NOVINAR RTV KNIN I HSP U KOALICIJI

NOVINAR RTV KNIN I HSP U KOALICIJI

29. lipnja, 2013.

Bogdan-Boro-Rkman-od-ratnohuskackog-novinara-Srpske-krajine-do-Sisacko-Moslavackog-dozupana article

Podržavaju najbogatiju županicu najsiromašnije županije

 

Napisao: Josip Frković

 

Kako god čelnici županijskoga SDP-a nazivali dokumente potpisane s nekad parlamentarnim, sada ocvalim, regionalnim HSP-om Danijela Srba  – o programskoj suradnji ili suglasju – pravaški će kadrovi činiti prevagu i u sljedećem mandatu koalicije SDP-a u sisačko-moslavačkoj Županijskoj skupštini. U parlamentu ove jedinice regionalne samouprave koji broji 43 vijećnika, SDP-ova je koalicija izvorno osigurala 17 mjesta, a četiri pravaška vijećnika (temeljem Programskoga suglasja potpisana 14. lipnja – op.p.) neposredno izabranoj čelnici osiguravaju stabilno upravljanje – da ne kažemo vladanje – sa sedam gradova i dvanaest općina. Pogotovo s pridružena dva vijećnika Hrvatskih laburista – stranke rada i dvojice iz redova laburista i SDP-ove koalicije, pripadnika srpske manjine. Županici Marini Lovrić-Merzel asistirat će zamjenici iz zapadne Slavonije i Moslavine, SDP-ov Zdenko Vahovec  (koji je troškove kampanje koalicije lijevoga centra podupro sa 110.000 kuna, konačan iznos se očekuje – nap.p.) i HNS-ov  Ivan Nekvapil.  Na konstituirajućoj sjednici,  19. lipnja, usprkos negodovanja  dijela javnosti, sjedio je i bivši novinar RTV Knina i „srpske vojske krajine“ na okupiranom području Republike Hrvatske, Bogdan Boro Rkman. Nakon dr. Milana Oblakovića, on je novi manjinski zamjenik županice iz redova srpske zajednice.

“USUGLAŠENA“ PITANJA

Kad je riječ o čelniku Županijske skupštine, umjesto dvostrukoga protukandidata za župana i predsjednika Skupštine (2009. i 2013.) iz redova HSP-a, Željka Kardaša, u trećem će mandatu županice biti neuspjeli protukandidat Antunu Vidakoviću za gradonačelnika Novske, Željko Soldo. U prošlom mandatu, Soldo je za aktualnoga sata redovito postavljao „usuglašena pitanja“. On je pri izboru predsjednika dobio 22 glasa, tri su vijećnika bila protiv, a 15 suzdržanih. Prvi mu je zamjenik Mario Moštak (SDP). Premda su oporbeni članovi HDZ-ove koalicije za zamjenika predsjednika kandidirali dr. Miroslava Petračića, vrlo privlačne i isplative dužnosti domogla se Sabina Ferderber (BUZ). Ona je – uz već viđen i unosni inženjering prebjega Josipa Prajnera i Vladimira Gregurića – glasovala suprotno od članova HDZ-ove koalicije. Od ostalih pravaša, tu su još i potpredsjednik (Srbovih osječko-sisačkih ostataka) HSP-a i neuspjeli kandidat za petrinjskoga gradonačelnika Pejo Trgovčević, te predsjednik sisačkoga ogranka Zdenko Koren. I dok je prilikom potpisivanja osnova suradnje sa Županijskim vijećem HSP-a  županica Lovrić-Merzel  pledirala „za nastavak odgovorne, moralne i časne suradnje za opće dobro“, Soldo nije zaboravio podsjetiti na pravaški doprinos političkoj stabilnosti od 2009. Iz suprotnoga tabora, pak, čuli su se komentari potpredsjednika HDZ-a Ive Žinića „o izbornoj farsi i neprihvatljivu zaustavljanju gradnje autoceste Zagreb-Sisak“. Bilo kako bilo, SDP-ovu koaliciju čine četiri parlamentarne stranke (tri iz Kukuriku koalicije na državnoj razini, SDP, HNS i HSU, te SDA). Tu su i lokalne interesne strančice, izrasle iz sindikalnih skupina ili pak potpornih potreba stožernoga SDP-a, DSU, A-HSS, HDRS i SPH. Njihovi čelnici, koji se u županijskom mehanizmu najčešće koriste u protokolarnim prigodama, zasigurno ne mogu okupiti zajedno svih pedesetak članova s iskaznicama. Njihovim skupštinama, kažu poznavatelji, nazoče mahom članovi obitelji i prijatelji čelnika. Usprkos tome, neki od njih – iako nemaju stručnih kvalifikacija i političkoga iskustva – u predizbornim pregovorima tražili su za sebe i mjesto zamjenika gradonačelnika?!. Kako ih se koristi u savjetodavnim (ne)prilikama, teško je dokučiti. 

6 MILIJUNA ZA SAVJETNIKE

Velike ambicije demonstrirali su i na parlamentarnim izborima, dajući SMS-porukama naputke biračima o brojevima izbornih lista. I dok je 2009. današnji predsjednik HDRS-a Rajko Mladenović na čelu HSU-a pripadao HDZ-ovoj koaliciji, uz SDP ove je godine čelnik HSU-a Emil Franjević, Autohtoni HSS Branka Borkovića u većinskoj koaliciji zastupa Đuro Belovarić, čelnik SDA nije više dr. Hašim Smlatić, nego Šaban Kadrić… Među onima koji su u drugom mandatu politički bili uza županicu, nema više Gordane Krznarić (DC), Vladimira Gregurića (2009. HSU-ov prebjeg iz tabora HDZ-a SDP-u s Josipom Prajnerom ) i Milana Krstinića (SDSS). Budući da su oči javnosti praktično od početka drugoga mandata bile uprte u verbalne sukobe oporbenih saborskih zastupnika, Ive Šanteka, Marijane Petir i Ivanke Roksandić, s Marinom Lovrić-Merzel, mnogi se i sada pitaju hoće li županija i do 2017. za birane savjetnike (a bilo ih je 12 i 14) potrošiti 6 milijuna kuna. Neto mjesečna naknada iznosila je, odlukom županice od 31. srpnja 2009., 5.000 kuna. Tolika je bila i plaća VKV-radnika u naftnoj industriji. Neki su to nazvali i primjerom političke korupcije, a zastupnik Šantek pitao je tada što rade, koliko traje radno vrijeme savjetnika-vijećnika  koji primaju plaće i u tvrtkama zaposlenja, a maksimalno izbivaju s radnoga mjesta i kome odgovaraju. Potkraj 2009. obavljen je nadzor Ministarstva uprave koji su u ožujku 2010. tražili ukidanje savjetničkoga tima, vraćanje izvornih ovlasti Županijskoj skupštini i protuzakonito isplaćenih naknada od 600.000 kuna. Županica je, međutim, ustrajavala („Moja je veličina u tome što ne odlučujem sama! – pravdala se u tisku – op.p.), pa su savjetnici kolektivnom sudskom tužbom sami odlučili uzvratiti udarac i osvjetlati obraz sebi i svojima. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code