NOVA KNJIGA ANTE MATIĆA

NOVA KNJIGA ANTE MATIĆA

24. svibnja, 2012.

Mati-knjiga

Naš kolumnist, književni kritičar i komentator Ante Matić objavio je novu knjigu “ TROJICA“ ( Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Društvo hrvatskih književnika Hercveg Bosna, MSA, Sarajevo-Mostar-Zagreb 2012.) Tri romansirane bigrafije trojice Hrvata: Pavelića, Broza i Tuđmana. Tri intrigatne priče o poglavniku, zlotvorniku i državotvorniku. Iz recenzije Ante Zirduma zdvajamo: „Priče su to o trojice Hrvata, koji su odlučivali o sudbini pojedinca i naroda. Jedan od njih svrstan je među 10 najvećih zločinaca dvadesetoga stoljeća. Osim poznatih stvari Matić nam donosi i nekoliko potpuno nepoznatih detalja iz Pavelićeva života, koje mu je povjerio, njegov gimnazijski professor, Pavelićev ispovjednik.

O Titu donosi neke frapantne detalje koje je čuo od njegova nećaka Branka Broza. No, Bariša, a i Matić pomalo su zbunjeni kada pokušavaju shvatiti Tuđmana, čovjeka koji je izišao ispod Titova šinjela i pokušava spojiti nespojivo, ispraviti krive Drine hrvatske povijesti i na kraju sviju isfrustrirati i one koji su mu se divili i one koji nisu. Teška je ovo priča, teška i mučna dozlaboga. Nije za svakoga. Ovakve knjige su nam potrebne da sagledamo dioramu ponerologije.

Paralele i razlike koje Matić pronalazi među njima nekada su smiješne, nekada žalosne, ali izgleda je takva bila povijest o kojoj piše. Najproblematičniji dio ove knjige je zadnje poglavlje, neka vrsta epilog u kojemu Matić skače u sadašnjost, želeći reći da se učitelji i njihovi učenici bitno ne razlikuju u osnovnoim orijentacijskim postavkama, navikama i mentalnim sklopovima. Zahvaljujući Bariši, Bajuši i Antiši dobismo priču koju treba pročitati; koja će, sklon sam povjerovati, čitatelja oduševiti, jer je zanimljiva, dojmiljiva, tajnovita i duhovita.” Knjigu se može dobiti od autora po cijeni 100 kuna ili 20 maraka. Uplatite na žiro račun ili na devizni račun i dobit ćete poštom knjigu.

Žiro račun Zagrebačka banka, Zagreb Broj: 3111668401

Devizni račun Zagrebačka banka, Zagreb Broj: 3238469739

Sve informacije u vezi knjige na imel: [email protected]

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code