NJEMAČKA GLUMI ANĐELA

NJEMAČKA GLUMI ANĐELA

28. lipnja, 2013.

German Chancellor Angela Merkel-1375377

BND desecima godina pasivno promatrala kako UDBA ubija

Napisao: Srećko Jurdana

Odustajanje njemačke kancelarke Angele Merkel od dolaska na zagrebačku proslavu (ulaska Hrvatske u EU) iznimno je težak udarac za Vladu Zorana Milanovića. Njemačka je najveći vanjskopolitički saveznik Hrvatske, može se reći: i njezin najveći zaštitnik. Bez njemačke potpore Hrvatska se ne bi danas priključivala Uniji, a pitanje je i kako bi prošla u početnoj fazi rata devedesetih, kad su druge zapadne sile hladno čekale da vide kakav će biti ishod srpske agresije, da bi potom mogle prihvatiti fait accompli. Hrvatska se uvijek oslanjala na Njemačku, od ratne podrške i trenutka državnoga priznanja, preko esencijalne ekonomske povezanosti, do ulaska u Uniju. Stoga je izostanak Angele Merkel nešto više od diplomatske geste nezadovoljstva: radi se o zlokobnoj najavi relativizacije i preispitivanja dosadašnjega čvrstog savezništva. Kad najveći pobornik ulaska Hrvatske u Uniju odbije do i na proslavu tog ulaska, može se zaključiti kako je nešto doista “trulo u državi Danskoj”.

PERKOVIĆ AGENT SVIH REŽIMA

Problem je, dakako, u slučaju Josipa Perkovića, agenta svih režima – Brozovog, postBrozovog, Tuđmanovog, postTuđmanovog – kojeg Njemačka traži kao organizatora ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića (u Wolfrathshausenu 1983. godine, navodno u sklopu Udbine “operacije Dunav”). Nakon ubojstva oca Đurekovićev sin Damir pobjegao je iz Njemačke u kanadski grad Calgary, gdje je 1987. godine pronađen mrtav. I njega je, vjerojatno, dostigla duga Udbina ruka. Agent Udbe Krunoslav Prates već je u Njemačkoj osuđen na doživotnu robiju zbog pomaganja u izvršenju Đurekovićevog ubojstva; on je vjerojatno i glavni svjedok protiv Perkovića.

Josip Perković bio je visoko pozicionirani djelatnik u egzekutivi, a nalozi za ubojstva nesumnjivo su dolazili iz gornjih političkih krugova. S Đurekovićevim ubojstvom spekulativno se povezivala obitelj Špiljak koja je kontrolirala naftnu kompaniju INA. Prije bijega u Njemačku Đureković je u njoj bio komercijalni direktor, i ponio je sa sobom određene tajne. Moćan komunistički klan Špiljak – otac Mika, sin Vanja – opovrgavao je svoju umiješanost, što se moglo i očekivati. Staneta Dolanca kao superiornoga šefa svih policijskih javnih i tajnih službi u bivšoj Jugoslaviji teško se, međutim, može odvojiti od zločina. Tko god da ga je počinio, naredbu je morao dobiti iz njegovog kabineta.

Milanovićeva Vlada ne želi izručiti Perkovića – bez obzira na njemačke argumente i njegovu eventualnu krivnju – iz poprilično jasnih razloga. Gospodin Perković obavještajac je najvišega ranga, upućen u mnoge strogo povjerljive državne materijale, i nema zemlje ni Vlade koja bi lako izručila takvog čovjeka. U jednopartijskom poretku služio je jednom središtu moći, u multipartijskom /ili demokraciji/ nastojao je disperzirati svoje aktivnosti i zaštititi bokove, obavještajno servisirajući Tuđmana i Šuška, ali – do određene mjere – i njihove protivnike. Uglavnom: čovjek je radio za mnoge, i o svima zna sve. Čim je Tuđman zgrabio vlast, s dobrim pragmatičkim razlozima postavio ga je za šefa svog tajnog aparata, bez obzira na njegov udbaški profil. Tuđmanov policajac Karamarko, koji je surađivao s Perkovićem, i njegov HDZ, nastoje sad Perkovića dvolično prikazati kao ekskluzivan Milanovićev problem, iako je taj školovani agent neraskidivo povezan sa samim temeljima HDZ-a, odnosno s razdobljem njegovoga osnutka i uzleta, i sa svim njegovim špijunskim tajnama.

RAZOTKRIVANJE AGENATA I OPERACIJA

Na gospodinu Perkoviću Njemačka danas pokušava istjerati pravdu, perući svoju vlastitu lošu savjest. Njemačka tajna služba BND desecima godina pasivno je promatrala kako Udba ubija hrvatske emigrante, i ponašala se de facto kao njezin saveznik, u ime zaštite dobrih državnih odnosa s Brozom. To se, međutim, zaboravlja; glumeći historijsko nevinašce, njemačka politika Milanoviću sad agresivno gura u ruke vreli krumpir Josipa Perkovića i traži od njega ustupak koji sama nikad ne bi dala. Očekuje od Hrvatske da se ponaša kao junior partner koji sluša naredbodavca. I što će sad premijer Milanović? Svoj zakon o neizručivanju Perkovića – koji u Europi, čini se, ne će proći – nemušto pokušava obraniti tvrdnjom da se njime “štite branitelji”, iako je svima jasno o čemu se radi.

Nastave li ga podvrgavati daljnjem neuviđavnom, jednostranom pritisku, mogao bi doista pokrenuti lavinu razotkrivanja svih agenata i operacija povezanih sa svim stranama koje danas glume anđele. Što se Njemačke tiče, njezinoj pomoći svaka čast, ali suočavanje s vlastitom prošlošću – ispunjenom suradnjom s Udbom i žmirenjem nad mračnim pothvatima Brozovog režima – ni njoj ne bi lako palo.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. spiker
  #1 spiker 11 srpnja, 2013, 11:55

  “Čuveni” radio 101 je također osnovala UDBA ali se o tome jako malo govori i zna. Možda bi drug Dobrivoje Keber mogao nešto reći o tome…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mislav
  #2 Mislav 7 srpnja, 2013, 22:23

  Tada je BND-u u situacije blokovske podijeljenosti i “hladnog rata” bilo važnije praćenje i angažiranje agenata Službe državne sigurnosti Jugoslavije nego njihovo hvatanje i procesuiranje!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. GGA
  #3 GGA 2 srpnja, 2013, 14:46

  Na drugom brdu u dolini rijeke Dobre, a vrlo blizu vašeg feljtoniste nalazi se još jedan BND-ovac.Ime mu je Marko Erceg i bio je čest gost u člancima istraživačkog novinara Domagoja Margetića…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Sladunjavi
  #4 Sladunjavi 1 srpnja, 2013, 15:03

  I drugi operativac Manolić se uznemirio pa je odmah dao intervju Nonoj TV. I njega kao i Mesića Perković drži u šaci. Istovremeno u večernjem listu puštaju teoriju i praksu samoupravnog socijalizma u dva nastavka potpisanu od osobe koja je u vrijeme Udbinih političkih ubojstava bila državni tužitelj. Da se ipak boje govori slika s jučerašnjeg tv prijenosa ulaska HR u EU gdje nigdje nema Saše Perkovića.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code