OBILJEŽAVANJE DANA RODA

OBILJEŽAVANJE DANA RODA

22. kolovoza, 2014.

rode FOTO

Dan roda obilježava se 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu već zbog suživota s čovjekom.

Tijekom  lipnja 2014. godine djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proveli su monitoring i prstenovanje bijele rode na području Zagrebačke županije. Prstenovanje su vodili licencirani prstenovači Hrvatske prstenovačke centrale. Ukupno je prstenovano 107 mladunaca na području Vrbovca, Male Ostrne i Ivanić-Grada te Donje Zdenčine i Donje Kupčine. Obilježene jedinke u budućnosti će se puno lakše moći pratiti, te će se na taj način znati kuda sele, gdje se hrane, gdje će se gnijezditi te na kraju, gdje i kako će završiti svoj život.

Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama.  Rode su dio identiteta hrvatskog sela.

Rekorderi ove godine s najvećim brojem roda su Vrbovec i Ivanić Grad među gradovima, te Dubrava i Klinča Sela od općina, a sela roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code