NJEMAČKA TRAŽI 1,5 MILIJUNA RADNIKA

NJEMAČKA TRAŽI 1,5 MILIJUNA RADNIKA

3. svibnja, 2013.

n-calendar-38-521

Do 2025. svakog mjeseca će uvoziti po 10 tisuća kvalificiranih stručnjaka  

 

Piše: Zoran Paškov, Frankfurt

Nedavna izjava za medije predsjednika Njemačke gospodarske komore Erica Schweitzera, kako njemačko gospodarstvo do 2025.godine  treba uvesti 1,5 milijuna kvalificiranih radnika iz inozemstva, zbog činjenice  da će zbog pada nataliteta  u idućih 12 godina Njemačka imati 6 milijuna manje zaposlenih radnika, odjeknula je bombastićno na tržištima manje razvijenih zemalja  članica Europske unije:  počevši od Bugarske, Rumunjske, Poljske, Grčke, Mađarske, Slovenije, Litve, pa i Hrvatske. Svi oni na najrazvijenijem i najbogatijem tržištu EU vide veliku šansu zapošljavanja svojih radnika, koji godinama zbog loše gospodarske situacije u dotičnim zemljama  čekaju na biroima za zapošljavanje i predstavljaju problem politici i društvu.

LABUĐI PJEV IZ NJEMAČKE

Zbog takve situacije pomanjkanja kadrova, kako je istaknuo Schweitzer, Njemačkoj će trebati svakog mjeseca do 2025 godine 10.000 novih stranih radnika, i to uglavnom visokoobrazovanih stručnjaka, ali i drugih kvalificiranih radnika. Riječ je o inžinjerima strojarstva, IT stručnjacima, energetičartima, matematičartima, elekroinstalaterima, tokarima, variocima, stolarima, monterima, bravarima, krovopokrivačima, alatničarima, sobaricama, soboslikarima. Svi oni koji budu zadovoljili uvjete poslodavca moči će svoju poslovnu budućnost graditi u Njemačkoj, a po svemu sudeći i na drugim tržištima razvijenih zemalja EU, koje potrebuju takve kadrove. Vjeruje se kako će uz ova trenutno tražena zanimanja biti još potrebe za lječnicima, medicinskim sestrama, fizioterapeutima, njegovateljima starijih osoba, arhitektima  i drugim zanimanjima. Mnogi nezaposleni u Hrvatskoj u ovoj ponudi iz Njemačke vide svoju veliku životnu šansu da konačno dobiju posao za koji su se obrazovali. Zbog činjenice da su gastarbeiteri iz Hrvatske proteklih pet desetljeća u Njemačkoj na cijeni, jer su  ostavili više nego dobar utisak na poslodavce i odlično se integrirali u ovdašnje društvo,  za očekivati kako će i novi radnici iz “Lijepe naše” biti u prednosti prilikom novih zapošljavanja u Njemačkoj  koja bi intezvnije trebala krenuti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Iako je najavljeno kako će njemačko tržište za radnike iz Hrvatske biti zatvoreno najmanje dvije godine nakon ulaska naše zemlje u EU, po svemu sudeći zbog vlastitih potreba, Nijemci su i našoj zemlji spremni progledati kroz prste, pa čak i prilagoditi neke zakonske propise novonastaloj situaciji. Prihvaćanje incijative  dviju njemačkih saveznih država Hamburga i Baden Wirtemberga u Bundesratu, Gornjem domu njemačkog parlamenta da ne bude blokade za uvoz hrvatske radne snage na njemačko tržište podržale su još neke njemačke pokrajine poput Sjeverne Rajne i Westfalije, Donje Saske i Bremena.

ZBOGOM HRVATSKOJ

Ukoliko od 1.srpnja ove godine bude i službeno skinuto najavljeno ograničenje od njemačke strane očekuje se kako će “Zbogom Hrvatskoj” reći na tisuće mladih visokoobrazovanih Hrvata. Mnogi kažu i s pravom jer su se ljudi godinama školovali, a kasnije ostali bez mogućnosti zapošljavanja u struci, ali i izvan nje. Informacije iz Njemačke potvrđuju kako je zbog velike gospodarske krize porastao broj Hrvata koji dolaze u Njemačku u potrazi “trbuhom za kruhom”, pa je tako prošle godine u zemlju snova pristiglo oko 4000 Hrvata.

Također, ukoliko do 1. srpnja bude ukinuto najavljeno ograničenje za zapošljavanje potrebitih stručnjaka iz Hrvatske na tržištu EU postavlja se pitanje koliko će visokoobrazovanih i stručnih kadrova napustiti domovinu i otisnuti se na rad u Njemačku? Iako neki mediji bombastićno najavljuju odlazak u pečalbu kao i šezdesetih, to se sigurno ni približno neće dogoditi, jer Europska unija danas funkcionira na drugčijim temeljima, a i društvena situacija je bitno promjenjena u odnosu na sedamdesete godine  kada su Hrvati masovno odlazili na rad u Njemačku.

Naši brojni sugovornici kažu, kako danas situacija u Njemačkoj nije ružičasta kao sedamdesetih godina prošlog stoljeća i to iz više razloga, a  ponajprije kako je gospodarska kriza i ujedinjenje nekadašnje Zapadne i Istočne Njemačke ostavilo traga na standardu građana u ovoj zemlji, koji je posljednjih godina u opadanju, dolaskom eura.

NJEMAČKA SATNICA U PADU

Pitanje je i koliko su svoju novu radnu snagu Nijemci spremni platiti, jer je dolaskom radnika  sa raznih svjetskih tržišta a posebno novih zemalja sa istoka koje su postale članice u EU, satnica u Njemačkoj u mnogim zanimanjima značajno opala. Konkurencija sa brojnih tržišta je svakim danom sve veća, pa i preseljenja pojedinih proizvodnji iz Njemačke na jeftinija svjetska tržišta na što su njemački građani jako osjetljivi. A da i ne govorimo o skupim stanovima za doseljenike.

Stoga se gledajući globalno Hrvatska, koja je samo jedna od zemalja, čija će visokoobrazovana  radna snaga pronaći svoje mjesto na njemačkom tržištu, i ne mora panično plašiti odljeva svojih visokoobrazovanih i stručnih kadrova jer će otvorenost tržišta EU, nadajmo se i Hrvatskoj omogućiti da postane konkurentno i zanimljivo tržište radne snage na kojemu će radnici od svojega posla moći pristojno živjeti, pa i oni koji se sada otisnu u pečalbu već za nekoliko godina vratiti u domovinu, koja ima velike potencijale i prirodne resurse da već uskoro postane konkurentno tržište, posebno zbog turizma i poljoprivrede. Samo prije toga ulaskom u EU trebat će profunkcionirati pravno država, koja će privući investitore, a s time i zadržati visokoobrazovane kadrove da ne moraju odlaziti u “bijeli svijet”. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Petar
    #1 Petar 7 svibnja, 2013, 10:38

    Sve više stanovnika naše zemlje svoju budućnost vidi izvan granica države.Prosječan Hrvat želi otići u inozemstvo i tamo je spreman raditi bilo što.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code