NJIH 263 PREBACILI SU VAN VIŠE OD 30 MILIJUNA DOLARA

NJIH 263 PREBACILI SU VAN VIŠE OD 30 MILIJUNA DOLARA

15. svibnja, 2013.

 

razotkriveni-vlasnici-racuna-na-djevicanskim-otocima

Podaci s američkog portala  Wealth-X

Piše: Saša Radović

 

Borilačkim sportovima intenzivno sam se bavio preko pola stoljeća. Između ostalog bio sam časnik, instruktor borbenih vještina Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV od 1991. do 1995. godine. S obzirom na to da su borbene vještine sastavni dio kulture svjetskog krim miljea, imao sam prilike upoznati široki spektar ljudi iz područja „tamne sfere“. Zbog toga imam mogućnosti konzultacije sa stručnjacima s one strane zakona.

Sergio (tako ću ga zvati!) jedan je od onih koji ima takozvani „virgin dossier“, jednostavnije rečeno, „dossier bez mrlja“. Godinama legalno i uspješno posluje kao porezni konzultant, no njegovi klijenti su često „preko ruba zakona“. Pristao je provesti vikend u Istri, nakon objašnjenja da ne mogu napuštati Hrvatsku zbog nepravomoćne presude na zatvorsku kaznu. 

Njegova prva rečenica nakon pozdrava bila je.

–  Bio si glup!

–  Točno! Pokušao sam prokazati zlotvore koji su opljačkali moju domovinu za koju sam se borio. Izgubio sam bitku s klanom UDBA – DORH, namjestili su mi – odgovaram.

–  I dalje se igraš s vatrom – kaže Sergio.

–  Ne mogu drukčije, uporan sam. I dalje pokušavam, pišem! Izgubio sam bitku, ali ne i rat. Želim svojoj domovini vratiti 32 milijarde dolara koje su ratni i pretvorbeni zločinci pokrali i deponirali u poreznim utočištima.

NADSVJETSKE ELITE

Sergio je stigao rano popodne, razgovor se provukao do večeri. O temi zbog koje sam ga pozvao, o financijskim strukturama (takozvanim, nadsvjetskim) koje nitko ne može kontrolirati, znao sam malo. Želio sam dobiti sažeti, kratki presjek svakodnevnog miješanja crnog i legalnog kapital u svjetskim bankama. Dobiti su ogromne, a kapital je najvećim dijelom smješten u poreznim utočištima na Kajmanskim otocima, Luxenbourgu, Monacu i dr… Jednim pritiskom na tipku računala ogromne svote novca mogu promijeniti svoj oblik i mjesto. Poznat je primjer blitz udara na azijske i europske valute jednog od nadsvjetskih fondova (Quantum Fund N.V.) 1997. godine s čistom milijardskom zaradom u britanskim funtama, u rekordno kratkom vremenu.

«Nadsvjetske elite» svojim crnim, ilegalnim kapitalom, mogu uzdrmati valute, disciplinirati pojedine vlade i poduzeća, te osigurati neplaćanje državnih poreza na velike dohotke. Sastavni dio rada je i pranje novca.

–  Spomenuo si UDBU. Je li to isto što i SDB? – upita Sergio.

–  Ozna, UDBA, SDB, KOS, VOS, SID, sve je to isto, to su tajne službe bivše Jugoslavije – odgovorio sam.

–  Sve istočnoevropske ekonomije i danas vode bivši zaposlenici komunističkih tajni službi. Vaš Slavko Linić, bivši komunistički lider, ministar je financija, ako se ne varam – reče Sergio.

–  Ne varaš se! – odgovorio sam i nastavio. – Franjo Tuđman, naš prvi predsjednik, general JNA i KOS-ovac, ustoličio je svoju udbašku kliku. Danas Hrvatsku vode sinovi i nasljednici bivših komunističkih agenata.

–  U zemljama Istočnog bloka, prije pada Berlinskog zida 1989. godine, komunistički lideri pripremali su se za nadolazeće vrijeme tranzicije. Cilj je bio ponovno preuzimanje vlasti s drugim ideološkim predloškom. Uspjeli su u preuzimanju kompletnih resursa i financija. Iskoristili su lukavo sročene propise gospodara kapitala koji su kreirali u pojedinim zemljama „sigurna utočišta“. U bankarskoj i privrednoj tajnosti, goleme količine novca, klikovima tipkovnica slijevaju se u «utočišta» koja nisu u nadležnosti zemalja porijekla. Hrvatska je po tom pitanju na vrhu liste tranzicijskih zemalja – izgovori Sergio.    

–  Što je „off-shore“? – prekinuo sam ga pitanjem.

–  „Off shore“ kompanije su način izbjegavanja poreza u svojoj državi, pranja novca i niza mogućnosti pokrivanja kriminalnog poslovanja. „Off-shore“ je najbolja zaštita crnog kapitala  – odgovori on.

–  Je li to nezakonito? – upitao sam.

–  Ne! Nije, na „off shore“ adresi prijavljena je kompanija koja radi u matičnoj zemlji. Prijavljeno je minimalno poslovanje, to jest mali ili nikakav porez, no kompanija posluje „punim kapacitetom“. Preko „off-shore“ utočišta ima male troškove. Tamo su minimalna davanja koja se praktično svode na jeftine troškove registracije.

–  Moguće je i pranje novca? – upitao sam.

