NOVO BRISANJE IZBRISANIH

NOVO BRISANJE IZBRISANIH

9. lipnja, 2013.

alenka foto

Slovenija odugovlači isplatu oštete od  500 milijuna eura

 

Piše: Mihovil Tomić

Prošlogodišnjom odlukom EU suda za ljudska prava u Strasbourgu, Slovenija je u već poznatom i dugogodišnjem skandaloznom slučaju  „izbrisani“  trebala isplatiti po dvadeset tisuća eura odštete po osobi, ali prema najnovijem bizarnom prijedlogu iz Ljubljane, najviša odšteta bila bi mizernih 7500 eura po glavi izbrisanog stanovnika „dežele“. 

Prije godinu dana EU mediji su objavili da će Sloveniju nezakonito brisanje više od 25 tisuća njezinih građana iz registra državljana prije više od 20 godina koštati blizu pola milijarde eura. Tih dana, Veliki senat Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donio je nesvakidašnju, drugostupanjsku odluku kojom je presudio da je Slovenija u slučaju izbrisanih provodila etničku diskriminaciju, naloživši Ljubljani da izbrisanima mora isplatiti po 20 tisuća eura odštete, naloživši ujedno slovenskim vlastima rok od godinu dana da pripremi prijedlog obeštećenja za sve „izbrisane“. Prema službenoj računici, kada se pomnoži broj izbrisanih osoba s predloženim iznosom odštete koju je dodijelio sud u Strasbourgu, konačan iznos penje se na vrtoglavi iznos od blizu 500 miljuna eura. 
 

SLOVENCI NUDE IZBRISANIMA 1 EURO PO DANU

Međutim, slovenska vlada u Ljubljani predložila je EU odštetni prijedlog koji će u puno manjoj mjeri opteretiti slovenski proračun. Prema prijedlogu obeštećenja kojeg je sastavila službena Ljubljana, slovenska država bi izbrisanima isplatila samo po 30 eura za svaki sporni mjesec „brisanja“, dakle 1 euro po danu, tako da bi se po prijedlogu Ljubljane najviša moguća odšteta popela na oko 7500 eura po osobi. Na spomenuti iznos imali bi pravo samo osobe koje su bile izbrisane od 1992. godine, kada se taj nezapamčeni slučaj masovnog kršenja ljudskih prava u Sloveniji dogodio, pa sve do dana s pravomoćnom presudom. 

Dakle, Slovenija će izbrisanima ponuditi plaćanje tri puta manjeg iznosa nego što im je to odredio sud u Strasbourgu u svojoj prošlogodišnjoj presudi. Ali to nije jedino neuobičajeno  odstupanje službene Ljubljane od odluke suda iz Strasbourga. Slovenske vlasti eventualnu buduću odštetu koju su voljne isplatiti izbrisanima smatraju ukupnom naknadom,  za materijalnu i za nematerijalnu štetu, premda je EU sud u Strasbourgu odštetu od 20 tisuća eura smatrao samo za nematerijalnu štetu. 

 

SAMANJEN BROJ IZBRISANIH

Slovenska vlada je prema svom matematičkom izračunu  ponudila financijski prijedlog sudu u Strasbourgu kako planira u sljedeće četiri godine izbrisanima isplatiti samo 32 milijuna eura. Slovenci su vrlo perverzno izračunali kako se odšteta odnosi na razdoblje od brisanja do ponovnog dobivanja dozvole stalnog boravka ili državljanstva. 

Veliko odstupanje od iznosa obeštećenja kojem su se nadali izbrisani i prijedloga Ljubljane proizlazi od različitog broja onih koji bi uopće imali pravo na odštetu. Naime, službeni broj izbrisanih osoba dosad je iznosio oko 25 tisuća ljudi, a sve prema izračunu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije koje je to sačinilo u vrijeme nekadašnje vlade Boruta Pahora.  Ali kako se u prijedlogu zakona o odšteti izbrisanima ne navodi precizan broj osoba koje bi imale pravo na odštetu, neslužbeni izvori bliski EU spominju brojku od samo 10 tisuća „izbrisanih“  koje bi trebale biti obeštećene. Stječe se dojam da je došlo do ponovnog nestanka izbrisabih, odnosno  do novog brisanja izbrisanih. Dakle, prema službenoj Ljubljani, postoji baza od oko 15 tisuća izbrisanih koji su ponovo nestali u kompjuterskom sustavu MUP-a Slovenije i nemaju pravo na nikakvu odštetu. Mnogi EU promatrači zaključuju kako je najnoviji političko – bleferski stav Slovenije više nego pravno – financijski smiješan, naročito na okolnost da je ovogodišnji dan namijenjen za šalu – „1. april“, već debelo iza nas.

Budući su ljudska prava univerzalna i trebala bi biti bez nacionalnih predznaka, prijedlog

obeštećenja slovenske vlade prema sudu u Strasbourgu mnogi smatraju samo nastavkom ponižavanja izbrisanih.

