NOĆ ARSENA U GALERIJI “3.14”

NOĆ ARSENA U GALERIJI “3.14”

30. rujna, 2016.

Ivan Posavec, Arsen  1

Galerija 3.14 i antikvarijat Crni patuljak dana 5. listopada, u 19.30 sati organizirat će jedinstveni događaj, u čast najvećega hrvatskoga šansonjera Arsena Dedića. Noć Arsena započet će u 19.30 sati u prostorima Galerije 3.14 u Martićevoj 31a. Tamo će biti izložen veliki triptih fotografa Ivana Posavca – poetski trostruki portret Arsena Dedića.

Uz njega, izložit ćemo svih devet izdanja Broda u boci, najprodavanije hrvatske zbirke poezije u povijesti. Gotovo 80 000 primjeraka te knjige je prodano, a prošle je godine izašlo deveto izdanje, za koje se pobrinula nakladnička kuća Rockmark. Za knjigu su ilustracije i dizajn kroz devet izdanja radili Boris Dogan, Josip Vaništa, Alfred Pal, Momo Kapor.

Prvo izdanje Broda u boci izašlo je 1971., u izdanju kuće Croatia concert, a uredio ga je Zvonimir Golob, hrvatski pjesnik, koji je prepoznao kvalitetu Arsenovih stihova. On je i popratio knjigu predgovorom, u kojemu ističe: Mnogi od onih koji su prihvatili Arsenove šansone potražit će u knjižarama i njegovu prvu zbirku pjesama. Ako je, zahvaljujući Arsenu, autoru i tumaču šansona, zabavna glazba primila velik broj novih slušalaca iz redova intelektualaca, poezija će, sasvim sigurno, zaslugom istog autora, steći priličan broj novih čitalaca među ljubiteljima zabavne glazbe.“. Prvo izdanje na naslovnici je imalo prozirnu foliju s ilustracijom Borisa Dogana, koja je obavijala tamnoplave korice, što je grafička asocijacija mora. Brod u boci nastavio je svoju plovidbu u izdavačkoj kući Znanje – od drugog do petog izdanja u biblioteci Itd, s koricama Alfreda Pala (koji je radio dizajn za tu kuću) i ilustracijama josipa Vanište. Šesto, sedmo i osmo izdanje izašla su u biblioteci Evergrin, također u Znanju, s ilustracijama Mome Kapora, srpskog pjesnika, književnika, i slikara. Osmo izdanje izašlo je 1988., a do devetoga Brod u boci nije pretiskivan. Deveto je izdanje izašlo 2016., a za to se pobrinuo Rock portal iz Zagreba. Izdanje prati izvorni Golobov predgovor, a ilustraciju za naslovnicu, kao i svoj autoportret potpisuje sam Arsen Dedić.

Program:

Ivan Posavec – Triptih

Rade Šerbedžija – recitacija pjesama iz Broda u boci

Ivana Picek – gitara T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code