Cibalie i NK Rijeke, navijačke skupine – Ultrasi (Cibalija) i Armada (Rijeka), ujedinjeni u iskazivanju mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, skandiraju: „Ubij, ubij (počinje Armada) – Srbina (odgovaraju Ultrasi)“, što se ponavljalo u nekoliko navrata, a najveći dio gledatelja to „sinkronizirano“ navijanje pozdravlja je aplauzima. Promptna reakcija predstavnika  MUP-a koji su kao statisti sve to gledali i slušali izostala je, što je uobičajeno u ovakvim prilikama, kao što je izostala i reakcija suca i organizatora utakmice. I dok su se hrvatski mediji natjecali u tome tko će što više pisati o incidentu Z. Mamića o ovim događanjima nije izvijestio niti jedan medij.

Konačno, HHO je u svojih preko stotinu izvještaja sa utakmica hrvatske reprezentacije, međunarodnih utakmica hrvatskih klubova i klubova Prve Hrvatske nogometne lige objavio svoja izviješća koji se mogu naći na našoj web stranici. U njima se nalaze opisi više desetina šovinističkih i rasističkih ispada navijačkih skupina na koje nitko nije reagirao. Skandiranje: „Ubij, ubij Srbina“, „Srbe na vrbe“, „Ajmo, ajmo ustaše“, „Za dom spremni“, „HNS pederi“, „Mamiću Cigane“ i slični, svakodnevna su pojava na našim nogometnim borilištima. O ovim incidentima hrvatski mediji ne pišu, a naši se izvještaji u načelu prešućuju. Ni športske institucije, niti vladine institucije i nevladine udruge, niti institucije vlasti zadužene za progon ove vrste kaznenih djela, nisu reagirale, iako Odbor redovito o događanjima na stadionima izvještava i njih i predstavnike međunarodnih institucija. Izostala je primjena postojećih zakona RH i međunarodnih obveza što sve više stvara klimu pogodnu za širenje ovakvog pogubnog govora.

IO HHO izražava nadu da će državne športske institucije konačno pokazati pravi senzibilitet prema problemu širenja rasizma, diskriminacije i nacionalne mržnje i svih oblika netolerancije kako na športskim borilištima tako i u društvu općenito.T


1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code