 

STAV SLOVENIJE TOVŠAKOVA PROVODILA U PRAKSI

Posljednje uhićenje slovenske betonske lady, Hilde Tovšak, baziran je nezakonitostima pri zapošljavanju građevinskih stranih radnika na Termoelektrani Šoštanj, te na  bezkompromisnom željom za iskorištavanjem tih istih stranih radnika. Prema dostupnim službenim izvješćima to su bili radnici iz Srbije i Poljske. Tada uhićena i s vrlo visokom slovenskom politikom povezana Hilda Tovšak, optužena je prema ocjeni istražitelja da je svojim protuzakonitim rukovođenjem ugrozila živote radnika migranata koji su obzirom na svoj društveni i radni status vrlo ranjiva skupina.

Osim toga, građevinska barunica iz Velenja, Hilda Tovšak je uz sve prijašnje optužbe dodatno optužena za trgovanje i iskorištavanje stranih radnika putem jednog od svojih privatnih poduzeća. Jednostavnim rječnikom rečeno,  naša građevinska tajkunka je svoju nemoralnu i protuzakonitu dobit ostvarivala na način da je bolje plaćene radnike umjetno zamijenila sa slabije plaćenim građevinskim radnicima iz Srbije. Za taj “građevinski trafficking“ Hilda Tovšak navodno je u vlastiti džep strpala oko sto tisuća eura.

Zašto navodimo taj bezkrupulozni primjer „moderne“ Slovenije? Pa zato, jer upravo Tovšakova potječe iz najvećeg bazena izbrisanih i to iz rudarskog grada Velenja gdje na svakom drugom zvoncu ulaznih vratiju stana ne stoji slovensko prezime. Dakle, ona je sprovodila u praksi sve ono što se u proteklih dvadesetak godina politički i potiho odigravalo na cijelom teritoriju Slovenije. Njezin krimen je tim veći jer je u svojoj poslovnoj karijeri bila jedan od kadrovika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije koji je operativno sprovodio i odgovoran je za tu neciviliziranu diskriminaciju zbog etničke pripadnosti. Prema neslužbenim navodima nekoliko različitih i nezavisnih slovenskih izvora, jedan od glavnih političkih sponzora bezskrupulozne Hilde Tovšak je bivši direktor Mercatora i sadašnji gradonačelnik Ljubljane, Zoran Jankovič. U tijeku posljednje afere s „tajkunkom begunkom“, kada je Tovšakova misteriozno nestala iz zatvora u Celju, u nekim dijelovima Slovenije pojavili su se grafiti s napisima „Zoky, kje je Hilda?“.

Kako navode isti izvori, Zoran Jankovič, iako opasno okrznut policijskim istragama u povećim korupcijskim aferama, zasad je još uvijek neprocesuiran i vrlo je čest gost u kabinetu nove slovenske premijerke Alenke Bratušek.

 

PRIJEDLOG PREMA EU RADILA ISTA INSTITUCIJA KOJA IH JE IZBRISALA

Kako saznajemo, naivne izbrisane osobe su ponovo iznenađene tim prijedlogom Republike Slovenije. U svojim službenim priopćenjima Civilna inicijativa izbrisanih aktivista Slovenije, posebno navodi kako su ih slovenske vlasti, prema odluci suda u Strasbourgu, trebale pozvati na suradnju i s njima pripremiti prijedlog sudske nagodbe, ali službena Ljubljana to nije učinila. Osim toga, prijedlog obeštećenja izbrisanih pripremila je komisija u okviru Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije, dakle ona ista institucija koja je i odgovorna za administrativno „etničko brisanje“.  T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Meta
  #1 Meta 20 lipnja, 2013, 13:03

  V zadnjih dneh so se v stranki Pozitivna Slovenija (PS) okrepila razmišljanja,da se želi Zoran Janković vrniti na čelo stranke.Ta pravi,da bo o svoji odločitvi govoril,ko jo bo sprejel.Po tem,Bratuškova bi se umaknila Jankoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gumica
  #2 gumica 20 lipnja, 2013, 09:39

  Parlament u deželi potvrdio je 19.6. zakon po kojemu će njihovo tržište rada za hrvatske radnike ostati zatvoreno u prijelaznom razdoblju od 2 godine i nakon što Hrvatska 1.7. uđe u EU. Zakon je donesen po hitnoj proceduri. Na snagu stupa 1. srpnja, što je i dan primanja Hrvatske u EU. Hrvati koji žele posao u Sloveniji do 2015. tako će morati tražiti radnu dozvolu, te će se na njih primjenjivati isti propisi kao i na radnike iz zemalja koje nisu članice EU.U Sloveniji trenutno radi oko 5000 Hrvata.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. NLB
  #3 NLB 11 lipnja, 2013, 00:51

  Zvuči mi poznato kao i ishod s Ljubljanskom bankom!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code