NOVI DOKAZI: Irački teroristi koriste oružje iz Hrvatske!

NOVI DOKAZI: Irački teroristi koriste oružje iz Hrvatske!

7. travnja, 2014.

oruzje-teroristi-irak-sirija-1396821837-474815 Custom

LONDON – Stigli daleko.
Eliot Higins, britanski bloger koji je u žižu javnosti dospeo pre godinu dana, kad je otkrio fotografije i video-zapise o hrvatskom naoružanju koje se upotrebljava u sukobima u Siriji, sad je došao do novih šokantnih fotografija. Na njima se vidi da najozloglašeniji i najbrutalniji teroristi u Iraku, povezani sa Al Kaidom, koriste ručne raketne bacače koje proizvode Hrvati.

Bloger je fotografije pronašao na Tviter profilu ekstremističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIS). Na jednoj se, kako tvrdi Britanac, vidi ručni bacač „osa M79“, poreklom iz Hrvatske, koji je korišćen u napadu na oklopna vozila američke proizvodnje. Na drugoj su ovekovečeni ISIS borci u Iraku koji nose hrvatski bacač granata „RBG-6“.

– Uprkos najboljim namerama onih koji su dostavili ovo naoružanje Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), to oružje se sada koristi za napade na snage iračke vlade u Iraku. To je jasan dokaz da su propali pokušaji kontrole širenja tog naoružanja van Sirije – rekao je Higins na svom blogu Brown Moses.

(A. S. B.)

Trgovina
IRAKU PRODAJU JURIŠNE PUŠKE

Trgovina oružjem je unosan biznis, a Hrvatska je jedna od zemalja koja sve više koristi takav način poslovanja. Tako je, prema zvaničnim podacima, tokom 2012. u Jordan izvezeno oružje proizvedeno u SFRJ, vredno 6,8 miliona dolara, dok je prošle godine Hrvatska izvezla oko 100 miliona dolara vrednog modernog oružja Iraku – pištolje HS 2000 i jurišne puške VHS.

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code