NOVOGODIŠNJI BEČKI KONCERTI U ZAGREBU I ŠIBENIKU

NOVOGODIŠNJI BEČKI KONCERTI U ZAGREBU I ŠIBENIKU

19. prosinca, 2012.

Beč novogodišnji koncert

Svečani koncerti po uzoru na slavni u Beču ove godine održat će se u šibenskom kazalištu 24.prosinca

i 27. prosinca u Grand dvorani Zagrebačkog hotela ARISTOS.  Program će izvest ‘ARTISTS ON GLOBE’ ansambl pod ravnanjem proslavljenog svjetskog violiniste Gorana Končara.

Kupci ulaznica dobit će na poklon grafiku akademskog slikara prof. Mate Jurkovića.

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije se smatra najpoznatijim novogodišnjim koncertom u cijelom svijetu. Prvi je Bečki novogodišnji koncert održan 31. prosinca 1939. godine, a njegov je program od samog početka posvećen djelima dinastije Strauss (Johann Strauss-otac, Johann Strauss-sin, Eduard Strauss i Josef Strauss). Već tradicionalno se svake godine održava u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina, a od 1959. godine se televizijskim putem prenosi uživo u preko pedeset zemalja svijeta, pa tako i na hrvatskoj televiziji.

Ovogodišnji Novogodišnji koncert će dirigirati poznati austrijski dirigent Franz Welser-Möst koji je tu čast imao i 2011. godine.

Dirigenti bečkog Novogodišnjeg koncerta se naime još od 1987. godine izmjenjuju na godišnjoj bazi. Tako su prije Welser-Mösta već nastupili austrijski dirigenti Clemens Krauss, Josef Krips, Willi Boskovsky, Herbert von Krajan i Nikolaus Harnoncourt.

Franz Welser-Möst je od 2002. godine glazbeni direktor orkestra “Cleveland Orchestra”, a od rujna 2010. i generalni direktor bečke Državne opere te time zadužen i za orkestar Državne opere.

Na repertoaru ovogodišnjeg koncerta će se pored tradicionalnog izvođenja dijela dinastije Strauss naći i skladbe Giuseppe Verdija i Richarda Wagnera, čije obljetnice rođenja se obilježavaju 2013. godine.

Gledatelje ovogodišnjeg koncerta kao i dosadašnjih godina očekuju i baletni komadi koji će biti izvedeni u dvorcu Hof u blizini slovačke granice, a za čiju se  kostimografiju već po šesti puta za redom pobrinuo slavni austrijski kostimograf Johann Engels.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code