–  Da. Ulaganja crnog kapitala u legalne poslove najlakše je preko „off-shore“ kompanija. Poznato je da su u Hrvatskoj strani ulagači, zapravo hrvatski građani, skrivenog identiteta – odgovara Sergio.

–   Navodno, i naše strane banke, nisu sasvim „strane“ – dodajem.

–  To je javna tajna. Vaša elita je u svim porama kapitala – odgovori on.  

–  Gdje su najveća porezna utočišta? – upitao sam.

–  Porezni raj prostire se diljem svijeta: otok Guernsey, otok Man, američki Delaware, Aruba, Panama, Austrija, Švicarska, kneževina Liechtenstein, Kanada, Australija, Kajmanski otoci… Prošli mjesec bio sam u glavnom gradu Virgin Islands (Djevičanskih otoka) Road Townu u Karipskom moru. Tamo je registrirano preko 60 tisuća „off shore“ kompanija iz cijeloga svijeta. Siguran sam da ima mnoštvo hrvatskih – odgovori Sergio.

–  U Hrvatskoj imamo aferu „Porodica Milanović“. Krešimir, premijerov brat dobio je kredit od 3,25 milijuna eura u Novoj ljubljanskoj banci. Kredit je odobren po sumnjivim kriterijima u vrijeme dok je dug Ljubljanske banke bio glavni kamen spoticanja slovensko-hrvatskih odnosa – rekao sam i nastavio. – Mislim da je Nova ljubljanska banka „kćerka“ Ljubljanske banke. Što znači, „kćerka“?

–  Majke mogu roditi možda desetak kćeri – reče Sergio uz osmijeh i nastavi. – Međutim, kompanija „majka“ može osnovati čak i stotinu kompanija „kćeri“. Moguć je niz manipulacija, prevara, pranja novca, vlasnici skrivaju identitet… Prebacuje se novac. Banke su posebna priča za koju je premalo vremena jedan vikend.

ODAKLE IM TO?

Mrak nas je tjera s terase. Ulazimo u dnevni boravak. Sutra ćemo se vratiti na banke. Ostalo je malo vremena do večere. Mijenjam temu.

–  Global Financial Integrity, organizacija sa sjedištem u Washington DC-u u izvješću objavljenom u prosincu 2012, navodi da je više od $15.2 milijardi dolara izvučeno iz Hrvatske kroz kriminal, korupciju i poreznu evaziju tijekom perioda 2001 do 2010 godine. U isto vrijeme, dobili smo informacije iz Njemačke da je od 1991. do danas izneseno ukupno više od 32 milijarde dolara, što odgovara u postotku navedenom izvješću Global Financial Integrityrekao sam i upitao. – Je li moguće vratiti taj novac u Hrvatsku?

–  Teško! Međutim, tragove novca moguće je pratiti. Bilo bi dobro imati imena potencijalnih osumnjičenika. Moguće je barem djelomično vraćanje – odgovori on oklijevajući.

–  Imamo spisak imena nekoliko stotina milijunaša. Imamo nazive banaka, čak i neke brojeve računa u tim bankama. No, štiti ih Vlada Rh i Državno odvjetništvo – rekao sam.

–  Moja država poznata je po pojmu Mafija, no državne institucije Italije zaista se bore protiv Mafije. Ako se ne ljutiš, reći ću da je kod vas Mafija – država. Tvoj posao je borba protiv vjetrenjača – zaključi Sergio.

–  Neću odustati – kažem tvrdoglavo i nastavljam. – Aktualna vlast panično štiti lopove, ali opljačkano se mora vratiti. Po agenciji i portalu Wealth-X imamo 263 tajkuna, multimilijunaša koji imaju više od 30 milijuna dolara. To je dva puta više nego Srbija i Bosna i Hercegovina zajedno. Barem 90 posto naših multimilijunaša, lopovi su, pljačkaši Hrvatske. 

–  Kako to mislite provesti povratak opljačkanih milijarda u zemlju? – upita on.

–  Uz Milanovića, Bajića i takozvanu „oporbu“ to nije moguće. Najprije treba uspostaviti novu, poštenu i pravnu državu Hrvatsku. Nadam se da će nam u tome pomoći EU. Zatim ćemo upitati 263 tajkuna i mnoštvo „manjih“ tajkuna – odakle im to? Ako nema suvislog odgovora konfiscirat ćemo svu nezakonito stečenu imovinu. O novcu iz poreznih utočišta mora razmišljati nova vlast.

Anno Domini MMXIII. T

 

11 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Hrvoje
  #1 Hrvoje 17 svibnja, 2013, 11:15

  “Pravednici” iz tzv. Eu govore da mi sami moramo riješiti svoje probleme.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Saša Radović
  #2 Saša Radović 17 svibnja, 2013, 09:42

  Hoće! do god imamo vlast i Bajića koji štite pljačkaše domovine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Saša Radović
  #3 Saša Radović 17 svibnja, 2013, 09:38

  Možda je ovo zaista utopijska bajka. Ali, uvjerevam Vas da svi naši pljačkaši – milijunaši, ne spavaju mirno. Boje se onoga što će se kad tad dogoditi – konfiskacije opljačkane imovine-

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Banana
  #4 Banana 17 svibnja, 2013, 08:20

  Da li će nove EU potpore dodatno obogatiti hrvatske korumpirane političare, stranke kojima pripadaju i njihove prijatelje?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. kapitalist
  #5 kapitalist 16 svibnja, 2013, 21:21

  nisam znao da objavljujete i utopijske bajke…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code